Στροφή σε νέο εργασιακό μοντέλο κάνει η Eurobank που επιχειρεί ένα βήμα συγκερασμού του ψηφιακού και φυσικού κόσμου και θέτει σε μόνιμο καθεστώς τηλεργασίας τους πρώτους 700 εργαζόμενούς της έως το τέλος του έτους. Με απώτερο στόχο να καταστεί μία phygital bank, μια τράπεζα δηλαδή που δημιουργεί εναλλακτικούς τρόπους εξυπηρέτησης στηριγμένους τόσο στην τεχνολογία όσο και στη φυσική επαφή, η Εurobank εγκαινιάζει ένα υβριδικό τρόπο εργασίας με αφορμή την ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσής της, Piraeus Port Plaza.
Εκεί που βρισκόταν στο παρελθόν το εργοστάσιο του Παπαστράτου στον Πειραιά που εγκαινιάστηκε το 1931, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 1929, σήμερα βρίσκεται ένα εντυπωσιακό επιχειρηματικό κτηριακό σύμπλεγμα. Πρόκειται για μία επένδυση που άγγιξε τα 100 εκατ. ευρώ και ολοκληρώνεται μετά από πέντε χρόνια εργασιών, αλλάζοντας τρία οικοδομικά τετράγωνα. Συνολικά υπολογίζεται ότι το νέο αυτό complex μπορεί να στεγάσει 7.500 εργαζόμενους.
Ωστόσο η μεγάλη αλλαγή στο εργασιακό μοντέλο της τράπεζας έρχεται με τη μετακίνηση της Γενικής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Ιάκωβο Γιαννακλή, που αναμένεται να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα, με τους πρώτους 500 εργαζόμενους να περνάνε άμεσα τις πόρτες των νέων γραφείων. Έως το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι συνολικά οι εργαζόμενοι εκεί θα έχουν φτάσει τους 700. Η αλλαγή όμως δεν αφορά μόνο στο περιβάλλον αλλά και στον τρόπο εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν να μοιράζουν τις ημέρες της εβδομάδας στο γραφείο και το σπίτι.
Όπως σημειώνει στο Business Daily ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής, κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, «η μετακίνηση μας στα νέα γραφεία, στο ιστορικό κτίριο της Παπαστράτος, είναι μια ανθρωποκεντρική αλλαγή με έμφαση στις σύγχρονες ανάγκες εργασίας. Ανάγκες που η Eurobank, ως ένας σύγχρονος Οργανισμός, καλείται να εντοπίσει και να υιοθετήσει.
Στόχος είναι η μετατροπή της δουλειάς από απλό τόπο εργασίας σε προορισμό, η έμφαση στην ευελιξία και η σωστή διαχείριση των ομάδων που εργάζονται με τηλεργασία. Άλλωστε, η ίδια η επιλογή του κτιρίου σηματοδοτεί τη στροφή σε μια νέα εποχή. Πρόκειται για ένα κτίριο που αποτελεί, το ίδιο, ένα νέο μοντέλο σύγχρονου και περιβαλλοντικά βιώσιμου κτιρίου που προάγει και καλλιεργεί την ευαισθησία για το περιβάλλον, μια μεγάλη επένδυση άνω των 100 εκατ., ευρώ που έκανε η Τράπεζα. Έχει σχεδιασθεί ώστε να εξοικονομεί σε σημαντικό βαθμό ενέργεια και φυσικούς πόρους και εισάγει μια νέα φιλοσοφία για τους χώρους εργασίας».
Οι αλλαγές που έφερε η υγειονομική κρίση στην αγορά εργασίας κατέδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη για νέα και πιο ευέλικτα μοντέλα εργασίας που να απαντάνε στις ανάγκες των εργαζομένων. Άλλωστε, ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, κυρίως νέοι που δούλευαν έως πρότινος στο εξωτερικό, που ζήτησαν την αλλαγή αυτή, θεωρώντας την μάλιστα και ως δεδομένη, μιας και στο εξωτερικό η τηλεργασία ήταν συνήθεια και πριν την πανδημία.
Το υβριδικό αυτό μοντέλο εργασίας προβλέπει εκτός της τηλεργασίας μία σειρά ακόμα από δυνατότητες και παροχές όπως είναι, ανάμεσα σε άλλες, τη δυνατότητα επιλογής ορόφου και γραφείου εντός του κτιρίου, ανάλογα με τη διάθεση ή τις ανάγκες, ηλεκτρονικό σύστημα κράτησης θέσης για γραφεία και parking και ειδικά διαμορφωμένοι χώρους τόσο για ομαδική εργασία όσο και για προσωπική συγκέντρωση.
«Το νέο υβριδικό σχήμα, με πολλές δυνατότητες, παροχές και με διαφορετική εργασιακή κουλτούρα, κοντά στα μοντέλα μεγάλων εταιρειών, πολυεθνικών εταιρειών που κινούνται ήδη κατά τον τρόπο αυτό και προ πανδημίας, προσφέρει την επιλογή σε όσους θέλουν να βρίσκονται τρεις μέρες στο χώρο εργασίας και δύο ημέρες στο σπίτι. Πρόκειται για ένα μοντέλο που θα μπορέσει να αξιοποιηθεί σταδιακά ευρύτερα, διατηρώντας τα θετικά στοιχεία και τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση. Η δυνατότητα επιλογής είναι κεντρικό στοιχείο, και ψηλά στις αναζητήσεις εργαζομένων μικρότερων ηλικιών που είτε δουλεύουν μαζί μας είτε επιθυμούμε να προσλάβουμε», τονίζει ο κ. Γιαννακλής.
Μάλιστα η παραπάνω απόφαση της διοίκησης της τράπεζας εντάσσεται, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γιαννακλής, στον ευρύτερο σχεδιασμό για την Eurobank του 2030 αλλά και του Retail Banking της Τράπεζας για την επόμενη 10ετία με κεντρικό όραμα τη μετατροπή της σε phygital Bank, προσαρμοζόμενη στη σύγχρονη μεταπανδημική πραγματικότητα, με στόχο να συμπυκνώσει τα οφέλη και από τους δύο κόσμους: Του φυσικού και του ψηφιακού. «Στόχος μας είναι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των μεγάλων επενδύσεων που κάνουμε σε αυτόν τον τομέα, να εξασφαλίσουμε τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, με ευελιξία και επιλογές για το προσωπικό μας», εξηγεί ο κ. Γιαννακλής.