Με ταχείς ρυθμούς προωθεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο θα «τρέξει» για τρεις εβδομάδες, με ημερομηνία εξόδου όσων επιλέξουν να αποχωρήσουν την 18η Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η εγκύκλιος της διοίκησης, ενώ έχουν αρχίσει οι ενημερώσεις στο προσωπικό. Στόχος θα είναι να αποχωρήσουν έως και 1.000 εργαζόμενοι.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικοί όροι του προγράμματος έχουν ως εξής:
- Τα ποσά της αποζημίωσης αποχώρησης θα κυμαίνονται από 20 μισθούς, κατ' ελάχιστο, με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ. Οι μισθοί θα υπολογίζονται ανάλογα με την ηλικία και την υπηρεσία, με ελάχιστο όριο τα 10 έτη και μέγιστο τα 35. Για τους εργαζόμενους στο Ταμείο Υγείας (ΤΥΠΕΤ) και στην Εθνική Ασφαλιστική, τα όρια χρόνου υπηρεσίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα ορίζονται, αντίστοιχα, σε 5 και 15 έτη.
- Επιπλέον, το πρόγραμμα παρέχει προσαυξήσεις ανάλογα με τη θέση κάθε εργαζόμενου. Μεταξύ άλλων, για το προσωπικό χωρίς θέση ευθύνης, προβλέπεται προσαύξηση αποζημίωσης αποχώρησης κατά 20%, ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε 30% για τους απασχολούμενους σε καταστήματα του δικτύου που θα κλείσουν. Προσαυξήσεις θα λάβουν και οι υπάλληλοι των πέντε διευθύνσεων της Εθνικής (Ανθρώπινου Δυναμικού, Λειτουργιών κ.λπ.).
- Ιδιαίτερα ευνοϊκοί θα εξακολουθήσουν να είναι οι όροι για τα στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και τις κάρτες των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν.
- Εκτός από την άμεση αποχώρηση, το πρόγραμμα θα δώσει και τη δυνατότητα πληρωμένης άδειας (sabatical) για δύο χρόνια, πριν την έξοδο από την τράπεζα, με καταβολή ολόκληρου του μισθού. Αν η άδεια επεκταθεί στα τρία χρόνια, το ποσοστό μειώνεται στο 75% του μισθού, για τα τέσσερα χρόνια στο 60% και για τα πέντα χρόνια στο 50%. Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν σε sabatical θα δικαιούνται τη νόμιμη αποζημίωση, με ανώτατο όριο τα 300.000 ευρώ.