ΓΔ: 1397.12 0.47% Τζίρος: 86.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:22:39 DATA

Ελλάκτωρ: Βαθιά το νυστέρι στην ΑΚΤΩΡ για την ανάκαμψη του ομίλου

Με σκληρές αιτιάσεις για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης συνεχίζεται ο εμφύλιος στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αισιοδοξία Kαλλιτσάντση για εξυγίανση του Oμίλου.

Στo τελευταίο στάδιο βρίσκεται η επώδυνη αναδιάρθρωση του τομέα κατασκευών της Eλλάκτωρ με εφαρμογή της τρίτης φάσης αναδιάρθρωσης της ΑΚΤΩΡ, απόσυρση από επικίνδυνες αγορές και μείωση των λειτουργικών εξόδων του Ομίλου με περικοπές μισθών και προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Ακολουθώντας τη στρατηγική αυτή η διοίκηση εκτιμά ότι θα καταφέρει να επαναφέρει τον Όμιλο σε πορεία θετική ανάπτυξης. 

Ωστόσο, η διοίκηση του Ομίλου συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις καθώς πέραν της διεθνούς συγκυρίας που δημιουργεί ισχυρούς κραδασμούς στις επιχειρήσεις, έχει να διαχειριστεί και εντάσεις στο εσωτερικό της. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η χθεσινή Γενική Τακτική Συνέλευση που ξεκίνησε μετά από στάση εργασίας και διαμαρτυρία των εργαζομένων έξω από το χώρο των κεντρικών γραφείων του Ομίλου αλλά και η έναρξή της με πρώτο ερώτημα μετόχου 4.500 μετοχών της εταιρείας σχετικά με την πτωχευτική διαδικασία της θυγατρικής της ΑΚΤΩΡ στην Τσεχία.

Για κατασκευασμένη υπόθεση με πρωτοβουλία πρώην συνεργατών της εταιρείας έκανε λόγο η διοίκηση τονίζοντας ότι όσοι βρίσκονται πίσω από την υπόθεση αυτή θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης ενώ έγινε γνωστό ότι για το θέμα υπάρχει παρέμβαση εισαγγελέα. Θα απογοητευτούν όσοι διασπείρουν fake news τόνισε ο βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. «Η Ελλάκτωρ αλλάζει τους κανόνες στην αγορά υποδομών και αυτό ενοχλεί. Όλη η προσοχή μας είναι στραμμένη στην εξυγίανση της ΑΚΤΩΡ. Η Ελλάκτωρ στο τέλος αυτής της διαδρομής θα κερδίσει τη θέση που της αναλογεί» τόνισε ο κ. Καλλιτσάντσης.

«Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαθέτει ισχυρά θεμελιώδη, ηγετική θέση σε όλες τις βασικές του δραστηριότητες, τεχνογνωσία που ελάχιστες εταιρείες έχουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και γενικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και πολύ περισσότερο δραστηριοποιείται σε κλάδους που στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κ. Αν. Καλλιτσάντσης, προσθέτοντας πως «σήμερα ο Όμιλος οργανωτικά, στρατηγικά και από πλευράς εταιρικής διακυβέρνησης, έχει ξεπεράσει τις παθογένειες που κουβαλούσε από την ίδρυσή του το 2000 μέχρι και το 2018, και σύντομα θα μετασχηματιστεί στον πλέον σύγχρονο Όμιλο υποδομών της χώρας».

«Πράγματι το 2020, είναι αντικειμενικά μία πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά συνεχίζουμε σταθερά να εργαζόμαστε με στόχο την εξυγίανση του Ομίλου και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας. Αισιοδοξούμε ότι ο Όμιλός μας, ενισχυόμενος καθημερινά, θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια σε ένα περιβάλλον πολύ πιο ευνοϊκό από αυτό στο οποίο λειτούργησε και λειτουργεί σήμερα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Καλλιτσάντσης: Μεγάλη πρόκληση για τον Όμιλο η εξυγίανση της ΑΚΤΩΡ

Στην αλόγιστη ανάπτυξη της ΑΚΤΩΡ στις διεθνείς αγορές, με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, χωρίς να έχει  προηγουμένως χτίσει τις εσωτερικές δομές σε αντίστοιχο επίπεδο απέδωσε η σημερινή διοίκηση του ομίλου την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η εταιρεία και όπως τονίστηκε δε θα είχε καταφέρει να βγει από αυτή τη θέση χωρίς τις κινήσεις της Ελλάκτωρ. Τα μεγάλα ανοίγματα στο εξωτερικό συνολικού ύψους 360 εκ. ευρώ από το 2014 έως και το 2019 δημιούργησαν την ανάγκη να δοθεί οικονομική στήριξη από την μητρική εταιρεία αξίας 170 εκ. ευρώ ώστε να ολοκληρωθούν 9 έργα που «είχαν αφεθεί στην μοίρα τους». Όπως τόνισε η κατάσταση επιβαρύνθηκε από την απρόσμενη πώληση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Αυστραλία, η οποία γέννησε πρόσθετες ζημιές στις κατασκευές άνω των 100 εκ. ευρώ.

