Μείωση των πωλήσεων τόσο σε επίπεδο τριμήνου όσο και σε εννεαμήνου εμφάνισε ο όμιλος της Frigoglass, καθώς οι συνέπειες της πανδημίας παρέμειναν αισθητές σε όλες τις αγορές, παρά τη σχετική βελτίωση που καταγράφηκε σε σχέση με την κατά 55% μείωση του δευτέρου τριμήνου.
Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 61% σε σύγκριση με πέρυσι, παρά τις ενέργειες περιορισμού του κόστους και τα μέτρα μείωσης της παραγωγής τον Απρίλιο λόγω της αναμενόμενης πτώσης της ζήτησης. Την ίδια περίοδο, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 37%, ενώ για την περίοδο του εννεαμήνου υποχώρησαν 30%.
Ο Νίκος Μαμουλής, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: «Είναι ενθαρρυντικό ότι οι τάσεις βελτιώθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μετά το μερικό άνοιγμα των καναλιών διανομής της άμεσης κατανάλωσης σε αρκετές από τις αγορές μας, παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες της πανδημίας είναι αισθητές και στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Ενώ ήδη επιβάλλονται νέοι περιορισμοί λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία της δραστηριότητάς μας. Σε αυτό το περιβάλλον, προτεραιότητές μας παραμένουν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων μας, η προσεκτική διαχείριση της ρευστότητας και η ετοιμότητα των παραγωγικών μας μονάδων για την υποστήριξη των πελατών μας».
Ειδικότερα, οι συνθήκες αγοράς το τρίτο τρίμηνο παρέμειναν δυσμενείς σε όλες τις αγορές λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, παρά τη σχετική βελτίωσή τους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς τα κανάλια διανομής της άμεσης κατανάλωσης άνοιξαν μετά τη σταδιακή άρση των κυβερνητικών μέτρων σε αρκετές από τις αγορές μας. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 36,8%, στα 61,1 εκατ. ευρώ. Το μικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) μειώθηκε κατά 48,3%, στα 12,7 εκατ. ευρώ.
Το μικτό περιθώριο κέρδους συρρικνώθηκε κατά 460 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με πέρυσι, και διαμορφώθηκε στο 20,8%, καθώς ο αντίκτυπος του υψηλού κόστους αδράνειας, της χαμηλής απορρόφησης του σταθερού κόστους και της υποτίμησης του Νάιρα υπεραντιστάθμισαν τις μειωμένες εκπτώσεις και τις πρωτοβουλίες εξοικονόμησης του παραγωγικού κόστους.
Ο αποτελεσματικός έλεγχος κόστους είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των λειτουργικών εξόδων (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) κατά 24,1% σε 7,3 εκατ. ευρώ. Η μείωση των λειτουργικών εξόδων αποτυπώνει κατά κύριο λόγο τη μείωση των δαπανών που σχετίζονται με μισθοδοσία, εγγυήσεις προϊόντων, επαγγελματικά ταξίδια και έξοδα μάρκετινγκ, καθώς και αμοιβές τρίτων. Τα λειτουργικά έξοδα ως ποσοστό των πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 200 μονάδες βάσης στο 11,9%, ως αποτέλεσμα της πτώσης των πωλήσεων.
Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 60,8% στα 6,3 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο. Το περιθώριο EBITDA υποχώρησε στο 10,3%, από 16,6% πέρυσι. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 7,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού σε συνέχεια της πρόσφατης έκδοσης ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης ύψους 260 εκατ. ευρώ και λήξης 2025 υπεραντισταθμίστηκε από τα συναλλαγματικά κέρδη. Οι ζημίες της Frigoglass ανήλθαν σε 7,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,6 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι ζημίες του τρίτου τριμήνου του 2020 επηρεάστηκαν από τις δαπάνες απομείωσης που σχετίζονται με τη δραστηριότητα στη Νότια Αφρική και το κόστος αναδιάρθρωσης ύψους 0,2 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις υπαλλήλων. Το κόστος αναδιάρθρωσης του τρίτου τριμήνου πέρυσι ανήλθε σε 0,5 εκατ. ευρώ και σχετιζόταν με τη διακοπή λειτουργίας της ελληνικής παραγωγικής μονάδας.
Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε 7,7 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, σε σχέση με 26,1 εκατ. ευρώ πέρυσι, αποτυπώνοντας το χαμηλότερο EBITDA και τη μείωση των δεδουλευμένων εξόδων. Οι παράγοντες αυτοί αντισταθμίστηκαν μερικώς από τη μείωση του καθαρού κεφαλαίου κίνησης κυρίως λόγω της πτώσης των πωλήσεων, καθώς και των χαμηλότερων κεφαλαιακών δαπανών. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 259,5 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 225,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα.