ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Energean και Αίγυπτος
Φωτογραφία Energean

Ενίσχυση στρατηγικής συνεργασίας Energean - Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα

Ο υπ. Πετρελαίου της Αιγύπτου και ο CEO της Energean συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς φυσικού αερίου και τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα.

Στρατηγικής σημασίας χαρακτηρίστηκε η συνεργασία της Energean με την Αίγυπτο κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιουλίου στα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων στη Νέα Αλεξάνδρεια.

 Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Karim Badawi, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας.

Κατά τη διάρκεια των επαφών, δόθηκε έμφαση στην εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, με ιδιαίτερη αναφορά σε τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CO₂). 

Η εμπειρία της Energean σε τέτοια έργα θεωρείται σημαντική για την ενεργειακή σύγκλιση Ελλάδας και Αιγύπτου προς την κατεύθυνση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Ο κ. Badawi τόνισε τη στρατηγική σημασία των ελληνο-αιγυπτιακών σχέσεων, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, επισημαίνοντας τις επιτυχίες της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση γεωπολιτικών και ενεργειακών προκλήσεων, μέσα από ενίσχυση ερευνητικών δραστηριοτήτων και επενδυτικά κίνητρα. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εκτεταμένη ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου της χώρας και στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας μέσω διαφοροποίησης πηγών και πλωτών μονάδων επαναεριοποίησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρήγας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της Αιγύπτου, τονίζοντας ότι η χώρα αποτελεί σημαντικό κόμβο επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα.

 Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση της Energean για περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών, τόσο σε υφιστάμενα έργα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, όσο και σε νέες πρωτοβουλίες για δέσμευση άνθρακα και παραγωγή λιπασμάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Nicolas Katcharov, CEO της Energean International και Country Manager στην Αίγυπτο, καθώς και ο Walid Abdullah, επικεφαλής κυβερνητικών σχέσεων και ασφάλειας στην ίδια χώρα.

Η σημασία της συνάντησης επιβεβαιώθηκε και από τη δημόσια προβολή της μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της αιγυπτιακής κυβέρνησης, του καναλιού της στο YouTube και διαφόρων αιγυπτιακών μέσων ενημέρωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδια για μεταφορά κυπριακού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας το 2028

Το πρώτο φορτίο φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Κρόνος» της Κύπρου θα μεταφερθεί μέσω Αιγύπτου και Ελλάδας στον «Κάθετο Διάδρομο», ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η ροή αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2028.
Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Όλγα Κεφαλογιάννη συναντήθηκε με τον νέο πρέσβη της Αιγύπτου για τουρισμό

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, συναντήθηκε με τον νέο πρέσβη της Αιγύπτου, επιβεβαιώνοντας τις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου και τη δυναμική συνεργασία στον τουρισμό στο πλαίσιο και της τριμερούς με Κύπρο.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Πλεύρη με τον νέο Αιγύπτιο πρέσβη στο Υπ. Μετανάστευσης

Η συνάντηση Πλεύρη με τον νέο Αιγύπτιο πρέσβη εστιάστηκε στη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου για το μεταναστευτικό, με μείωση παράνομων αφίξεων και αύξηση επιστροφών, ενώ ενισχύονται και οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα, Κύπρος & Αίγυπτος: Ενώνουν δυνάμεις για άμεση αμυντική αντίδραση

Οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, σε κοινή δήλωση στην 6η Τριμερή Συνάντηση στο Κάιρο, τόνισαν τη σημασία ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας για άμεση αντιμετώπιση απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στρατηγικός εταίρος η Αίγυπτος για Ελλάδα και Κύπρο

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Ελ-Σίσι, μεταφέροντας χαιρετισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και τονίζοντας τις ισχυρές ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε στην πλατφόρμα Χ πως στην Τριμερή Συνάντηση με Αίγυπτο και Κύπρο στο Κάιρο ενισχύθηκε η στρατηγική αμυντική συνεργασία, με έμφαση στις συνέργειες στα αμυντικά οικοσυστήματα των τριών χωρών.