Να ψηφίσουν υπέρ των προτάσεων της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για την αύξηση κεφαλαίου εισηγείται ο συμβουλευτικός οίκος για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης Glass Lewis, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων είναι αναγκαία στις παρούσες συνθήκες, λόγω της ανάγκης να ενισχυθούν τα κεφάλαια της τράπεζας ενόψει των κινδύνων που δημιουργεί η πανδημία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η Glass Lewis πιστεύει πως η πρόσβαση σε επαρκές κεφάλαιο είναι σημαντική για να εξασφαλιστεί ότι η τράπεζα έχει την ευελιξία να χρηματοδοτήσει επενδυτικές ευκαιρίες. Όπως αναφέρει ο συμβουλευτικός οίκος, για γενικά οι αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς δικαίωμα προτίμησης δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 20% του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, παρότι ξεπερνιέται κατά πολύ αυτό το όριο, οι μέτοχοι δεν έχουν πρακτικούς λόγους να καταψηφίσουν την πρόταση της διοίκησης, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζει η τράπεζα.
Η Τρ. Πειραιώς έχει ανακοινώσει και προχωρεί το σχέδιο μετασχηματισμού της, με στόχο τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ουσιαστική ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και την οικονομική σταθερότητα. Ο συμβουλευτικός οίκος επισημαίνει παράλληλα πως το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα της Πειραιώς.
Ο οίκος σημειώνει πως τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν πάντα επίκαιρα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα με την κυβέρνηση να έχει δημιουργήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον Ιούλιο του 2010 με σκοπό να διατηρήσει την σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και έχει διατηρήσει το σχέδιο «Ηρακλής» ώστε να βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τα ποσοστά «κόκκινων» δανείων ώστε να εναρμονιστούν με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η συνέχιση του προγράμματος «Ηρακλής» έχει και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια στις ελληνικές τράπεζες τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν σχεδόν 13 φορές περισσότερα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο συμβουλευτικός οίκος αναφέρει πως στα αποτελέσματα και τον στρατηγικό σχεδιασμό που παρουσίασε η Πειραιώς στις 16 Μαρτίου περιλαμβάνεται και το σχέδιο για την τιτλοποίηση 7 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων, με τη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής», ένα σχέδιο που είναι αντίστοιχης αξίας με εκείνο της Εθνικής Τράπεζας που κατέθεσε τον Ιανουάριο του 2021.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί ακόμα ένα εργαλείο για τις ελληνικές τράπεζες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, ώστε να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, να καλύψουν τις απώλειες τους και να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους θέση όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα και ο στρατηγικός σχεδιασμός που ανακοίνωσε η Τρ. Πειραιώς.
Η Glass Lewis σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τέτοιου μεγέθους θα μπορούσε να είναι πιο σαφές, οι μέτοχοι θα πρέπει να υποστηρίξουν την πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εξαιτίας της υπάρχουσας έκτακτης κατάστασης. Επισημαίνει επίσης ότι κάποιοι μέτοχοι εναντιώνονται εξαιτίας του dilution που θα υποστούν, και υπενθυμίζει ότι το ΤΧΣ τάσσεται υπέρ της διαδικασίας παρότι θα οδηγηθεί σε μείωση της θέσης του στο μετοχικό κεφάλαιο και προτείνει οι μέτοχοι να ψηφίσουν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Επίσης, η Glass Lewis, αναφερόμενη στο reverse split και τη μείωση ονομαστικής αξίας, τονίζει ότι οι μέτοχοι θα πρέπει να δώσουν τη σχετική εξουσιοδότηση στη διοίκηση να ρυθμίσει τους όρους για την αύξηση κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι με τις προτεινόμενες αποφάσεις διευκολύνεται η αύξηση κεφαλαίου και δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας για τους μετόχους.
Για τα stock options, ο οίκος Glass Lewis εκφράζει μεν κάποια ανησυχία, σημειώνοντας ότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι όροι για τη διανομή μετοχών στα στελέχη, όμως γενικά η πρακτική της διανομής μετοχών σε στελέχη ευθυγραμμίζει τα συμφέροντά τους με αυτά των μετόχων και, ως εκ τούτου, εισηγείται να υπερψηφιστεί η πρόταση της διοίκησης.