Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η μετατροπή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) της Τράπεζας Πειραιώς σε μετοχές, με την έκδοση 394,4 εκατ. νέων μετοχών οι οποίες θα πιστωθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ενισχύοντας το ποσοστό συμμετοχής του στην τράπεζα στο 61,3% από 26,4%.
Σε ότι αφορά την τιμή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή ή προσαρμογή της τιμής λόγω της έκδοσης των νέων μετοχών. Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η τιμή μιας μετοχής δεν προσαρμόζεται σε περίπτωση μετατροπής ενός μετατρέψιμου ομολόγου, όταν η νέα θεωρητική τιμή είναι υψηλότερη από την παλαιά τιμή.
Σημειώνεται ότι η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών είναι 6 ευρώ ανά μετοχή, όσο ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, ενώ στη μέθοδο προσδιορισμού του αριθμού των νέων μετοχών που εκδόθηκαν υπάρχει πρόβλεψη και για την κάλυψη των δυο τοκομεριδίων που δεν πληρώθηκαν.
Έτσι η τιμή εκκίνησης της μετοχής κατά την σημερινή συνεδρίαση θα είναι 1,3 ευρώ όσο δηλαδή το κλείσιμο της μετοχής της προηγούμενης Παρασκευής.
Οι νέες μετοχές, 394,4 εκατομμύρια, θα προστεθούν στις 436,6 εκατ. υφισταμένων μετοχών αυξάνοντας το συνολικό αριθμό μετοχών της τράπεζας σε περίπου 831 εκατ. μετοχές. Το free float, δηλαδή οι μετοχές που διαπραγματεύονται ελεύθερα στην αγορά, θα παραμείνει σταθερό σε περίπου 300 εκατ. μετοχές καθώς το σύνολο των νέων μετοχών θα παραμείνει εκτός αγοράς στον έλεγχο του ΤΧΣ.
Σύμφωνα τελευταία στοιχεία, πριν την μετατροπή των CoCos σε μετοχές, το μετοχολόγιο της Τράπεζας Πειραιώς αριθμούσε περίπου 30.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από το σύνολο των κοινών μετοχών (436.659.164 κοινές μετοχές) το 26% κατεχόταν από το ΤΧΣ, το υπόλοιπο 74% από τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα 62% από νομικά πρόσωπα και 12% από φυσικά πρόσωπα.
Μετά την μετατροπή των CoCos, το 61,3% των μετοχών της τράπεζας είναι στον έλεγχο του ΤΧΣ ενώ το ποσοστό 38,7% ελέγχεται από ιδιώτες. Όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα: «Οι νέες μετοχές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα πιστωθούν στη μερίδα του ΤΧΣ που τηρείται στην ΕΛ.Κ.Α.Τ. αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε 61,3%».
Υπενθυμίζεται ότι η μετατροπή των CoCos σε μετοχές γίνεται μετά από απόφαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) να μην επιτρέψει την αποπληρωμή του ετήσιου τοκομεριδίου ύψους 165 εκατ. ευρώ. Η άρνηση ήταν αποτέλεσμα της γενικότερης απαγόρευσης που έχει θέσει η εποπτική αρχή στις τράπεζες για την διανομή μερίσματος, την επιστροφή κεφαλαίου ή την αγορά ιδίων μετοχών όσο λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πρόκειται για τη δεύτερη μη πληρωμή τοκομερίδιου και σύμφωνα με τους όρους έκδοσης των CoCos, σε περίπτωση που ο τόκος δεν καταβληθεί για δεύτερη φορά, τότε τα αξιόγραφα αυτά μετατρέπονται σε κοινές μετοχές της εκδότριας επί τη βάσει της τιμής εγγραφής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015.
Επιθετικότερη μείωση «κόκκινων» δανείων το 2021
Η μετατροπή των CoCos σε μετοχές επιτρέπει να αυξηθούν κατά 2 δισ. ευρώ τα βασικά κεφάλαια της τράπεζας, διευκολύνοντας την απορρόφηση των ζημιών από τις δύο τιτλοποιήσεις, Phoenix και Vega, που αφορούν δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ.
Για το 2021, η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς χαράσσει επιθετικότερη στρατηγική μείωσης των προβληματικών δανείων, για την οποία θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις τον προσεχή Μάρτιο, μαζί με την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2020.
Το κεντρικό στοιχείο της νέας στρατηγικής θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων κατά 1 δισ. ευρώ συνολικά το 2021, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν συναλλαγές που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 5 - 6 δισ. ευρώ. Στα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να προστεθούν και έκτακτα κέρδη 400 εκατ. ευρώ από την δρομολογούμενη συναλλαγή ανταλλαγής (swap) τίτλων του ελληνικού δημοσίου.