ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA

Έλτον Χημικά: Η βιομηχανία που κατακτά... αθόρυβα αγορές στο εξωτερικό

Δεύτερη μεγαλύτερη στα Βαλκάνια και ανάμεσα στους 50 μεγαλύτερους διανομείς χημικών στην Ευρώπη, η Έλτον είναι σταθερά κερδοφόρα επί σειρά ετών και κατάφερε μέσα στην πανδημία να ενισχύσει τα κέρδη της.

Σε μια συγκυρία που η συζήτηση για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της οικονομικής «ταυτότητας» της χώρας έχει ανοίξει και με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου να φαντάζει επιτακτική, υπάρχουν στην Ελλάδα βιομηχανίες που –λόγω του αντικειμένου τους- δεν έλκουν την προβολή που θα τους αντιστοιχούσε, δεδομένου του εκτοπίσματός τους.

Tέτοια βιομηχανία είναι η Έλτον Χημικά, η εν πολλοίς άγνωστη ελληνική βιομηχανία που έχει κύκλο εργασιών δυόμισι φορές την κεφαλαιοποίησή της στο χρηματιστήριο, δείχνοντας αξιοσημείωτα ανθεκτικά μεγέθη και μέσα στην πανδημία. Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια, το 1981, ενώ πέρασε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου στις 4 Αυγούστου του 2000.

Αποτελεί τη 2η σε μεγέθη εταιρεία στα Βαλκάνια στον κλάδο της, διανέμει μέρισμα όλα τα τελευταία χρόνια, είναι κερδοφόρα σε μόνιμη βάση ασχέτως συνθηκών, ενώ και στο χρηματιστήριο δείχνει ανθεκτική συμπεριφορά, αποτελώντας μέλος του Mid Cap τα τελευταία χρόνια. Στην τελευταία συνεδρίαση μάλιστα έκλεισε σε νέα υψηλά 15 μηνών, στα 1,6850 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ τοn μήνα Απρίλιο είχε σημαντική άνοδο σε ποσοστό 16,21%.

Με 7.000 προϊόντα και 15.000 πελάτες

Κύρια δραστηριότητα της Έλτον είναι η εμπορία πρώτων υλών για τη δημιουργία τελικών προϊόντων σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας. Δημιουργεί και εμπορεύεται πρόσθετα χημικά και άλλα εξειδικευμένα προϊόντα, υποστηρίζοντας κλάδους όπως τρόφιμα, φάρμακα, ποτά, καλλυντικά, απορρυπαντικά, αγροτικά εφόδια, ζωική διατροφή, κατασκευές, δομικά υλικά, κεριά, πλαστικά, χρώματα, επεξεργασία νερού, μετάλλου, βυρσοδεψία, κλωστοϋφαντουργία, βιομηχανικές εφαρμογές κ.α. Διαθέτει ένα πολυσχιδές χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 7.000 προϊόντα, ενώ αριθμεί περισσότερους από 15.000 πελάτες.

Σήμερα ο όμιλος εξυπηρετεί όλο το φάσμα βιομηχανιών τελικών προϊόντων, ενώ διαθέτει ιδιόκτητους αποθηκευτικούς χώρους έκτασης 26.000 τ.μ. που υποστηρίζονται εξ ολοκλήρου από σύγχρονα συστήματα διανομής παραγγελιών. Διαθέτει κέντρα διανομής σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, αλλά και ιδιόκτητο στόλο φορτηγών μεταφοράς ευρείας κλίμακας.

Έχει χτίσει ηγετική θέση στη διανομή ειδικών χημικών προϊόντων πρώτων υλών στη ΝΑ Ευρώπη, στην Ουκρανία και στην Τουρκία και κατατάσσεται πλέον στη λίστα των πενήντα μεγαλύτερων διανομέων χημικών στην Ευρώπη με βάση τη σχετική λίστα «Top 50 European Chemical Distributors» του ICIS.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στοχεύει σε εξαγορά εταιρείας στην Κεντρική Ευρώπη, ώστε να δημιουργήσει νέα ισχυρή βάση στην περιοχή και να επεκτείνει περαιτέρω την εμβέλειά της. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Νέστωρ Παπαθανασίου.

Συνεχής επέκταση από το 1981

Όπως προαναφέρθηκε ιδρύθηκε το 1981 και αρχικά δραστηριοποιούταν αποκλειστικά στον τομέα εμπορίας χημικών πρώτων υλών για την παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών. Το 1986 οι δραστηριότητές της επεκτείνονται στην εμπορία πρώτων υλών και ειδικών προϊόντων για τον κλάδο τροφίμων. Από τότε ξεκίνησε η ενεργοποίηση στους τομείς αρτοποιίας, σοκολατοποιίας, γαλακτομικών, επεξεργασίας σταφίδας και αλλαντοποιίας, ενώ σταδιακά εισήλθε και στα οινολογικά προϊόντα.

Το 1989 τα γραφεία και η αποθήκη της εταιρείας μεταφέρονται σε ιδιόκτητες, σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Κάτω Κηφισιά. Το 1990 δημιουργείται το τμήμα Πωλήσεων Βιομηχανικών Προϊόντων, με δραστηριοποίηση στην εμπορία πρώτων υλών για την παραγωγή χρωμάτων. Πολύ γρήγορα, το τμήμα εξαπλώνει τις δραστηριότητες του στον χώρο της εμπορίας προϊόντων για την παραγωγή απορρυπαντικών, βερνικιών, συγκολλητικών και μελανιών.

