ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΟΤΕ

«Πράσινο» από τους μετόχους στο μετασχηματισμό του ΟΤΕ

Οι τρεις θυγατρικές που θα δημιουργηθούν θα αποσχιστούν στην αρχή του επόμενου έτους και θα απασχολούν περί τους 5.000 εργαζόμενους με τα ίδια δικαιώματα, όρους και συμβάσεις εργασίας. 

«Πράσινο φως» πήρε το πλάνο μετασχηματισμού για τον «ψηφιακό ΟΤΕ της επόμενης δεκαετίας» στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Το πλάνο προβλέπει την απόσχιση των κλάδων Εξυπηρέτησης Πελατών, Καταστημάτων και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου της εταιρείας, και την παράλληλη απορρόφησή τους από θυγατρικές που θα ανήκουν κατά 100% στον Όμιλο. 

Οι τρεις θυγατρικές πρόκειται να δημιουργηθούν είναι η Cosmote e-Value, όπου και θα μεταφερθεί το τμήμα εξυπηρέτησης και υποστήριξης του ομίλου, η Γερμανός, στην οποία θα περάσει όλο το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός και Cosmote και η Cosmote Tεχνικές Υπηρεσίες (CTS), και θα αφορά όλο τον τομέα των τεχνικών υπηρεσιών του ομίλου. Οι 3 αυτές θυγατρικές θα αποσχιστούν στην αρχή του επόμενου έτους και θα απασχολούν περί τους 5.000 εργαζόμενους με τα ίδια δικαιώματα, όρους και συμβάσεις εργασίας. 

Στόχος της διοίκησης είναι να σταματήσει ο σημερινός κατακερματισμός δραστηριοτήτων μεταξύ διαφόρων θυγατρικών, διευθύνσεων και υποδιευθύνσεων του ομίλου ΟΤΕ και η ενοποίησή τους υπό κοινή στέγη ώστε να απλοποιηθεί το οργανόγραμμα. Κυρίως, όμως, όπως τόνισε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ επιστολή προς το προσωπικό να δημιουργηθούν σχήματα που «θα έχουν την αυτονομία και την ευελιξία που χρειάζονται για να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά τους, να βελτιώνουν συνεχώς την εμπειρία του πελάτη, αλλά και να αναπτυχθούν και να αναζητήσουν νέες πηγές εσόδων».

Στελέχη του ομίλου αναφέρουν το παράδειγμα των τηλεφωνικών κέντρων που άλλα βρίσκονται στην E-Value, άλλα στην μητρική και άλλα στην θυγατρική Cosmote. Όπως λένε, η E-Value που είχε αυτονομία τα τελευταία χρόνια κατάφερε να έχει σημαντικά έσοδα από τρίτους και αντίστοιχο μοντέλο επιδιώκεται να εφαρμοστεί και στις άλλες θυγατρικές που θα δημιουργηθούν με τις αποσχίσεις. Περίπου ένα στα πέντε ευρώ εσόδων της E-Value προέρχεται σήμερα από υπηρεσίες προς τρίτους ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με την ενοποίηση όλων των αντίστοιχων δραστηριοτήτων του ομίλου ΟΤΕ.

Η ίδια κατάσταση εντοπίζεται και στον τομέα των τεχνικών πεδίου, δηλαδή του προσωπικού του ΟΤΕ που επισκευάζει τις βλάβες ή εγκαθιστά εξοπλισμό για τους πελάτες του ομίλου. Αυτό το προσωπικό θα μεταφερθεί στη νέα θυγατρική και όχι οι εργαζόμενοι που παρακολουθούν, αναβαθμίζουν ή επισκευάζουν το δίκτυο κορμού, την τεχνολογική υποδομή, κ.α. Ο Μιχάλης Τσαμάζ είχε δηλώσει πέρυσι πως η συγκεκριμένη θυγατρική μπορεί να παρέχει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και προς τρίτους, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδά της.

Ο όμιλος προωθεί επίσης και ένα ένα νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων στην μητρική εταιρεία και στην Cosmote με στόχο το προσωπικό του ΟΤΕ να έχει μειωθεί κατά 1.200 περίπου εργαζόμενους από τις 9.500 που είναι σήμερα, ώστε το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας περικοπεί κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ.  Οι μέτοχοι ενέκριναν και την ακύρωση 9.965.956 ιδίων μετοχών που έχει αποκτήσει η εταιρεία στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών, με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 28,2 εκατ. ευρώ.

Στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, κ. Μιχάλης Τσαμάζ είχε τονίσει ότι ο ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ και οι λοιπές στρατηγικές πρωτοβουλίες όπως η επένδυση για την απόκτηση του φάσματος συχνοτήτων για τη λειτουργία δικτύων 5G, θα φτάσουν τα 260 εκατ. ευρώ το τρέχον έτους. 

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Ο μετασχηματισμός των λειτουργιών του ΟΤΕ προχωρά σύμφωνα με το πλάνο μας. Από τις αρχές του επόμενου έτους, όλο το frontline θα εξυπηρετεί τον πελάτη από τρεις ανεξάρτητες 100% θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου ΟΤΕ. Στόχος μας είναι να μετασχηματιστούμε σε ένα σύγχρονο, εξαιρετικά ευέλικτο οργανισμό, ενισχύοντας την ανταγωνιστική μας θέση, το οικονομικό προφίλ και τις προοπτικές μας. Σε αυτό θα συμβάλλουν και τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης αυτού του έτους. Παρότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενδέχεται να δημιουργήσει νέες προκλήσεις, ο Όμιλος ΟΤΕ μπορεί και θα συνεχίσει να στηρίζει τους πελάτες, την κοινωνία και τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται».

Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά έσοδα του ΟΤΕ το τρίτο τρίμηνο του 2020 σημείωσαν μικρή μείωση, με τα έσοδα στην Ελλάδα να μειώνονται κατά 1,1%, ενώ η διοίκηση παραμένει σταθερή στους στόχους που έχει θέσει για το 2020. Το Γ’ τρίμηνο του 2020 τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν μείωση 0,8% και διαμορφώθηκαν σε 1,003 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,1%, στα 763 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του αντικτύπου του COVID-19 στις υπηρεσίες roaming. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Με ώθηση από τα έργα Πληροφορικής διατηρεί σταθερή πορεία ανόδου

Η εκτόξευση των εσόδων από τις υπηρεσίες Πληροφορικής και η σημαντική αύξηση σε συνδρομητές σε συνδέσεις FTTH και συνδρομητική, πρόσφεραν στήριξη στα μεγέθη του ομίλου στο γ' τρίμηνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ετοιμάζεται να ρίξει αυλαία στην παρουσία του ο ΟΤΕ στη Ρουμανία

Ο ΟΤΕ έχει υπογράψει νέο μνημόνιο συνεργασίας με Digi και Vodafone, μετά την αποχώρηση του Άντριαν Τόμσα και της Clever Group και είναι στη διαδικασία υποβολής αίτησης προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Αύξηση 9,2% στα έσοδα το α’ τρίμηνο, μέρισμα 0,71 ευρώ ανά μετοχή

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου αυξήθηκε κατά 1,2% στα 326 εκατ., με το περιθώριο να διαμορφώνεται σε 37,1%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 1,5%.