ΓΔ: 1397.23 0.47% Τζίρος: 16.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:25:09 DATA
Φωτο: Shutterstock

Απέφυγε τα χειρότερα η αγορά ηλεκτρισμού τον Απρίλιο

Κατά 15% μειώθηκε η ζήτηση ρεύματος, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες. Περιορίστηκε στο 10% η απώλεια της ΔΕΗ από τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Σε καλύτερα επίπεδα απ' ό,τι προέβλεπαν τα χειρότερα σενάρια υποχώρησε η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα τον μήνα Απρίλιο, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 15%. Τη μηδενική κατανάλωση από τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά καταστήματα αντιστάθμισε ως ένα βαθμό η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης από τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα το τελικό ισοζύγιο να είναι μεν αρνητικό, ωστόσο να συγκρατηθεί σε επίπεδα κάτω του 20%.

Δίχως να είναι τα επίσημα στοιχεία, πηγές του ΑΔΜΗΕ που έχουν την συνολική εικόνα μιλούν για μια πτώση της τάξης του 15%, γεγονός που μπορεί να αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, ωστόσο είναι καλύτερη από τις αντίστοιχες επιδόσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατά την ίδια περίοδο.

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, είχαν καταγραφεί ποσοστά της τάξης του - 30%, στο Βέλγιο λίγο κάτω από 20%, ενώ συγκρίσιμα ποσοστά με την Ελλάδα είχαν παρουσιάσει η Κύπρος, η Ισπανία και η Γαλλία. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αιτία για την οποία, παρά το lockdown, η μείωση της ζήτησης για ρεύμα κρατήθηκε σε τέτοια ποσοστά συνδέεται αφενός με το γεγονός η Ελλάδα δεν έχει τόσο πολλές και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όσο για παράδειγμα η Ιταλία, αφετέρου ότι οι περισσότερες συνέχισαν να λειτουργούν, έστω και με μειωμένο προσωπικό.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η «βουτιά» του Απριλίου είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Μαρτίου, όταν κατά την εβδομάδα 16 με 22 Μαρτίου –δηλαδή πριν από τη λήψη των πολύ αυστηρών μέτρων περιορισμού– η ζήτηση ηλεκτρισμού είχε περιοριστεί κατά 5%.

Η αγορά πάντως δεν παύει να παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, φοβούμενη πάντα την μαζική εκδήλωση ενός κινήματος «δεν πληρώνω» μέσα στους επόμενους μήνες.

Στο 10% η μείωση των εισπράξεων

Σε αυτή την φάση το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις εταιρείες ηλεκτρισμού, δηλαδή η εισπραξιμότητα των λογαριασμών ρεύματος, δείχνει κάποια σημάδια εξομάλυνσης. Ενώ τις πρώτες εβδομάδες του lockdown καταγραφόταν μια μείωση εισπράξεων 25% - 30%, τα στοιχεία του Απριλίου, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, καταγράφουν μια μείωση της τάξης του 10%.

Η επίδοση δεν προσφέρεται για εφησυχασμό, ωστόσο απέχει από το σοκ των πρώτων εβδομάδων της καραντίνας όταν μπροστά στο σταδιακό κλείσιμο της οικονομίας, χιλιάδες καταναλωτές, ανάμεσα τους κυρίως συνταξιούχοι, σταμάτησαν ξαφνικά τις πληρωμές. Τις πρώτες εκείνες εβδομάδες, κάποιοι ιδιώτες πάροχοι είχαν φτάσει να δουν μείωση στα ταμεία τους ακόμη και σε ποσοστά άνω του 30%.

Τα πράγματα μπήκαν σε ένα ρυθμό όταν η ΔΕΗ ενεργοποίησε τις υπηρεσίες τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής εξόφλησης λογαριασμών, χωρίς ωστόσο και πάλι η εικόνα να προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Οι προσεχείς μήνες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμοι και η εισπραξιμότητα στην αγορά ρεύματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσες απολύσεις θα γίνουν στην αγορά, καθώς επίσης πόσες από τις χιλιάδες επιχειρήσεις που άνοιξαν χθες, τελικά θα καταφέρουν να μείνουν όρθιες και με τι τζίρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEI-xreoseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ώρα της αλήθειας για τη ΔΕΗ με το τέλος του lockdown

Η άρση των περιοριστικών μέτρων και μαζί η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας θα αρχίσουν να αποκαλύπτουν την πραγματική έκταση του προβλήματος με τις καθυστερήσεις πληρωμής λογαριασμών της ΔΕΗ.
revma
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Όλα τα νέα τιμολόγια του ρεύματος: Γιατί τα μπλε είναι πολύ φθηνότερα

Επιθετική εμπορική πολιτική μέσω των σταθερών τιμολογίων ακολουθούν και τον Οκτώβριο οι πάροχοι, με τιμές κάτω και από 10 σεντς ανά κιλοβατώρα. Αναλυτικός πίνακας με όλα τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος

Στόχος δεν είναι τόσο η επίτευξη εμπορικού κέρδους μέσω των πωλήσεων της Κωτσόβολος αλλά το «χτίσιμο» μιας ισχυρής και πολύπλευρης σχέσης με τους πελάτες. Το δίκτυο της Κωτσόβολος αριθμεί τα 94 καταστήματα ενώ διαθέτει πλήρως ανεπτυγμένα logistics.
businessdaily-DEI-Retele Electrice Muntenia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Εκσυγχρόνισε το μεγαλύτερο κεντρικό υποσταθμό της Ρουμανίας

Ο σταθμός διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 70.000 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων της ρουμανικής κυβέρνησης και αρκετών νοσοκομείων. Η επένδυση ήταν ύψους περίπου 14 εκατ.