Λίγο αργότερα, το 1993 ενισχύεται η παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα με την εγκατάσταση Γραφείου Πωλήσεων στη Θεσσαλονίκη, το 1996, διπλασιάζεται σε έκταση ο αποθηκευτικός χώρος στην Κάτω Κηφισιά, ενώ το 1999 ολοκληρώνεται το κέντρο διανομής και γραφείων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που πλέον στεγάζει τις δραστηριότητες της Β. Ελλάδος.

Το άνοιγμα στο εξωτερικό και οι θυγατρικές στα Βαλκάνια

Το 1997 έγινε η πρώτη συστηματική προσπάθεια διείσδυσης σε αγορά βαλκανικής χώρας, μέσω εξαγωγών των προϊόντων της εταιρείας στην Elton Corporation S.A στη Ρουμανία, ενώ το 2000 εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της Elton Corporation S.A.

Η πορεία ενδυνάμωσης συνεχίζεται το 2000 με τη δημιουργία της θυγατρικής εταιρείας υπό την επωνυμία Elton Corporation Ltd στη Σόφια Βουλγαρίας, ενώ την ίδια χρονιά εξαγοράζει το 52% της «Μοσχολιός Προϊόντα Χημικής Βιομηχανίας Ανώνυμος Εταιρεία», μία από τις σημαντικότερες μονάδες του κλάδου. Το 2002 ίδρυσε θυγατρική στο Βελιγράδι, το 2012 ιδρύθηκε θυγατρική στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, ενώ το 2015 εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της MARMARA CORP στην Κωνσταντινούπολη.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα 2020

Μικρή μείωση του κύκλου εργασιών κατά 5,46% κατέγραψε το 2020 η Έλτον, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σημείωσαν αύξηση 5,67% και ανήλθαν σε 3,59 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Έλτον διαμορφώθηκε στα 124,1 εκ. ευρώ έναντι 131,2 εκατ. ευρώ το 2019 (-5,46%), ενώ ο τζίρος της μητρικής διαμορφώθηκε στα 77,98 εκατ. ευρώ από 86,68 εκατ. ευρώ το 2019 (-10,03%). 

Παρά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας που έφερε μείωση της δραστηριότητας ορισμένων τομέων που πουλάει προϊόντα η εταιρεία, το μεικτό μικτό περιθώριο κέρδους διατηρήθηκε σε πολύ καλό επίπεδο παρουσιάζοντας αύξηση τόσο στην εταιρεία με 16% όσο και στον όμιλο με 16,52% (τα αντίστοιχα ποσοστά το 2019 ήταν 15,31% στην εταιρεία και 15,49% στον όμιλο).

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) κατήλθαν σε 7,23 εκατ. ευρώ έναντι 7,65 εκατ. ευρώ το 2019. Τα κέρδη της μητρικής προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 5,05 εκατ. ευρώ από 5,75 εκατ. ευρώ το 2019, στο 6,48% επί του τζίρου έναντι 6,64% το 2019.

Τα καθαρά κέρδη προ φόρων (EBT) του ομίλου στη χρήση του 2020 διαμορφώθηκαν στα 4,74 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας οριακή αύξηση κατά 0,67% έναντι των 4,71 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ ως προς τον τζίρο ανήλθαν στο 3,82% έναντι 3,59% το 2019. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους (NIAT) του ομίλου στη χρήση του 2020 ανήλθαν σε 3,59 εκατ. ευρώ έναντι 3,40 εκατ. το 2019, σημειώνοντας αύξηση 5,67%. Συνολικά ο όμιλος απασχολεί 258 εργαζόμενους, ενώ η εταιρεία 122.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 30% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ κερδοφορίας από την Έλτον Χημικά, εξετάζει εξαγορές στο εξωτερικό

Η εισηγμένη «σκανάρει» μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Πολωνία, στην Τσεχία και στην Ουγγαρία, προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορά. Επίσης, υπάρχουν σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές.
keramourgia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η βιομηχανία από το Κιλκίς που έγινε παγκόσμια δύναμη στην κεραμουργία

Η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος έκανε την κρίση ευκαιρία για εξαγωγική δραστηριότητα. Έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο του κλάδου στην Ευρώπη και εξάγει σε 40 χώρες. Μεγάλη επένδυση στη Σερβία και νέα προϊόντα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευρωχαρτική: Ακύρωσε την είσοδο στο ΧΑ, πέτυχε ρεκόρ τζίρου το 2022

Στα 72 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει ο τζίρος της Endless EC (πρώην Ευρωχαρτική) το 2022, με άλμα από τα 58,5 εκατ. ευρώ το 2021.Η εταιρεία ετοίμαζε την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 2021, αλλά τελικά έκανε πίσω.
SABO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η πολυεθνική από το Βασιλικό της Εύβοιας που κάνει ρεκόρ τζίρου το 2022

Η Sabo αποτελεί έναν από τους πλέον πολυσχιδείς ελληνικούς βιομηχανικούς ομίλους, με παρουσία σε 55 και πλέον χώρες. Το 2022 πέτυχε ιστορικά υψηλά μεγέθη με τζίρο 80 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη περίπου 30% σε όλες τις θυγατρικές της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς οι επενδύσεις του ομίλου Viohalco «νίκησαν» την ενεργειακή κρίση

Τα καλύτερα αποτελέσματα εξαμήνου στην ιστορία του πέτυχε ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας. Κλειδί της επιτυχίας η στροφή σε προϊόντα υψηλής διεθνούς ζήτησης, που έδωσε στον όμιλο ισχύ στην τιμολόγηση.