ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Shutterstock

Καλοκαίρι ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη αερίου Καβάλας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Δημοσιεύτηκε χθες από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση για την ανάθεση της μελέτης κόστους - οφέλους. Αρχές καλοκαιριού η έναρξη του διαγωνισμού για το έργο των 300 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές καλοκαιριού τοποθετείται η έναρξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της Υπόγεια Αποθήκης Φυσικού Αερίου Καβάλας, μιας από τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις που θα προκηρυχθούν μετά το πρώτο σοκ της κρίσης, και η οποία αφορά επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η χθεσινή πρόσκληση υποβολής προσφορών που εξέδωσε το ΤΑΙΠΕΔ για την ανάθεση της εκπόνησης και σύνταξης της περίφημης μελέτης κόστους -οφέλους (cost benefit analysis) αναφορικά με την αξιοποίηση της συγκεκριμένης υποδομής.

Κίνηση που αποτελεί το πρώτο βήμα για την εκκίνηση του διαγωνισμού παραχώρησης της εγκατάστασης, ενός από τους πολλούς κρίκους του φιλόδοξου σχεδίου μετατροπής της Βόρειας Ελλάδας σε ισχυρό περιφερειακό ενεργειακό hub, μαζί με τον σταθμό επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης και τους αγωγούς TAP, IGB.

Στην υπόγεια αυτή υποδομή θα μπορεί να αποθηκεύεται, έναντι φυσικά ενός τιμήματος, φυσικό αέριο για μεγάλο χρονικό διάστημα, δυνατότητα που σήμερα δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αντίθετα απ' ότι ισχύει σε πληθώρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει εκφραστεί από παλιά ενδιαφέρον συμμετοχής από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω κοινοπραξίας με τις εταιρίες STORENGY (θυγατρική της γαλλικής Engie) και την Energean Oil & Gas. Επίσης πιθανή θεωρείται η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει στην ιταλο-βελγο-ισπανική κοινοπραξία Senfluga, την οποία απαρτίζουν οι Snam, Fluxys, Enagas, ενώ το 10% έχει αποκτηθεί από τον όμιλο Κοπελούζου.

Τον δρόμο για την προετοιμασία του διαγωνισμού παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης και την μετατροπή της σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου είχε ανοίξει η δημοσίευση προ κρίσης, της απόφασης του υπ. Ενέργειας για τον καθορισμό της διαδικασίας και των προϋποθέσεων παραχώρησης της συγκεκριμένης υποδομής. Το επόμενο βήμα μετά την μελέτη κόστους-οφέλους που θα κρίνει και τους όρους του διαγωνισμού, αφορά την ΡΑΕ, η οποία υποχρεούται μέσα σε τέσσερις μήνες να καθορίσει τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη μεθοδολογία κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της αποθήκης.

Συγκεκριμένα η ΡΑΕ καλείται να καταλήξει στην μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου, όπως και του ποσοστού τυχόν πρόσθετης απόδοσης (Premium WACC), καθώς επίσης στη διάρκεια της ρυθμιστικής περιόδου, αλλά και στο μηχανισμό πιθανής ανάκτησης μέρους του απαιτούμενου εσόδου, μέσω διακριτής χρέωσης από την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω το ΤΑΙΠΕΔ με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου θα προετοιμάσει την προκήρυξη για την πρώτη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή τη διαδικασία υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος και προεπιλογής υποψηφίων.

Η χρήση υπόγειων χώρων για αποθήκευση φυσικού αερίου είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται διεθνώς για περισσότερα από 40 χρόνια. Σε όλο τον πλανήτη, υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα γύρω στις 650 υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου, δυναμικότητας κοντά στα 350 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Στην Ευρώπη μάλιστα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 110 υπόγειες αποθήκες σε περισσότερες από 15 χώρες.

Η Ελλάδα ανήκει σε εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν διαθέτουν αποθήκες. Όταν θα κατασκευασθεί η εν λόγω υποδομή, εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει σημαντικά τον ενεργειακό ρόλο της χώρας, καθώς εκτός από ιδιωτικές ποσότητες αερίου σε αυτήν θα μπορούν να φυλάσσονται και κάποια από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Italgas: Στο 1 δισ. οι επενδύσεις στην Ελλάδα για δίκτυα φυσικού αερίου

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Π. Γκάλο, οι επενδύσεις που προγραμματίζονται θα επιτρέψουν τη διανομή ανανεώσιμων αερίων όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, με τον σχεδιασμό να προβλέπει την επέκταση του δικτύου διανομής στα 11.000 χλμ. το 2029.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα πλεονεκτήματα του Ομίλου Μυτιληναίος για ανθεκτικά μεγέθη στην κρίση

Τη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων, το ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής του Τομέας Μεταλλουργίας και τα αμυντικά χαρακτηριστικά του Τομέα Ενέργειας - Φυσικού Αερίου υπογραμμίζει ανάλυση στο seekingalpha.com.