Η σκληρή διαμάχη μεταξύ των Vodafone Ελλάδας και Wind Hellas, καθώς και της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με την φινλανδική Rewheel, για το αν είναι ακριβά ή όχι τα πακέτα data στην κινητή τηλεφωνία έχει και απόνερα. Χθες η Rewheel σήκωσε ξανά το γάντι και απάντησε στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει το πρωί η Wind Hellas και με την οποία έβαλε κατά της αξιοπιστίας της έκθεσης που παρέδωσε η φινλανδική εταιρεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Από την απάντηση προκύπτει πως και διάφορα συνδυαστικά πακέτα, που προσφέρουν συνδέσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, είναι, επίσης, ακριβά σε σχέση με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Τα συγκεκριμένα πακέτα εμφανίζονται από τις διοικήσεις των ελληνικών εταιρειών ως εργαλεία εκπτώσεων μέσω των οποίων οι καταναλωτές απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές.
Διαφορετική άποψη έχουν στην Rewheel, που επισημαίνουν πως στην πλήρη έκδοση της έκθεσης που παρέδωσαν στην ΕΕΤΤ αναλύουν και τα επίπεδα τιμών στα συνδυαστικά πακέτα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, αλλά και τα πακέτα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ τα συγκρίνουν με τα απλά πακέτα σύνδεσης. Ξεκαθαρίζουν πως η έκθεση που παρέδωσαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επικεντρώνεται στο κόστος των data και όχι στο αν τα συνδυαστικά πακέτα σταθερής και κινητής είναι ακριβότερα ή φθηνότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. ή του ΟΟΣΑ.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν, «θα θέλαμε να σημειώσουμε πως εάν ένας καταναλωτής ψάχνει για ένα πακέτο κινητής τηλεφωνίας με τουλάχιστον 1.000 λεπτά εθνικών κλήσεων και πέντε Gb data, θα πληρώσει λιγότερα από 33 ευρώ το μήνα στη λιανική (ή λιγότερα από 30 ευρώ χωρίς τους φόρους) σε όλες τις 40 αγορές της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ». Αντίθετα «η τιμή της Wind για το συνδυαστικό πακέτο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας WindONE 5 GB, που περιλαμβάνει μόνο 300 λεπτά εθνικών κλήσεων είναι 25% υψηλότερη».
Προσθέτουν, επίσης, πως το επιχείρημα της Wind πως οι τιμές δεν μπορούν να συγκριθούν επειδή το δικό της πακέτο περιλαμβάνει και σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας «δεν ευσταθεί». «Εάν ένας καταναλωτής χρειάζεται να αγοράσει μόνο ένα πακέτο κινητής τηλεφωνίας με 5 Gb και ο πάροχος πωλεί τέτοιο πακέτο μόνο ως συνδυασμό με σταθερή σύνδεση, τότε ο συνδρομητής είναι αναγκασμένος να πληρώνει πολύ περισσότερα κάθε μήνα για υπηρεσίες που δεν είναι σίγουρο πως χρειάζεται».
Σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έχει προγραμματίσει ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος Χάρης Μπρουμίδης, αναμένεται συνέχεια στη διαμάχη. Το σίγουρο είναι πως η κουβέντα θα συνεχιστεί καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ενσωμάτωση του κοινοτικού δικαίου περί ανταγωνισμού στην ελληνική νομοθεσία.
Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως επιχειρείται να αποκτήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού ρόλο και στην εποπτεία –όχι στη ρύθμιση, δηλαδή στον εκ των προτέρων έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας, αλλά στον εκ των υστέρων έλεγχο– της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Αυτό ακριβώς δεν επιθυμεί η διοίκηση της ΕΕΤΤ και, όπως φαίνεται, οι διοικήσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.