Κερδοφόρος είναι ο όμιλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αν από τα αποτελέσματα αφαιρεθεί ο... μεγάλος ασθενής κλάδος του ομίλου, ο κατασκευαστικός, όπως φάνηκε από τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Restricted Group. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση εξετάζει νέα έκδοση ομολόγου για να αναχρηματοδοτήσει το ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ με χαμηλότερο κόστος και να απαλλαγεί ο όμιλος από το «βαρίδι» μιας εξαιρετικά ακριβής έκδοσης.
Ειδικότερα, καθαρά κέρδη 29,8 εκατ. ευρώ, που ήταν μειωμένα κατά 58,7% σε σύγκριση με το 2019, παρουσίασε πέρυσι το RestrictedGroup του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στο RestrictedGroup περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες σε παραχωρήσεις, περιβάλλον και ενέργεια που αποτελούν και ενέχυρα για το μεγάλο ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ, ενώ εξαιρούνται οι ζημιογόνες δραστηριότητες του κατασκευαστικου κλάδου (ΑΚΤΩΡ).
Τα οικονομικά αποτελέσματα του RestrictedGroup συνήθως ανακοινώνονταν την ίδια ημέρα με τα συνολικά αποτελέσματα του ομίλου αλλά φέτος δεν συνέβη το ίδιο. Ανακοινώθηκαν χθες, ενώ λίγο αργότερα έγινε και η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.
Από τις συναντήσεις με τις τράπεζες και τους αναλυτές τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ενδιάμεση χρηματοδότηση, προκύπτει πως η νέα διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξετάζει σοβαρά την έκδοση νέου ομολόγου. Επιδιώκει να αναχρηματοδοτήσει το ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί το 2019 και λήγει το 2024 αλλά με πολύ «τσουχτερό» επιτόκιο που αγγίζει το 6,4%.
Στη διοίκηση θεωρούν πως μετά το «νοικοκύρεμα» στον τομέα των κατασκευών, που μπαίνει σε τελικό στάδιο, την έξοδο από την πανδημία και τη διαμόρφωση εξαιρετικά ευνοϊκών συνθηκών στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορούν να πετύχουν αρκετά καλύτερο επιτόκιο.
Για την ενδιάμεση χρηματοδότηση των 50 εκατ. ευρώ, μέσω ενός νέου ομολογιακού που θα καλύψει άμεσες ανάγκες της ΑΚΤΩΡ μέχρι να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μετά το Πάσχα.
Τα έσοδα των τομέων παραχωρήσεων, ενέργειας και περιβάλλοντος ήταν πέρυσι ελαφρά αυξημένα σε σύγκριση με το 2019 και έφτασαν τα 372 εκατ. ευρώ από 358,9 εκατ., κυρίως εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στα έσοδα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που ενισχύθηκαν κατά 47% και άγγιξαν τα 94 εκατ.
Μικρή ήταν η μείωση στα έσοδα του τομέα παραχωρήσεων, με δεδομένη την πανδημία. Υποχώρησαν στα 176 εκατ. από 207,1 εκατ. ευρώ το 2019. Αξιόλογη αύξηση στα 101,9 εκατ. παρουσίασε ο τομέας περιβάλλοντος, έναντι 87,3 εκατ. στην προηγούμενη χρήση.