ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
solar
Φωτοβολταϊκό πάρκο σε λίμνη. Πηγή: Shutterstock.

Πλωτά φωτοβολταϊκά: Έχουμε επενδυτές αλλά λείπει το θεσμικό πλαίσιο

Έντονο ενδιαφέρον για τα πλωτά φωτοβολταϊκά από Έλληνες και ξένους επενδυτές, όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έλλειψη θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα αποτελεί τροχοπέδη για τις επενδύσεις.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί για τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα, καθώς η χώρα διαθέτει τα απαραίτητα υδάτινα συστήματα για την αξιοποίηση αυτής της νέας τεχνολογίας, σύμφωνα με επενδυτές και ειδικούς του χώρου.

Στα ήρεμα νερά των τεχνητών λιμνών, των λιμνών λατομείων, αλλά και των κλειστών θαλάσσιων κόλπων τοποθετούνται τα πλωτά φ/β έργα, αποτελώντας μια αναδυόμενη μορφή πράσινης ενέργειας. Ωστόσο, η έλλειψη θεσμικού πλαισίου στην Ελλάδα αποτελεί τροχοπέδη για τις επενδύσεις στον χώρο που εξαπλώνονται σε όλο το κόσμο.

Η γερμανική BayWa, που έχει εγκαταστήσει κάποια από τα μεγαλύτερα πλωτά φ/β της Ευρώπης, συγκαταλέγεται στις εταιρείες που εξετάζουν με ενδιαφέρον την ελληνική αγορά. Σε δηλώσεις του στο Business Daily, o Philipp Kunze, υπεύθυνος για την αξιοποίηση έργων στην Ελλάδα της BayWa, τονίζει ότι η εταιρεία εξετάζει «πολύ προσεκτικά» τις ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.

«Η χώρα είναι σε πολύ καλή θέση να εκμεταλλευτεί τα πλωτά φ/β λόγω των μεγάλων υδάτινων συστημάτων της, τα περισσότερα από τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για υδροηλεκτρική ενέργεια», προσθέτει ο ίδιος.

Το πλωτό φ/β είναι μια σχετικά νέα πηγή ενέργειας. Οι πρώτες πατέντες για αυτόν τον τύπο τεχνολογίας κατατέθηκαν το 2008 και έκτοτε έχουν εγκατασταθεί κυρίως στην Κίνα, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντί να τοποθετείται ένα ηλιακό πάνελ στην ξηρά, αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα πλωτό σύστημα, πάνω στο οποίο προσδένονται τα πάνελ, ενώ το σύστημα συνδέεται με το δίκτυο με υποβρύχιο καλώδιο. Το νερό κάτω από τα πάνελ τα διατηρεί δροσερά, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας και, παράλληλα, οι εγκαταστάσεις δεν απαιτούν πολύτιμο χώρο.

Στον αντίποδα, όμως, εγείρονται περιβαλλοντικά θέματα και ερωτήματα σε σχέση με το κατά πόσον επιβαρύνεται το οικοσύστημα που έχει ανάγκη την ενέργεια από τον ήλιο, ειδικά σε φυσικές λιμνές. Πρόκειται, επίσης, για μια νέα τεχνολογία που απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και συγκεκριμένες γνώσεις εγκατάστασης.

Όπως βελτιώνεται η τεχνολογία, όμως, έτσι μειώνεται και το κόστος, σύμφωνα με τον Στέλιο Ψωμά, σύμβουλο του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). «Είναι θέμα χρόνου μέχρι να δούμε περισσότερα τέτοια έργα στην Ελλάδα», τονίζει στο Business Daily.

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ένα νέο έργο, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να επεκτείνεται στο χώρο, με μια επένδυση της τάξεως των 170 εκατ ευρώ. Η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΕ αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για τρεις εγκαταστάσεις πλωτών φ/β πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW.

Oι αιτήσεις για την ανάπτυξη έργων αφορούν την εγκατάσταση: 120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου, 103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου, 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου. Όπως σημειώνει η εταιρεία, η εγκατάσταση των τριών φωτοβολταϊκών πάρκων αφορά σημεία που βρίσκονται εκτός περιοχών Natura και προβλέπει ποσοστό κάλυψης που δεν υπερβαίνει το 5,5% σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές βιωσιμότητας.

Τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δείχνουν την αυξημένη κινητικότητα στο χώρο, αλλά την αρχή την έκανε η ΔΕΗ, η οποία ελέγχει τις τεχνητές λίμνες. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προωθεί ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση πλωτών φ/β, συνολικής ισχύος 50 MW, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης και σε λιμνοδεξαμενή στη Φλώρινα, καταθέτοντας αιτήσεις για τις αντίστοιχες άδειες βεβαίωσης παραγωγού στη ΡΑΕ.

Ένα ακόμα έργο προγραμματίζεται στην Ελλάδα, που είναι μάλιστα και ασυνήθιστα μεγάλο για τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς. Ο όμιλος Interphoton Investment έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για εγκατάσταση πλωτού φ/β, ισχύος 500 MW, επίσης στη λίμνη Πολυφύτου.

Παρόλο που σημειώνεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα πραγματοποιηθούν αυτά τα έργα. Μέχρι να αποσαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο και ενημερωθεί ο κρατικός μηχανισμός, οι επενδύσεις κινδυνεύουν να μείνουν «στα χαρτιά».

«Το ρυθμιστικό πλαίσιο (στην Ελλάδα) δεν είναι σαφές», εξηγεί ο κ. Kunze. «Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμα νομικά μέσα για την αδειοδότηση τέτοιων έργων, το απλό γεγονός ότι οι διοικητικές αρχές δεν είναι εξοικειωμένες με αυτήν την τεχνολογία, και το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η αδειοδότηση, απαιτεί έναν ειδικό κανονισμό για τη διευκόλυνση της διαδικασίας», προσθέτει ο κ. Kunze.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται «έξυπνα» φωτοβολταϊκά που θα ακολουθούν την πορεία του ήλιου

Πλωτά φωτοβολταϊκά συστήματα τελευταίας γενιάς με υψηλή απόδοση θα εγκαθίστανται σε λίμνες και θα καλύπτουν μέχρι το 5% της επιφάνειάς τους. Το νομοσχέδιο και οι ανησυχίες για το περιβάλλον.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πατάει γκάζι» η ΔΕΗ στις ανανεώσιμες με νέα μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία

Το νέο deal φτάνει τα 700 εκατ. και ενισχύει αποφασιστικά το διεθνές «πράσινο» αποτύπωμα της εταιρείας. Με ρευστότητα ύψους 4,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει νέες μεγάλες επενδύσεις το 2024 - 2026.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κατάσταση «υπερθέρμανσης» ο κλάδος ενέργειας με μπαράζ εξαγορών

Δομικές αλλαγές συντελούνται στον κλάδο με μεγάλης εμβέλειας εξαγορές, συγχωνεύσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες. Το deal της Τέρνα Ενεργειακή, οι εξελίξεις σε ΔΕΠΑ Εμπορίας - ΕΛΠΕ και οι επόμενες μεγάλες κινήσεις.
Hydrogen-Hydrogono-Agogos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσεκτικά βήματα από την κυβέρνηση στην ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου

Τον Σεπτέμβριο το ρυθμιστικό πλαίσιο και οικονομική στήριξη με 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Όχι μαζικές επιδοτήσεις επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει ειδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτή την αγορά.