Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) ο οποίος θα εξετάσει το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς για την αποπληρωμή του τοκομεριδίου, ύψους 165 εκατ. ευρώ, για τα μετατρέψιμα ομόλογα (CoCo’s) που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας το 2015.
Η προκαταρτική απόφαση του SSM θα γνωστοποιηθεί άμεσα στην διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να προχωρήσει στα αναγκαία βήματα, ωστόσο, η δημοσιοποίηση της τελικής επίσημης απόφασης θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι ο SSM δεν θα επιτρέψει την αποπληρωμή των 165 εκατ. ευρώ, πυροδοτώντας έτσι τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, έχει ήδη προγραμματιστεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς για το Σαββατοκύριακο, όπου θα συζητηθούν η ετυμηγορία του επόπτη, και τα επόμενα βήματα για τη διαδικασία έκδοσης των νέων μετοχών που θα αποκτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη προετοιμαστεί κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία καθορίστηκαν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της επόμενης ημέρας για την περίπτωση που η τράπεζα περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου.
Και η αγορά έχει τιμολογήσει την προοπτική αύξησης κεφαλαίου υπέρ του ΤΧΣ και την απομείωση του ποσοστού συμμετοχής των παλαιών μετόχων. Η μετοχή της τράπεζας από το επίπεδο των 1,1 ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου υποχώρησε στα 0,65 ευρώ στις 29 Οκτωβρίου, ενώ χθες έκλεισε στα 0,7490 ευρώ.
Σύμφωνα με τη σύμβαση της Τράπεζας Πειραιώς με το ΤΧΣ, στην περίπτωση μετατροπής των CoCos σε μετοχές θα εκδοθούν 394,4 εκατ. νέες μετοχές, οι οποίες θα προστεθούν στις 436,6 εκατ. μετοχές που υπάρχουν σήμερα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό μετοχών της τράπεζας σε περίπου 831 εκατ. μετοχές.
Η τιμή έκδοσης θα είναι 6 ευρώ ανά μετοχή, όσο δηλαδή ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στην τράπεζα από 26,4% που είναι σήμερα θα ανέλθει στο 61,3%.
Γιατί ο SSM είπε όχι στην αποπληρωμή των CoCos
Καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της στάσης του SSM έπαιξε η επιδείνωση των συνθηκών που προκαλεί η πανδημία, με τις οικονομίες να δέχονται νέες πιέσεις και τις τράπεζες αντιμέτωπες με το φάσμα δημιουργίας μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η αρνητική, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, απάντηση του SSM εδράζεται στην απόφαση του επόπτη να απαγορεύσει την πληρωμή μερισμάτων, την επαναγορά ιδίων μετοχών και κάθε πληρωμή που οδηγεί σε εκροή κεφαλαίων όσο βρίσκονται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στήριξης που απολαμβάνουν οι τράπεζες για την ανακούφισή τους από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες πιέζουν τις εποπτικές αρχές για να εξαιρεθούν, κάτι που η ΕΚΤ αποκρούει.
Έτσι, ενώ το ποσό του τοκομεριδίου της Πειραιώς δεν είναι μεγάλο, 165 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε να αποπληρώσει η τράπεζα, ο επόπτης δεν θέλει να συναινέσει στη δημιουργία ενός προηγούμενου.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ισχύουσα απαγόρευση. Το ζήτημα των CoCos, συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ, αποτελούσε μεγάλο «βραχνά» για την τράπεζα και πολλοί αμφέβαλαν για το αν είναι ρεαλιστική η δυνατότητα αποπληρωμής τους στο τέλος του 2022, όπως είναι υποχρεωμένη να πράξει η τράπεζα.
Ειδικά μετά την πρόσθετη πίεση που δημιουργεί η πανδημία, πολλοί αναλυτές θεωρούν αδύνατη την πληρωμή των τριών κουπονιών (2020-2022) συνολικού ύψους 495 εκατ. ευρώ και επιπλέον να αποληρωθούν τα 2 δισ. που είναι η αξία των CoCo's, ποσό πολλαπλάσιο της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας.
Με την μετατροπή των CoCos σε μετοχές, δεν θα λυθεί μόνο το πρόβλημα των CoCos αλλά η τράπεζα θα εξοικονομήσει και επιπλέον 500 εκατ. από τη μη πληρωμή των κουπονιών.
Τι σημαίνει ο κρατικός έλεγχος για την τράπεζα
Η δραστική αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας δεν θα προκαλέσει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα του ομίλου. Την προηγούμενη εβδομάδα το ΤΧΣ δήλωσε ότι «έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Τράπεζας», ενώ και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να προκρίνει αλλαγές στη διοίκηση.
Η τράπεζα θα συνεχίσει να λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε ενώ στο σχεδιασμό της διοίκησης περιλαμβάνεται επιτάχυνση των ενεργειών για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να προχωρήσει σε διαδικασία για την πώληση των μετοχών του ΤΧΣ και την επιστροφή της τράπεζας σε χέρια ιδιωτών. Σημειώνεται ότι το 2013, στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, η Eurobank πέρασε στον πλήρη έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, μετά την απόφαση της οικογένειας Λάτση που ήταν ο βασικός μέτοχος να μην συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Τι θα γίνει με τη μετοχή
Σε ότι αφορά την τιμή της μετοχής, μετά την έκδοση των νέων μετοχών δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή ή προσαρμογή της τιμής λόγω της εταιρικής μεταβολής. Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η τιμή μιας μετοχής δεν προσαρμόζεται σε περίπτωση μετατροπής ενός μετατρέψιμου ομολόγου, όταν η νέα θεωρητική τιμή είναι υψηλότερη από την παλαιά τιμή.
Σημειώνεται ότι, με βάση το χθεσινό κλείσιμο (0,7490 ευρώ), η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας διαμορφώνεται στα 327 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν από την μετατροπή των CoCos τότε η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται σε 622 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank διαμορφώνεται σε 870 εκατ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας στα 1,12 δισ. ευρώ και της Eurobank στα 1,46 δισ. ευρώ.