ΓΔ: 2138.14 0.26% Τζίρος: 241.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ενεργειακές συμφωνίες ηγετών
Φώτο: Ο διευθύνων σύμβουλος της Atlantic See LNG Trade, Αλέξανδρος Εξάρχου, υπογράφει συμφωνίες πώλησης αμερικανικού LNG

Atlantic See LNG Trade: Νέες μακροχρόνιες συμφωνίες πώλησης αμερικανικού LNG

Νέες μακροχρόνιες συμφωνίες πώλησης LNG υπέγραψε η Atlantic SEE LNG Trade. Ενισχύεται η προοπτική του Κάθετου Διαδρόμου. Στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας εν μέσω γεωπολιτικής ρευστότητας.

Ενισχύεται η προοπτική του Κάθετου Διαδρόμου, καθώς Atlantic SEE LNG Trade εξασφάλισε νέες μακροχρόνιες συμφωνίες πώλησης αμερικανικού LNG με τέσσερις χώρες στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον από τον Λευκό Οίκο και το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ (NEDC).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Με τις συγκεκριμένες συμφωνίες όχι μόνο καθίσταται πραγματικότητα ο Κάθετος Ενεργειακός Διάδρομος, αλλά και αποκτά η Ελλάδα ένα στρατηγικό πλεονέκτημα εν μέσω γεωπολιτικής ρευστότητας που την καθιστά σταθερό και διεθνή ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.

Ουσιαστικά, η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο μίας στρατηγικής επιλογής των ΗΠΑ να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως είσοδος του Αμερικανικού LNG, που προσφέρει στην Ευρώπη ενεργειακή εναλλακτική εν όψει της απαγόρευσης του ρωσικού φυσικού αερίου και δημιουργεί ταυτόχρονα μία ιστορική ευκαιρία για την Αθήνα, που δεν πρέπει να χαθεί.

Συγκεκριμένα, η Atlantic SEE LNG Trade, στην οποία ο Όμιλος AKTOR συμμετέχει κατά 60% και η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά 40%, υπέγραψε μακροχρόνιες συμφωνίες πώλησης LNG με 4 χώρες του Κάθετου Διαδρόμου:

  • Με το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας.
  • Με την δημόσια εταιρεία BULGARGAZ της Βουλγαρίας.
  • Με την Aluminij Industries  και την M.T. Abraham group  της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.
  • Με την Naftogaz  της Ουκρανίας.

Στην σύνοδο, την Atlantic SEE LNG Trade εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας (και επικεφαλής του Ομίλου AKTOR), κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος και υπέγραψε τις σχετικές συμφωνίες.

Ο κ. Εξάρχου βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον, προετοιμάζοντας τις εμπορικές συνομιλίες, σε συνεργασία με Αμερικανούς αξιωματούχους και άλλους σημαντικούς παράγοντες του κάθετου διαδρόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου όσο και για την διοργάνωση της υπουργικής συνόδου έχει καταβάλει εντατικές προσπάθειες η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, κυρία Kimberly Guilfoyle.

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της συνόδου, τοποθετήθηκαν τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ κ. Doug Burgum όσο και ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, κ. Chris Wright, οι οποίοι έχουν παράλληλα τον ρόλο του Πρόεδρου και του Αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ, αντίστοιχα (και έθεσαν την διοργάνωση υπό την προεδρία τους), ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Jacob Helberg και η κυρία Guilfoyle, παρουσία των Υπουργών Ενέργειας της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρου Παπασταύρου, της Γενικής Διευθύντριας Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίας Ditte Juul Jørgensen και υψηλόβαθμων στελεχών της αμερικανικής αγοράς».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φυσικό αέριο, LNG
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάθετος Διάδρομος: Κρίσιμη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ώρα δύσκολων αποφάσεων

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών του Κάθετου Διαδρόμου στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή και της Κομισιόν. Τι περιμένουμε από τη σημερινή μίνι σύνοδο.
Μανόμετρο φυσικού αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάθετος Διάδρομος: «Γέφυρα» Κομισιόν με φόντο τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Κινήσεις Κομισιόν με φόντο τις πιέσεις που θα ασκήσουν οι ΗΠΑ στη συνάντηση της 24ης Φεβρουαρίου. Οι επαφές εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τι θα συζητηθεί στον Λευκό Οίκο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Εξάρχου: Να στηριχθεί ο Κάθετος Διάδρομος και ο ρόλος της Ελλάδας

Πιέσεις από χώρες της Βόρειας Ευρώπης για τον Κάθετο Διάδρομο που θέλουν επιστροφή στην εξάρτηση από το ρωσικό αέριο καταγγέλλει ο Αλ. Εξάρχου, καλώντας σε στήριξη του ελληνικού ρόλου.
πλοίο FSRU Αλεξανδρούπολης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Μάχη» επιχειρηματικών ομίλων για το δεύτερο FSRU στην Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη η «μάχη» για το δεύτερο FSRU στην Ελλάδα, με Gastrade και Atlantic να διεκδικούν χρηματοδότηση και συμβόλαια LNG για να καλύψουν το κενό του ρωσικού αερίου. Εντατικές επαφές στην Ουάσιγκτον.