«Άθλιες συμβάσεις για φωτοβολταϊκά και ανάληψη ευθυνών για ενεργειακές επιδόσεις σε όλα τα πέρατα του κόσμου χωρίς ανθρώπινο δυναμικό. Αυτά πληρώνουμε. Στα Βαλκάνια, είχαμε ζημιές 250 και πλέον εκατ ευρώ.  Φύγαμε από Βουλγαρία, Αλβανία και στη Β. Μακεδονία, αποσυρθήκαμε χωρίς ζημιές. Στη Σερβία καταφέραμε να παραδώσουμε τα έργα που είχαν καθυστερήσει και να αποσυρθούμε από την εκεί αγορά. Εκτιμούμε ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω. Από τις χώρες που είναι επικίνδυνες έχουμε αποσυρθεί και δεν πρόκειται να ξαναπάμε. Στη Ρουμανία που «τρέχει» ένα μεγάλο πρόγραμμα ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για έργα υποδομής, παραμένουμε και είμαστε ο 2ος μεγαλύτερος Όμιλος. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στις αγορές της Ελλάδας και της Ρουμανίας» τόνισε ο κ. Καλλιτσάντσης. 

Όπως τονίστηκε στη ΓΣ η Διοίκηση έθεσε πρόσφατα σε εφαρμογή τη Γ’ φάση της αναδιάρθρωσης της ΑΚΤΩΡ, η οποία προβλέπει αθροιστικά όφελος 100 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2023, μέσα από τη δημιουργία κεντρικού τμήματος προμηθειών, αξιοποίηση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών και μείωση του λειτουργικού κόστους. Ως προς το χαρτοφυλάκιο έργων της Κατασκευής, το 2019 η ΑΚΤΩΡ εστίασε στην υλοποίηση σημαντικών έργων στην Ελλάδα και στην υπογραφή νέων συμβάσεων έργων στα οποία η εταιρεία και οι θυγατρικές της έχουν ανακηρυχθεί μειοδότες. Επιπλέον, συγκαταλέγεται μεταξύ των δύο τελικών διεκδικητών που έχουν υποβάλει δεσμευτική οικονομική προσφορά για το έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας συνολικού προϋπολογισμού 1,51 δισ. ευρώ και συμμετέχει στον διαγωνισμό του έργου «Λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας» – προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ.

Στάση εργασίας για τις μισθολογικές περικοπές

Με στάση εργασίας και κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία του Όμίλου υποδέχτηκε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών της εταιρείας την Γενική Συνέλευση. Το Σωματείο καταγγέλλει ότι οι απολύσεις έφθασαν στο 12% του προσωπικού της εταιρείας που δε δέχτηκαν τις προτεινόμενες μειώσεις μισθού. 

Σε ανακοίνωσή της για τις απολύσεις η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής αναφέρει ότι «η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αγνόησε πλήρως τις συστάσεις του Υπ. Εργασίας να μην προχωρήσει σε εκδικητικές απολύσεις όσων δεν αποδέχτηκαν τις μειώσεις μισθών. Ακόμα και το Υπουργείο Εργασίας που με κάθε κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργοδοτών, έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να ασκηθεί κανένας εκβιασμός και καμία πίεση για την αποδοχή μειώσεων μισθών». Από την πλευρά του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κατήγγειλε «την παρουσία της αστυνομίας στην κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία με τη στάση της φαίνεται ότι έχει πάρει «ζεστά» την εφαρμογή του πρόσφατου απαράδεκτου νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση κατά των διαδηλώσεων». 

Κάνοντας αναφορά στις μειώσεις των μισθολογικών αμοιβών, ο κ. Καλλιτσάντσης, σημείωσε πως συνεχίζεται η εξυγίανση της εταιρείας ενώ όπως είπε η πλειοψηφία των υπαλλήλων έχει αποδεχθεί τις διμερείς συμβάσεις εργασίας. Όπως είπε, οι περικοπές ήταν 0% για ετήσιες μεικτές αποδοχές ως 12.000 ευρώ, 4% για 12.000-20.000 ευρώ, 8% για 20.000-50.000 ευρώ και 15% για ποσό άνω των 50.000 ευρώ, ενώ όπως τόνισε οι παραπάνω μειώσεις θα αποκατασταθούν σταδιακά κατά 50% έως το τέλος του 2022. 

Ο κ. Καλλιτσάντσης, τόνισε ότι από το 2019 άρχισε ουσιαστική οργάνωση διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με αξιολογήσεις προσωπικού όπου όπως τόνισε ο κάθε «εργαζόμενος ξέρει και συζητάει με τον προϊστάμενο το φύλλο αξιολόγησης». Πρόκειται για μία πιλοτική εφαρμογή του συστήματος που εφαρμόζεται στον όμιλο για πρώτη φορά ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι αξιολογήσεις των υπαλλήλων δείχνουν μεγάλο βαθμό ικανοποίησης τους από την εργασία τους στον όμιλο ενώ από το 2019 πραγματοποιείται χαρτογράφηση του προσωπικού για εναρμόνιση των μισθολογικών ανισοτήτων.

