Σε αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για μια χρηματοδοτική διευκόλυνση τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ βρίσκεται η διοίκηση της Ελλάκτωρ, καθώς η πρωτοφανής μείωση εσόδων από τις κατασκευαστικές δραστηριότητες (Άκτωρ), που έφθασε τα 265 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο, δημιουργεί εξαιρετικά πιεστικές ανάγκες για μια «ένεση» ρευστότητας.
Τραπεζικές πηγές με πληροφόρηση για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι ως τώρα, παρότι έχουν κρατήσει αρκετά, δεν διαφαίνεται η επιτυχής ολοκλήρωσή τους. Όπως τονίζεται, μάλιστα, η μάλλον ψυχρή στάση των τραπεζών θα μπορούσε να μεταβληθεί ουσιωδώς μόνο εάν οι βασικοί μέτοχοι αποφάσιζαν να εντάξουν στο σχεδιασμό τους και μια σημαντική ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων, μέσα από μια αύξηση με καταβολή μετρητών, που θα έστελνε και ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι ίδιοι πιστεύουν την επιτυχή ολοκλήρωση του εν εξελίξει προγράμματος εξυγίανσης και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το δικό τους μέρος του ρίσκου. Ως τώρα, όμως, δεν υπάρχουν μηνύματα που να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.
Η διοίκηση του ομίλου, σύμφωνα με όσα δήλωσε και διευθύνων σύμβουλος, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης στη γενική συνέλευση των μετόχων του περασμένου μήνα, αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, όχι σε επίπεδο ομίλου, αλλά στο επίπεδο της Άκτωρ. Ο κ. Καλλιτσάντσης, μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην εξασφαλισθεί η χρηματοδοτική διευκόλυνση που ζητεί ο όμιλος από τις τράπεζες για να στηρίξει τον κατασκευαστικό του βραχίονα. Επιχείρησε, πάντως, να υποβαθμίσει το πρόβλημα, λέγοντας ότι, σε αυτή την περίπτωση «θα ταλαιπωρηθούμε ακόμη έξι μήνες».
Η «ταλαιπωρία» της Άκτωρ, παρά τις μεγάλες «ενέσεις» ρευστότητας από τη μητρική εταιρεία, μεταφράζεται εδώ και αρκετούς μήνες και σε σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση κατασκευαστικών εργασιών. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, ότι στο μεγάλο έργο που εκτελεί η Άκτωρ για την α’ φάση ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου είναι επανειλημμένες φέτος οι περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, με τελευταία τέτοια περίπτωση τον Ιούλιο. Η ολοκλήρωση του έργου έχει πάρει διαδοχικές παρατάσεις, εν μέρει και εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, και έχει μετατεθεί πλέον στα τέλη του τρέχοντος έτους, χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιο ότι η Άκτωρ θα είναι συνεπής στην προθεσμία.
Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στη διαδικασία ανάληψης της διαχείρισης της μαρίνας Αλίμου από την Ακτωρ Παραχωρήσεις, καθυστερήσεις που από την εταιρία αποδίθηκαν σε διάφορες εκκρεμμότητες αλλά και στην πανδημία.
Τι αξιολογούν οι τράπεζες
Τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες, αξιολογώντας το αίτημα της Ελλάκτωρ για κεφάλαιο κίνησης τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς:
- Μετά τη μεγάλη αναδιάρθρωση του δανεισμού, που επιτεύχθηκε πέρυσι, μέσα από την έκδοση ευρωομολόγου για την άντληση 600 εκατ. ευρώ, έπεσαν στο μηδέν τα τραπεζικά δάνεια και αντικαταστάθηκαν από ένα δάνειο μεγαλύτερης διάρκειας, με αποτέλεσμα ο όμιλος να κερδίσει χρόνο, αφού μόνο το 20% του δανεισμού είναι πλέον βραχυπρόθεσμος. Όμως, το επιτόκιο του δανείου διαμορφώθηκε σε αρκετά υψηλό επίπεδο, στο 6,4%, δηλαδή πάνω από το σταθερό επιτόκιο των δανείων που αποπληρώθηκαν με το νέο δάνειο, ενώ η Ελλάκτωρ υποχρεώθηκε να δεσμεύσει ως εγγύηση για τη νέα έκδοση τα πιο ποιοτικά περιουσιακά της στοιχεία.
- Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2020, η Ελλάκτωρ δεν έπαψε να εμφανίζει πολύ υψηλό δανεισμό, ύψους 1,542 δισ. ευρώ, ή 1,091 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα δάνεια των κοινοπραξιών στις οποίες μετέχει. Μάλιστα, ο δανεισμός ήταν αυξημένος κατά 72 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος α’ εξαμήνου 2019, κυρίως επειδή προστέθηκε το νέο ομολογιακό δάνειο που εκδόθηκε στις αρχές του έτους, ύψους 70 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως, όπως αποδείχθηκε τους επόμενους μήνες και με την επίδραση των νέων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, δεν ήταν αρκετό για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ρευστότητας του ομίλου.
- Στο ερώτημα αν η Ελλάκτωρ μπορεί να αντέξει την εξυπηρέτηση αυτού του δανεισμού, είναι πολύ νωρίς για να δοθεί απάντηση με βεβαιότητα. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, πάντως, τα χρηματοοικονομικά έξοδα του ομίλου αυξήθηκαν από τα 40 στα 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 25%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) μειώθηκε κατά 35%, στα 72,3 εκατ. ευρώ.
- Το επόμενο -και κρίσιμο- ερώτημα είναι αν και σε ποιο βαθμό η επιχειρούμενη εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης από τη σημερινή διοίκηση θα ξεφύγει από το επίπεδο των υποσχέσεων βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων και θα αποδώσει πραγματικά καρπούς. Προς το παρόν, αυτό που βλέπει κάθε δυνητικός πιστωτής του ομίλου είναι ότι στο φετινό πρώτο εξάμηνο αυτός πέρασε από κέρδη προ φόρων 29,4 εκατ. σε ζημιές 21,2 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση, εύλογα, επικαλείται την έκτακτη επίδραση της πανδημίας και το γεγονός ότι η διαδικασία εξυγίανσης φέρνει βραχυπρόθεσμα στην επιφάνεια «αφανείς» ζημιές, κυρίως του κατασκευαστικού τομέα, ενώ μακροπρόθεσμα τα οικονομικά στοιχεία θα βελτιωθούν. Κάθε συνετός τραπεζίτης, όμως, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου προέχει η αποφυγή νέων «κόκκινων» δανείων, θα προτιμούσε να περιμένει για να αξιολογήσει την πορεία του προγράμματος εξυγίανσης, πριν δημιουργήσει νέα έκθεση κινδύνου στον όμιλο Ελλάκτωρ.
- Άλλωστε, ένα σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζεται σε μια αίτηση δανειοδότησης από την Ελλάκτωρ είναι ότι δύσκολα μπορούν να βρεθούν πλέον ποιοτικά στοιχεία ενεργητικού του ομίλου για να δεσμευθούν ως εξασφαλίσεις, αφού, όπως προαναφέρθηκε, τα καλύτερα assets έχουν δεσμευθεί υπέρ των κατόχων του ομολογιακού δανείου των 600 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πιο ενεργό ρόλο στις συζητήσεις έχουν η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, οι οποίες σταθμίζουν τα γενικότερα δεδομένα, και την συνολική του έκθεση στον όμιλο, προκειμένου να αποσαφηνίσουν την τελική τους στάση.
Το ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης
Η αξιολόγηση των δεδομένων οδηγεί αναπόφευκτα στο ζήτημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης του ομίλου, ώστε με μια ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση να «σηκώνει» και μεγαλύτερο δανεισμό. Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο η Ελλάκτωρ έχασε κεφάλαια 49 εκατ. ευρώ, με συνέπεια τα ίδια κεφάλαια να υποχωρήσουν σε 484 εκατ. ευρώ.
Οι αδελφοί Καλλιτσάντση, όπως και το ολλανδικό fund Reggeborgh Ιnvest, που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει τις μετοχές της πλευράς Μπόμπολα και αναδεικνύεται ως δεύτερος «πυλώνας» της μετοχικής σύνθεσης του ομίλου, έχουν την κύρια ευθύνη των αποφάσεων για το αν αυτό το σχέδιο εξυγίανσης θα υποστηριχθεί και με νέα κεφάλαια, που θα βελτιώσουν ουσιωδώς την οικονομική θέση της Ελλάκτωρ.
Ως τώρα, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εξετάζεται από τη διοίκηση του ομίλου τέτοια κεφαλαιακή ενίσχυση, αντανακλώντας την γενικότερη στάση ένος σημαντικού τμήματος διοικήσεων - μετόχων που επιδιώκουν να επιλύσουν τα προβλήματα ρευστότητας με νέα δανειακά κεφάλαια αποφεύγοντας να ασχοληθούν με το πραγματικό πρόβλημα: την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης.