Θετικά διακείμενη στις προτάσεις που κατέθεσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι η ISS, ένας από τους πλέον αξιόπιστους, ανεξάρτητους proxy advisors, η οποία παρέχει συμβουλές κυρίως σε θεσμικούς επενδυτές για το πώς θα πρέπει να αξιολογήσουν τις προτάσεις διοικήσεων εταιρειών σε γενικές συνελεύσεις.
Σε εκτενή του ανάλυση ο οίκος εξετάζει όλα τα δεδομένα που έχει ανακοινώσει η τράπεζα, καταγράφοντας τα υπέρ και τα κατά και καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι προς το συμφέρον των μετόχων να ψηφίσουν υπέρ των προτάσεων της διοίκησης.
Όπως αναφέρει, με δεδομένη την ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας και τον υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, είναι αναγκαία η υποστήριξη της πρότασης της διοίκησης, αν και η προτεινόμενη έκδοση μετοχών οδηγεί σε σημαντική αραίωση (dilution) της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων.
Βάσει της πρότασης της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς οι μέτοχοί της καλούνται να εγκρίνουν μία αύξηση κεφαλαίου περίπου ενός δισ. ευρώ, η οποία όπως όλα δείχνουν, αν και μπορεί να γίνει σταδιακά, θα πραγματοποιηθεί άμεσα, προκειμένου η τράπεζα να επικεντρώσει, ακολούθως, την προσοχή της στη βασική της επιδίωξη που δεν είναι άλλη από τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και Δανείων (NPEs – NPLs).
Αναφορικά με την ΑΜΚ η πρόταση είναι να υπάρξει reverse split 16,5 υφιστάμενων μετοχών προς μία νέα μετοχή. Παράλληλα θα γίνει αύξηση της ονομαστικής αξίας ανά μετοχή από τα έξι στα 99 ευρώ και μείωση του αριθμού των μετοχών από 831.059.164 σε 50.367.223. Στη συνέχεια και προς διευκόλυνση της αύξησης θα υπάρξει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από τα 99 ευρώ σε 1 ευρώ. Με τη μείωση επιτυγχάνεται επίσης ο σχηματισμός ειδικού αποθεματικού, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών.
Τι λέει για δικαιώματα προτίμησης και dilution
Σχετικά με την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των παλαιών μετόχων, η ISS σημειώνει ότι είναι προς το συμφέρον της εταιρείας, καθώς θα επιτρέψει να προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμογή του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και μείωσης των NPE, θα διευκολύνει τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών και τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης και αύξηση των μετοχών σε ελεύθερη διαπραγμάτευση (free float).
Για την αραίωση συμμετοχής (dilution), ο οίκος σημειώνει ότι δεν μπορούν να γίνουν σε αυτή την φάση ακριβείς υπολογισμοί, δεδομένου ότι το διοικητικό συμβούλιο θα καθορίσει την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Σημειώνεται, όμως, ότι η τράπεζα είχε κεφαλαιοποίηση 444,95 εκατ. ευρώ στις 19 Μαρτίου και, μετά το reverse split και τη μείωση ονομαστικής αξίας για το σχηματισμό αποθεματικού, η τράπεζα θα έχει 50,36 εκατ. μετοχές, κάτι που θα υποδηλώνει αγοραία τιμή της μετοχής 8,834 ευρώ.
Ο οίκος σημειώνει ότι η διάθεση νέων μετοχών συνήθως ενσωματώνει μια έκπτωση στην τιμή διάθεση 20% - 30%, συνεπώς θα πρέπει να εκδοθούν 141,5 έως 161,7 εκατ. νέες μετοχές, κάτι που θα ενσωμάτωνε μια δυνητική αραίωση της συμμετοχής κατά 280 έως 321%.
Το project "Sunrise"
Παράλληλα γίνεται εκτενής αναφορά στο σχέδιο «Sunrise» για τη μείωση των «κόκκινων δανείων», καθώς η υλοποίηση των στρατηγικών πυλώνων των δράσεων του Sunrise θα επιτρέψει στον όμιλο Πειραιώς την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων με βασικότερο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) στους επόμενους 12 μήνες και χαμηλότερα από 3% μεσοπρόθεσμα, με διαρκή διαχείριση των NPEs μέσω οργανικών και μη οργανικών ενεργειών, ενσωματώνοντας τυχόν εισροές σχετιζόμενες με το COVID-19.
Ειδικότερα, τα NPEs της τράπεζας αναμένεται να μειωθούν από 22,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ στους επόμενους 12 μήνες και σε περίπου 1 δισ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Σύμφωνα με την ISS «η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με άλλες δράσεις στήριξης των κεφαλαίων θα βοηθήσουν ώστε να απορροφηθεί το κόστος από την εκκαθάριση των NPEs και θα διατηρήσει – μεσοπρόθεσμα – τη σταθερότητα της κεφαλαιακής επάρκειας άνω των απαιτήσεων των αρχών. Η τράπεζα παρουσιάζει, σήμερα, το υψηλότερο επίπεδο NPEs (47%) μεταξύ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και η ποιότητα του ενεργητικού της δημιουργεί ανησυχίες. Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα βοηθήσει την εταιρεία να μειώσει το επίπεδο των NPEs στον στόχο του 3%, όπως περιλαμβάνεται στο σχέδιο "Sunrise". Σαφώς θα υπάρξει αραίωση συμμετοχής (dilution) των παλαιών μετόχων».