Σε εντατικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους προχωράει σήμερα κλιμάκιο του υπουργείου Γεωργίας στις φάρμες που εκτρέφουν ζώα μινκ στην περιοχή της Καστοριάς, μετά το κρούσμα κορονοϊού που εντοπίστηκε σε εκτροφέα στη Σιάτιστα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του businessdaily.gr, θετικός στον ιό είναι ο εκτροφέας και η μητέρα του, οι οποίοι νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ύπαρξη του ιού σε κάποιο από τα ζώα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη φάρμα υπάρχουν κάποια νεκρά ζώα, για τα οποία ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί η αιτία θανάτου. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών, κ. Απόστολος Τσούκας, αυτή την εποχή αρκετά ζώα φτάνουν στο τέλος της ζωής τους εξαιτίας της υπερτροφίας στην οποία έχουν υποβληθεί (ασθένεια fat liver) το προηγούμενο διάστημα.
Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές της Δυτικής Μακεδονίας χτύπησαν τον συναγερμό, υπό το φως του μείζονος θέματος που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες στην Δανία, με τον εντοπισμό μετάλλαξης του κορονοϊού σε ζώα μινκ, τα οποία απαιτήθηκε να θανατωθούν. Σημειώνεται ότι η Δανία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας γούνας βιζόν στον κόσμο, και υποχρεώθηκε σε θανάτωση πληθυσμού τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ζώων, υπό το φόβο διασποράς μιας μεταλλαγμένης μορφής του ιού που έχει βρει στα ζώα μινκ τον ιδανικό ξενιστή. Δεν γνωρίζουμε ωστόσο μέχρι στιγμής πού πραγματοποιήθηκε η μετάλλαξη -στον άνθρωπο ή στο ζώο.
Στην Ελλάδα εκτρέφονται 1 εκατομμύριο μινκ για την παραγωγή γούνας, και απασχολούνται περί τα 700 άτομα στα 90 εκτροφεία, αριθμός που όμως ανεβαίνει στα 1500 άτομα εάν συνυπολογιστούν τα συναφή με τον χώρο επαγγέλματα. Όπως σημειώνει ο κ. Τσούκας, το 2020 υπήρξε καταστροφικό έτος για τον χώρο της γούνας, καθώς οι εισπράξεις στα ταμεία των επαγγελματιών είναι μηδενικές. Τουλάχιστον δύο εκθέσεις, προγραμματισμένες για τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο ακυρώθηκαν, ενώ και οι εξαγωγές έχουν σταματήσει. Σημειώνεται ότι το 2019 οι εξαγωγές του κλάδου γούνας στην Ελλάδα άγγιξαν τα 250 εκατ ευρώ.
Σήμερα οι εκτροφείς βασίζονται στην στήριξη της Πολιτείας για την διαβίωση τους, καθώς ο κλάδος είναι 100% εξωστρεφής και δεν δύναται να επανέλθει σε κανονικότητα για όσο διάστημα η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ρωσία και Κίνα αποτελούν τις βασικές αγορές για τις ελληνικές εξαγωγές γούνας αλλά και ζώων, ενώ μικρή δραστηριότητα εκ μέρους Ελλήνων επιχειρηματιών υπάρχει και στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με αποδέκτες κυρίως Ρώσους αγοραστές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικής Γούνας κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης, εκφράζει αισιοδοξία για το 2021, για επάνοδο στην κανονικότητα με την εμφάνιση του εμβολίου, και επιδόσεις πιθανώς και καλύτερες από το 2019 όσο αφορά τις ελληνικές εξαγωγές γούνας.