Πανέτοιμη να εκμεταλλευτεί το «γύρισμα» της παγκόσμιας οικονομίας και τα μεγάλα projects στη μετά Covid-19 εποχή είναι η ElvalHalcor, η οποία μέσα από μια σειρά θετικών καταλυτών δείχνει να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι των διεθνών ανταγωνιστών για να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην παγκόσμια βιομηχανία.
Αποτελώντας το πλέον σύγχρονο εργοστάσιο αλουμινίου στην Ευρώπη και μια από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής αλουμινίου και χαλκού παγκοσμίως, το «διαμάντι» του ομίλου Viohalco, είναι σε μια αφετηρία δυναμικής ανάπτυξης.
Η ElvalHalcor κατέχει ηγετική θέση στην Ευρώπη στους σωλήνες χαλκού, ενώ έχει εδραιώσει τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων βιομηχανιών έλασης αλουμινίου παγκοσμίως. Ο όμιλος διαθέτει 15 παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με 14 θυγατρικές, ισχυρό εμπορικό δίκτυο σε 21 χώρες και εμπορική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως.
Παράλληλα, μέσω της μεγάλης επένδυσης 150 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε το περασμένο καλοκαίρι στην έδρα του στα Οινόφυτα, ο όμιλος έχει αλλάξει επίπεδο και πλέον έχει μπει σε μια παγκόσμια «ελίτ» που μπορεί να φέρει εις πέρας ιδιαιτέρως απαιτητικά έργα. Πλην των παραδοσιακών τομέων, όπως συσκευασίες, μεταφορές, κατασκευές, υποδομές, θέρμανση, ψύξη, ΑΠΕ κ.λπ., ο όμιλος πλέον διεκδικεί έργα σε τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική και yachting.
Πρόκειται δηλαδή για επένδυση που αλλάζει τα δεδομένα για τον όμιλο, καθώς υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων προϊόντων αλουμινίου, εισάγει την τελευταία αιχμή της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία, αυξάνει την ενεργειακή αποδοτικότητα και βελτιώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Πέραν της επιχειρησιακής ετοιμότητας, πλέον η μεταφορά της φορολογικής έδρας της μητρικής στις Βρυξέλλες το 2013, έχει φέρει όλο τον όμιλο στο επίκεντρο των εξελίξεων και έχει διεθνοποιηθεί το εκτόπισμα όλων των θυγατρικών μέσω ισχυροποίησης των κυρίαρχων brands. Καρπός αυτής της διαδικασίας είναι το μπαράζ των μεγάλων έργων είτε κατά μόνας είτε μέσω κοινοπραξιών που αναλαμβάνουν έκτοτε οι θυγατρικές του ομίλου Viohalco, με την ElvalHalcor να είναι στην αιχμή αυτής της εξωστρέφειας, εξάγοντας πάνω από 92% της παραγωγής της.
Πρόσφατα, η απαλλαγή της ElvalHalcor από τους δασμούς που επιβάλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές φύλλων αλουμινίου από την Ευρώπη, της δίνει εξαιρετικό πλεονέκτημα έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών της, κυρίως από τη Γερμανία, στους οποίους επιβλήθηκαν εξαιρετικά υψηλοί δασμοί, πάνω και από 200%. Σημειώνεται ότι η αμερικανική αγορά απορροφά περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και η ελληνική εταιρεία έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα να αυξήσει σημαντικά τις πέραν του Ατλαντικού εξαγωγές της.
Τα πλεονεκτήματα του εργοστασίου στα Οινόφυτα
Μετά τη μεγάλη επένδυση στα Οινόφυτα, η παραγωγική δυνατότητα της ElvalHalcor, όπως τόνισε στη διάρκεια των εγκαινίων ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΒΑΛ Λάμπρος Βαρούχας, ανεβαίνει στους 400 χιλ. τόνους ετησίως, από 300 χιλ. που ήταν έως το περασμένο καλοκαίρι. Παράλληλα, υπάρχει προοπτική μέσα στην επόμενη πενταετία να φτάσει στο 1 εκατ. τόνους. Σύμφωνα με τον κ. Βαρούχα, μόλις τέσσερα τέτοια εργοστάσια υπάρχουν στην Ευρώπη και συνολικά είκοσι σε όλο τον κόσμο, όμως η μονάδα της ΕΛΒΑΛ είναι η πλέον σύγχρονη στην ήπειρο μας.
Η επένδυση αυτή αποτελεί την πρώτη φάση υλοποίησης του πενταετούς πλάνου της για τον υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας προϊόντων έλασης αλουμινίου. Το έλαστρο TANDEM εδραιώνει την εταιρεία ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου έλασης αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Μειώνεται η ειδική κατανάλωση ενέργειας και το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα, αυξάνεται η δυναμικότητα ανακύκλωσης σκραπ αλουμινίου, ενώ η ΕΛΒΑΛ καθίσταται το δεύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη από πλευράς δυνατότητας όγκου παραγωγής.
