Με θετικά δημοσιεύματα υποδέχθηκαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy ύψους 10,8 δισ.ευρώ, στον απόηχο της δεσμευτικής συμφωνίας που υπέγραψε η Alpha Bank με την Davidson Kempner, βάσει της οποίας η αμερικάνικη επενδυτική εταιρεία αποκτά το 51% των τιτλοποιημένων ομολόγων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Galaxy και το 80% της Cepal Holdings.
Μεγάλα διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για μία συναλλαγή - ορόσημο με πολλαπλά οφέλη για την Alpha Bank αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εν γένει.
Ειδικότερα οι Financial Times αναδεικνύουν τη σημασία της συμφωνίας που υπέγραψε η Alpha Bank με την Davidson Kempner υπό το πρίσμα της «απαλλαγής» των ελληνικών τραπεζών από την «τοξική συσσώρευση μη εξυπηρετούμενου δανεισμού» που προκάλεσε η μακροχρόνια ύφεση στην χώρα, ενώ αναφέρουν ότι η συναλλαγή εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Κρατικών Εγγυήσεων «Ηρακλής», «στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, απομακρύνοντας κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης». Παράλληλα, οι Financial Times φιλοξενούν δήλωση του CEO της Alpha Bank Βασίλη Ε. Ψάλτη: «Πρόκειται για μία συμφωνία - ορόσημο για την τράπεζά μας, η οποία προχωρά με αποφασιστικά βήματα προς την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ύφεσης στη Ελλάδα», προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ο δείκτης ΜΕΔ της Τράπεζας θα μειωθεί περαιτέρω στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου δηλ. στο 5% με 6%, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Το Reuters σε τηλεγράφημά του με τίτλο «τολμηρή κίνηση ελπίδας», αναφέρει ότι η συμφωνία «επιτρέπει στην Alpha Bank να ανακάμψει από τα κόκκινα δάνεια, έχοντας πραγματοποιήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση στην Ευρώπη». Επίσης, το πρακτορείο τονίζει ότι «η δραστική μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πλέον διαμορφώνεται στο 13%, αναμένεται να εξομαλύνει σε βάθος χρόνου το κόστος πιστωτικού κινδύνου, γεγονός που θα ενισχύσει την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της Alpha Bank» για να συμπληρώσει ότι οι μέτοχοι έχουν λόγους να επευφημούν, καθώς η απόδοση αυτή, «αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στο 5%, ενώ σήμερα οι μετοχές της Alpha Bank αποτιμώνται στο 15% της ενσώματης λογιστικής αξίας, γεγονός που συνεπάγεται μία απόδοση της τάξης του 2%, υπό την προϋπόθεση κόστους κεφαλαίου στο 10%».
Σε δεύτερο τηλεγράφημά του, το Reuters υπογραμμίζει ότι η συναλλαγή Galaxy αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη (μετά τη συναλλαγή της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi's Sienna, ύψους 24,1 δισ.ευρώ), ενώ σημειώνει ότι «τα συνολικά έσοδα για την Alpha Bank αντιστοιχούν στο 35% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και του τιμήματος πώλησης των ομολόγων μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης».
Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σχολιάζει σε θετικό τόνο την αποφασιστικότητα με την οποία η Alpha Bank προχωρά στην εξυγίανση του ισολογισμού της, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της συναλλαγής για την πώληση των ΜΕΑ ύψους 10,8 δισ. ευρώ και του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις Cepal Holdings. «Η Alpha Bank διαθέτει τα καλύτερα δυνατά εχέγγυα για την παροχή νέων χρηματοδοτήσεων, παρέχοντας την στήριξη που τόσο πολύ χρειάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την πανδημία» σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, κάνοντας και μία σύντομη ανασκόπηση του μακροχρόνιου προβλήματος των ΜΕΔ που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα.
Παράλληλα, σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύει το EmergingMarketWatch, συνδρομητική υπηρεσία αναλύσεων που καλύπτει τις αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, εξαίρεται η σημασία του Project Galaxy ως η μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει ολοκληρωθεί ποτέ στην Ελλάδα, ενώ σημειώνεται ότι η Alpha Bank δρομολογεί την έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500-600 εκατ. ευρώ.
Τέλος, τα διεθνή οικονομικά sites SeeNews, Fintech Futures και capital.com αξιολογούν θετικά τη συναλλαγή της Alpha Bank, τονίζοντας ότι αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση ΜΕΑ με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη που εξυγιαίνει σημαντικά τον ισολογισμό της Alpha Bank, η οποία συνεχίζει να διατηρεί ισχυρό κεφαλαιακό προφίλ και υπογραμμίζοντας τη μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) της Alpha Bank στην Ελλάδα σε 24% και 13% αντίστοιχα.