ΓΔ: 2286.95 0.86% Τζίρος: 42.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:01:43

Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Cosco

Προς συμβιβαστική λύση για τις υποχρεωτικές επενδύσεις των Κινέζων στον Πειραιά και τη μεταβίβαση του 16% του ΟΛΠ. Πρόταση από την Cosco για νέα επένδυση σε προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, ύψους 300 εκατ.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και της κινεζικής Cosco για τη νέα αλλαγή στη συμφωνία πώλησης του ΟΛΠ και τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού του Πειραιά. Το σκληρό παζάρι, που κατά πληροφορίες χειρίζεται από κυβερνητικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί προσφυγή του κινεζικού ομίλου στη διαιτησία. 

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η πρόβλεψη της σύμβασης παραχώρησης του 2016 σύμφωνα με την οποία ο ΟΛΠ είχε υποχρέωση να ολοκληρώσει μέχρι τον φετινό Αύγουστο επενδύσεις 293,8 εκατ. ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να αποκτήσει η Cosco πρόσθετο ποσοστό του οργανισμού 16% -πέραν του αρχικού ποσοστού 51% που είχε αγοράσει τον Αύγουστο του 2016 έναντι 280,5 εκατ. ευρώ. Όμως, μέχρι σήμερα οι επενδύσεις που πραγματοποίησε ο ΟΛΠ δεν ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ καθώς έχει μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το μεγάλο έργο αναβάθμισης του λιμένα κρουαζιέρας στο οποίο υπάρχει ανάδοχος.

Έτσι οι Κινέζοι ζητούν να τους αναγνωριστεί πως οι επενδύσεις καθυστερούν με ευθύνη τρίτων και συνεπώς πρέπει να αποκτήσουν άμεσα το πρόσθετο ποσοστό 16% του ΟΛΠ. Ως «δώρο», σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία και αποφευχθεί η διαιτησία, προσφέρουν στην ελληνική πλευρά και μια πρόσθετη επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή τέταρτου προβλήτα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Όμως, όπως και για τόσα άλλα θέματα στο λιμάνι (από το σχέδιο για το ναυπηγείο μέχρι τα ξενοδοχεία) υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες. Συνεπώς το «δώρο» του Πεκίνου χρειάζεται αρκετή πολιτική προεργασία προκειμένου να γίνει δεκτό.

Με την κατασκευή του τετάρτου προβλήτα, η δυναμικότητα του ΟΛΠ θα ξεπερνούσε πλέον τα 10 εκατ. εμπορευματοκιβώτια (TEUs) με αποτέλεσμα να διεκδικεί με αξιώσεις μία από τις πρώτες τρεις θέσεις στα λιμάνια ολόκληρης της Ευρώπης. 

Η πλευρά της Cosco υποστηρίζει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης πως μπορεί να καθυστέρησαν οι επενδύσεις με ευθύνη τρίτων αλλά ο ΟΛΠ έχει ήδη δεσμευτεί και προχωρά σε πρόσθετα επενδυτικά έργα, ύψους 200 εκατ. ευρώ, όπως τα κέντρο logistics, κτίρια στάθμευσης αυτοκινήτων, κ.α. Παράλληλα, από τα 293,8 εκατ. ευρώ των υποχρεωτικών επενδύσεων έχουν συμβασιοποιηθεί τα 230 εκατ.  ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνέδριο σε αίθουσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕΔΕ: Νέα φιλοσοφία διοίκησης στους Δήμους με τον νέο Κώδικα

Ξεκίνησε στο ΕΚΠΑ διήμερο συνέδριο με θέμα τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων, εστιάζοντας στη μεταρρύθμιση και τις προκλήσεις για τη λειτουργία των Δήμων.
Ζωή Κωνσταντοπούλου Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Το κράτος αμετανόητο, να κληθούν Τζαβέλλας και Δεμίρης στη Βουλή

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας την για αδιαφορία μετά το έγκλημα των Τεμπών και συνδέοντας το με την τραγωδία στην Ηλιούπολη, ζητώντας στήριξη στη νέα γενιά και την ελπίδα.
Πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Η κυβέρνηση απολύει 727 συμβούλους εργασίας της ΔΥΠΑ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στήριξε τους εργαζόμενους συμβούλους της ΔΥΠΑ στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σκανδαλώδεις απολύσεις και δηλώνοντας πως θα υπερασπιστεί το δικαίωμά τους στην εργασία.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Σδούκου: Θέλουμε να πείσουμε τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους

Η Αλ. Σδούκου τόνισε τη σοβαρότητα του δημόσιου διαλόγου και τη συνέπεια της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ δεν επιλέγει αντίπαλο. Υπογράμμισε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την πολιτική λογοδοσία.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρκόπουλος σε Φάμελλο: Δεν γίνονται εξεταστικές με απλές προσκλήσεις

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος τόνισε πως «μπάι πας» εξεταστικές επιτροπές δεν γίνονται, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές, και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για έλλειψη σαφών προτάσεων στη Βουλή.