Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της Blackstone στην ελληνική τουριστική αγορά, παρά την πανδημία, καθώς, με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στον κλάδο τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων και ο αμερικανικός κολοσσός, έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν αναμένεται να επηρεαστούν από την επικείμενη κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Blackstone συνεχίζει το «φλερτ» με άλλους θεσμικούς επενδυτές, για την ενίσχυση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου ξενοδοχείων της. Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του BD, η πρόταση που είχε υποβάλλει τον Φεβρουάριο η Blackstone για την απόκτηση δύο ξενοδοχείων στην Ρόδο, τα οποία απέκτησε το 2018, το αμερικανικό επενδυτικό fund Η.Ι.G., παραμένει σε ισχύ.
Μάλιστα, οι δύο πλευρές συνεχίζουν να συζητούν ακόμα και σήμερα, αν και όπως διαρρέουν εκπρόσωποι των ιδιοκτητών των μονάδων, «πρόθεσή τους δεν είναι να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα, το αντίθετο μάλιστα».
Ασφαλώς, τα πάντα είναι ζήτημα τιμήματος, καθώς αν η Blackstone προβεί σε μια δελεαστική πρόταση που να εξυπηρετεί το επενδυτικό πλάνο της H.I.G., η οποία, σημειωτέον, διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 35 δισ. δολαρίων, δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει «λευκός καπνός».
Επί του παρόντος πάντως, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, από την πώληση των μονάδων, μέχρι την ολική ανακατασκευή τους, ώστε να επαναλειτουργήσουν ως πεντάστερα πολυτελή ξενοδοχεία.
Αντικείμενο της πρότασης της Blackstone είναι τα ξενοδοχεία Amillia Mare και Paradise Village, συνολικής δυναμικότητας 1.600 κλινών, τα οποία είχαν αποκτηθεί από την εταιρεία Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε. (ΤΕΝ Α.Ε.) αντί ποσού που εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν στον δανεισμό της εν λόγω ξενοδοχειακής επιχείρησης, συμφερόντων του ξενοδοχειακού ομίλου Aldemar, της οικογένειας Ν. Αγγελόπουλου και του επιχειρηματία Μ. Παπαδόπουλου.
Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ
Εκτός από ενέργειες για την επέκταση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, η Blackstone προχωρά και τα σχέδιά της για την αξιοποίηση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία σχεδιάζει την υλοποίηση επενδύσεων συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται το ποσό αυτό να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, εφόσον παρουσιαστούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
Η εταιρεία προχώρησε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στην εξαγορά πέντε ξενοδοχείων του ομίλου Louis Group στην Ελλάδα, καταβάλλοντας το συνολικό ποσό των 180 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή, η οποία υλοποιήθηκε μέσω της Blackstone Real Estate Partners Europe, αφορούσε δύο ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο (Zante Beach και Plagos Beach), δύο στην Κέρκυρα (Corcyra Beach και Grand Hotel) και ενός ακόμα στην Κρήτη (Creta Princess), με την συνολική τους δυναμικότητα να ανέρχεται σε 1.464 δωμάτια.
Πλέον, σειρά έχει η περαιτέρω ενίσχυση των παραπάνω μονάδων, καθώς το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται να «τρέξει» επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των εν λόγω εγκαταστάσεων, ώστε να λειτουργήσουν με νέο προφίλ από την θερινή σεζόν του 2021. Επί του παρόντος δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ωστόσο θεωρείται εφικτή η λειτουργία και φέτος κάποιων από τα ξενοδοχεία, τουλάχιστον από τον Ιούλιο και μετά.
Αν πάντως, αποφασιστεί η μη λειτουργία τους, τότε το επενδυτικό πρόγραμμα για την ανακατασκευή τους θα ξεκινήσει νωρίτερα του προβλεπόμενου, ώστε να αξιοποιηθεί ακόμα καλύτερα ο χαμένος χρόνος από την φετινή σεζόν.
Τις σχετικές αποφάσεις θα λάβει τις επόμενες εβδομάδες η HIP, ο φορέας που έχει αναλάβει την διαχείριση των ξενοδοχείων του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικό του μεγέθους του επενδυτικού προγράμματος που έχει υλοποιήσει η Blackstone τα τελευταία χρόνια, είναι ότι ο τουριστικός της βραχίονας, δηλαδή η HIP είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης, καθώς ελέγχει συνολικά 65 ξενοδοχεία δυναμικότητας 19,019 δωματίων.