Στο συμπέρασμα ότι οι νέες μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια θα είναι σε νέες κατηγορίες, και απαιτούνται σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να προχωρήσουν, κατέληξαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκη και επιχειρηματίες του κλάδου όπως ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης.
Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται η αποθήκευση και η αντλησιοταμίευση, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και η ενεργειακή εξοικονόμηση, με επίκεντρο τις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ).
Ο Κωστής Χατζηδάκης, στο σημερινό συνέδριο του energypress.gr, ανακοίνωσε πως το σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνει και διατάξεις για την επιτάχυνση επενδύσεων στις ΑΠΕ. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα είναι το πρώτο πακέτο παρεμβάσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς θα ακολουθήσουν άλλα δύο ώστε να αντιμετωπιστούν οριστικά όλα τα θέματα, από τις χρήσεις γης μέχρι τις αδειοδοτήσεις.
Ο υπουργός ΠΕΝ «φωτογράφισε» τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που θα στηριχθεί σημαντικά σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές και στόχο να διαθέτει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ κοντά στο 1 GW εντός πενταετίας. Αποκάλυψε, επίσης, πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για υπεράκτια αιολικά πάρκα από αμερικανική εταιρεία, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με την νορβηγική Equinor. Αντίστοιχο ενδιαφέρον, κατά πληροφορίες, έχουν εκφράσει και οι Γερμανοί της RWE.
Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς προανήγγειλε πως έρχεται ρύθμιση για επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης σε κτίρια του δημοσίου, μέσω συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα και ιδιωτικών κεφαλαίων. «Δρομολογούμε ένα αισιόδοξο και φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής αποδοτικότητας για κτίρια δημόσια και ιδιωτικά. Προωθούμε νομοθετική ρύθμιση στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για τα δημόσια κτίρια που θα ανοίξει την πόρτα ώστε η ενεργειακή αποδοτικότητα να επιτυγχάνεται μέσω ESPOs (Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών), με αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».
Για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ παραδέχθηκε πως θα απαιτηθούν πρωτοβουλίες ενίσχυσής του, όπως η ψηφιοποίηση και πως θα εξεταστούν του χρόνου τα σενάρια πώλησης. «Εντός του 2020 η κυβέρνηση και η ΔΕΗ θα λάβουν τις αποφάσεις για την είσοδο των ιδιωτικών κεφαλαίων στον ΔΕΔΔΗΕ και πώς θα προχωρήσουμε και εκεί σε ένα φιλόδοξο και εμπροσθοβαρές επενδυτικό πρόγραμμα».
Ο κ. Θωμάς έδωσε στην ουσία «πάσα» στον Γ. Περιστέρη όταν υποστήριξε πως θα προχωρήσουν και τα έργα αποθήκευσης που έχουν λογικό κόστος. Ο κ. Περιστέρης είπε πως οι μεγάλες μονάδες αποθήκευσης είναι απαραίτητες για τη χώρα μας και το σχετικό πλαίσιο πρέπει να προωθηθεί άμεσα. «Υπάρχει υπολογισμός που λέει ότι σε 6 - 7 χρόνια θα είναι απαραίτητες μεγάλες μονάδες αποθήκευσης τουλαχιστον 1,5-2 γιγαβάτ» πρόσθεσε για να καταλήξει πως «το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται στοχευμένα αφού οι ΑΠΕ και η αποθήκευση και οι διασυνδέσεις είναι τα πιο σημαντικά πλέον».