Η εταιρεία συνεχίζει την επενδυτική δραστηριότητα, μετά και την ολοκλήρωση του επενδυτικού του πλάνου των 150 εκατ. ευρώ. Όπως έχει ανακοινωθεί, αρχίζει την υλοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος 100 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα ψυχρό έλαστρο έξι ράουλων καθώς και μια νέα γραμμή βαφής, και έχει ως στόχο την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του 2020
Η ElvalHalcor παρουσίασε το 2020 κύκλο εργασιών 2,028,6 δισ. ευρώ έναντι 2,044,6 δισ. ευρώ το 2019, ήτοι οριακή μείωση κατά 0,8%, επίδοση που φανερώνει ισχυρή ανθεκτικότητα για μια χρονιά πανδημίας, που συνολικά στην Ευρωζώνη έφερε ύφεση κατά 6,8%.
Η πίεση στις πωλήσεις αντισταθμίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος από την αύξηση των πωλήσεων στις βιομηχανίες συσκευασίας τροφίμων και φαρμάκων του κλάδου αλουμινίου, τομείς που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικοί απέναντι στις αντίξοες συνθήκες, αλλά και τη θετική πορεία στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων χαλκού, παρά τη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη.
Εν μέσω αυτών των συνθηκών, αλλά και του έντονου ανταγωνισμού που παρατηρήθηκε λόγω της σημαντικής ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (adjusted EBITDA) άγγιξαν τα 136 εκατ. ευρώ έναντι 140 εκατ. ευρώ για το 2019.
Μια μείωση που κρίνεται μικρή, τηρουμένων των αναλογιών και των ευρύτερων συνθηκών της αγοράς. Τα κέρδη μετά από φόρους κατήλθαν σε 29,5 εκατ. ευρώ έναντι 41,9 εκατ. ευρώ το 2019, με τη μείωση στην κερδοφορία πριν και μετά από φόρους να οφείλεται κυρίως στα μειωμένα αποτελέσματα μετάλλου, τη σχετικά μικρή πτώση των όγκων πωλήσεων και τα έκτακτα έξοδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η συγχώνευση και η προοπτική του FTSE 25
Θυμίζουμε ότι η ElvalHalcor προέκυψε από τη μεγάλη συγχώνευση των ΕΛΒΑΛ και Χαλκόρ που εδώ και περίπου μια τετραετία αποτελούν τον βραχίονα του ομίλου Viohalco στα μεγάλα έργα αλουμινίου και χαλκού και ένα από τα ισχυρότερα brands πανευρωπαϊκά. Οι δύο εταιρείες επιχειρησιακά διατηρούν την αυτοτέλειά τους, ενώ συνέργειες υπάρχουν όπου είναι εφικτό. Η συγχώνευση περισσότερο έγινε για την ενίσχυση του brand αλλά και για να επιτευχθεί καλύτερο και πιο ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα.
Η νέα, ενιαία μετοχή, με κωδικό «ΕΛΧΑ», έκανε πρεμιέρα την 1η Φεβρουαρίου 2018 στο ταμπλό του Χ.Α. καθώς εισήχθησαν 375.241.586 νέες μετοχές με τιμή εκκίνησης τα 1,73 ευρώ, με την αρχική κεφαλαιοποίηση στα 649 εκατ. ευρώ. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 2,04 ευρώ που είναι ιστορικά υψηλά για την ενοποιημένη μετοχή. Πλέον, με αποτίμηση 765 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην 19η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο σύνολο του Χρηματιστηρίου, ενώ αν τακτοποιηθεί στο μέλλον ίσως με κάποιο placement o σκόπελος του μικρού free float, τότε νομοτελειακά θα εισαχθεί στην ελίτ του Χ.Α., στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25.
H Xαλκόρ ιδρύθηκε το 1977 και πέρασε το κατώφλι του Χ.Α. στις 27 Δεκεμβρίου του 1996, ενώ η Ελβάλ ιδρύθηκε το 1971 και εισήλθε στο Χ.Α. επίσης το 1996. Η Χαλκόρ διαθέτει το μεγαλύτερο εργοστάσιο χαλκού και παραγωγής σωλήνων στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική, ενώ είναι το 3ο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Χαλκόρ διαθέτει πέντε εργοστάσια σε τρεις χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, ελέγχοντας περίπου το 18% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς στους χάλκινους σωλήνες, μερίδιο που την καθιστά πρώτη δύναμη στην Ευρώπη. Τέλος, η Χαλκόρ είναι από τους ελάχιστους ομίλους παγκοσμίως που διαθέτει τμήμα δοκιμής της αντοχής των σωλήνων και μέτρησης της εν γένει «συμπεριφοράς» των δημιουργημάτων του εργοστασίου.