Επτά είναι τα επενδυτικά σχήματα εκ των εννέα που είχαν καταθέσει προσφορά, τα οποία «πέρασαν» στη δεύτερη βάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.
Μεταξύ των διεκδικητών περιλαμβάνονται ισχυροί εγχώριοι παίχτες στην αγορά ενέργειας όπως ο όμιλος ΓΕΚ - Τέρνα, τα ΕΛΠΕ σε συνεργασία με την Elpedison, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη από κοινού με τη ΔΕΗ, ο όμιλος Καπελούζου και ο όμιλος Μυτιληναίος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος επενδυτής έχει τη δυνατότητα απόκτησης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας δυνάμει του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ Α.Ε., του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στο δεύτερη φάση φάση του διαγωνισμού προκρίνονται τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
- C.G. GAS LIMITED
- MET HOLDING AG
- SHELL GAS B.V.
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E.
- Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V.
- Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε.
- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.
«Τα ανωτέρω προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα, αφού υπογράψουν σχετική Σύμβαση Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα τεύχη της Β’ φάσης του διαγωνισμού (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room-VDR), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ», τονίζει το Ταμείο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη ΔΕΠΑ Εμπορίας το διακύβευμα αφορά καταρχήν τον έλεγχο της ΕΠΑ Αττικής, της οποίας η απόκτηση σημαίνει ότι ο νικητής του διαγωνισμού αποκτά αυτόματα ένα προβάδισμα στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς στα χέρια του θα περάσουν 200.000 και πλέον συνδέσεις πανελλαδικά.
Επιπρόσθετα, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ έχουν συνάψει μνημόνιο συνεργασίας (MoU), προκειμένου ο προτιμητέος επενδυτής να μπορεί να αποκτήσει και το 35% των μετοχών που κατέχουν τα πρώτα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, εφόσον αυτά δεν πλειοδοτήσουν στο διαγωνισμό..