Χρονιά μεγάλων προκλήσεων το 2020

Αναφερόμενος στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι το 2020 είναι μία χρονιά μεγάλων προκλήσεων όπου η ιδιωτική κατανάλωση, η παροχή υπηρεσιών, οι κατασκευές και η παραγωγή μειώθηκαν σημαντικά υπογραμμίζοντας ότι αν και η διοίκηση της εταιρείας ήρθε αντιμέτωπη με ζητήματα που δε φανταζόταν ότι θα αντιμετωπίσει, μολαταύτα η «Ελλάκτωρ έχει επιδείξει αμεσότητα και αποφασιστικότητα προτάσσοντας την διασφάλιση της υγειάς των υπαλλήλων της και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης  συνεχίζοντας τις αλλαγές στο εσωτερικό της ώστε να μετασχηματιστεί σε μία σύγχρονη οντότητα».  

Όπως τόνισε ο κ. Προβόπουλος η κρίση αυτή λειτούργησε ως καταλυτής για πρωτοβουλίες που φάνταζαν ανέφικτες όπως ο 7ετής προϋπολογισμός της ΕΕ και η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης με πόρους 750 δισ. ευρώ. Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως μία ιστορική πρωτοβουλία για επανεκκίνηση οικονομίας που όπως υπογράμμισε μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον κλάδο των κατασκευών καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει τις υποδομές και το περιβάλλον ως σημαντικούς τομείς στους οποίος θα διατεθεί μεγάλο μέρος των 70 δις. που η χώρα θα λάβει ως το 2027. 

Στην «αθέατη πλευρά πανδημίας» αναφέρθηκε ο κ. Καλλιτσάντσης εξηγώντας τον τρόπο που ο Όμιλος την αντιμετώπισε. Όπως τόνισε μεγάλο μέρος των έργων που βρίσκονταν σε εξέλιξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με τηλεργασία, αλλά παρ’όλα αυτά η εταιρεία κατάφερε να τα παραδώσει εντός προθεσμιών. Όπως επισήμανε πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την προάσπιση της υγείας των εργαζομένων δημιουργώντας ειδική ομάδα διαχείρισης της κατάστασης, καταγράφοντας τις ανάγκες τηλεργασίας αλλά και των υπαλλήλων που έχρηζαν άδειας ειδικού σκοπού και καταρτίζοντας οδηγίες για την περίπτωση πλήρους διακοπής των εργασιών του ομίλου λόγω των υγειονομικών συνθηκών. Όπως είπε πραγματοποιούνται προληπτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους του ομίλου και παρέχονται γάντια και μάσκες στο προσωπικό ενώ υπάρχει ειδική διαμορφωμένη αίθουσα για διενέργεια του μοριακού τεστ σε όλο το προσωπικό καθημερινά. Παράλληλα ξεχωριστά κλιμάκια επισκέπτονται εργοτάξια πραγματοποιώντας τα τεστ στους εργαζόμενους, 

Τέλος, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη μη διανομή μερίσματος για το 2019 ενώ δεν ενέκρινε το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στην παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο για τη θέσπιση Προγράμματος Διάθεσης μετοχών, οι οποίες θα προέλθουν από την απόκτηση ιδίων μετοχών, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διευθυντές/στελέχη και προσωπικό της Εταιρείας με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης (option) απόκτησης μετοχών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 113 του Ν. 4548/2018. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σταματά μέσα στο 2022 η «αιμορραγία» της Ελλάκτωρ από τις κατασκευές

Θετικές ταμειακές ροές από τις κατασκευές μέσα στο τρέχον έτος προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ε. Μπουλούτας, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανεβαίνει στα 3 δισ. ευρώ. Στο στόχαστρο έργα 13 δισ. ευρώ.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Το χρώμα του χρήματος θα δουν οι μέτοχοι τον επόμενο χρόνο

Τη χρηματική διανομή προς τους μετόχους της Ελλάκτωρ μετά από χρόνια προανήγγειλε ο CEO του ομίλου Ευθ, Μπουλούτας. Καμία άλλη πώληση asset του ομίλου το β' εξάμηνο του 2023, εκτός από Άκτωρ και Smart Park.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ακτινογραφία» στο deal Intrakat - Άκτωρ: Το τίμημα και η επόμενη ημέρα

Με τίμημα 100 εκατ. για τις μετοχές της Άκτωρ και ανάληψη χρέους 115 εκατ., η Intrakat δημιουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο σχήμα στις κατασκευές με ανεκτέλεστο 4 δισ. Τα έργα, οι δυσκολίες και η διεκδίκηση της Αττικής Οδού.