ΓΔ: 1393.8 -0.27% Τζίρος: 45.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:20:30 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Κρατήθηκε» η αγορά φυσικού αερίου, αλλά τα δύσκολα αρχίζουν τώρα

Με τις επισφάλειες σε μονοψήφια ποσοστά βγήκε ο Μάρτιος για τις εταιρείες παροχής φυσικού αερίου, αλλά το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου προβλέπεται δύσκολο.

Χαμηλά είναι ακόμη τα επίπεδα στις επισφάλειες της αγοράς του φυσικού αερίου η οποία βιώνει, προς το παρόν τουλάχιστον, καλύτερα την «μόλυνση» από τον ιό σε σχέση με τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, όπου οι πληροφορίες μιλούν για «βουτιά» πωλήσεων σε κάποιους ακόμη και άνω του 30%.

Σαν ποσοστά, η καθυστέρηση των πληρωμών στο φυσικό αέριο κινείται σε μονοψήφια ακόμη επίπεδα, τα οποία για την ώρα παραμένουν σταθερά, ενώ η αγορά «κρατά την ανάσα της», καθώς ο κρίσιμος μήνας είναι ο Απρίλιος.

Στον εποχιακό αυτό για τα νοικοκυριά κλάδο, όπου η κύρια χρήση αφορά την θέρμανση και με τη σεζόν να βρίσκεται ήδη στο τέλος της, φαινόμενα αύξησης των κακοπληρωτών προς ώρας δεν παρατηρούνται.

Αλλά τα δύσκολα αρχίζουν από εδώ και πέρα. Στο ερώτημα κατά πόσο το «τσουνάμι» που ξέσπασε γύρω στις 15 Μαρτίου, με κλείσιμο επιχειρήσεων, καταστημάτων, ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων, θα επηρεάσει τις εισπράξεις των εταιρειών φυσικού αερίου, η απάντηση θα δοθεί κάπου στα μέσα με τέλη Απριλίου. Τότε -και αφού η νέα αυτή «κανονικότητα» του επιχειρείν θα έχει κλείσει ένα μήνα- θα είναι και οι εταιρείες σε θέση να εξάγουν συμπεράσματα.

Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για τον ηλεκτρισμό, με τη διαφορά ότι επειδή το ρεύμα αφορά πάνω από 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές, η ζημιά έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητή. Τα δύσκολα ωστόσο βρίσκονται μπροστά. Στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου παίρνει μπροστά η τουριστική σεζόν, με τα ξενοδοχεία, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, να αποτελούν από εδώ και πέρα μέχρι και το τέλος του έτους τον βασικό τροφοδότη των ταμείων της ενεργειακής αγοράς και ειδικά εκείνης στο αέριο.

Η τυχόν απώλεια της χρονιάς για τον τουρισμό μπορεί να έχει για τις παραπάνω κατακλυσμιαίες επιπτώσεις. Πολλά επίσης θα εξαρτηθούν από την βιομηχανική παραγωγή των επομένων μηνών και, ειδικότερα, κατά πόσο το παράδειγμα της Σιδενόρ, που ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας πέντε μονάδων της, θα ακολουθήσουν κι άλλες επιχειρήσεις, των οποίων τα έσοδα προέρχονται κυρίως από την οικοδομή, το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία. Τομέων δηλαδή που τροφοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά με φυσικό αέριο, γεγονός που σημαίνει ότι μια τυχόν παράταση του lockdown, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τις εταιρείες του χώρου.

Στο μεταξύ τα μέτρα στήριξης της αγοράς από την κυβέρνηση διευρύνονται καθημερινά και με καινούργια, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα που απορρέει από την ΠΝΠ, για τις ενεργειακές εταιρείες, να προμηθεύονται χωρίς περιορισμούς με ανταλλακτικά και υλικά προκειμένου να λειτουργούν αδιάλειπτα. Έχουν επίσης ανακοινωθεί η ένταξη στην επιδότηση με 800 ευρώ των εργαζομένων στην αγορά του ρεύματος και του φυσικού αερίου, καθώς επίσης η δημιουργία ενός Εγγυοδοτικού Ταμείου, που θα λειτουργεί ακόμη και ανεξάρτητα από τον μηχανισμό του υπ. Ανάπτυξης και θα χορηγεί κρατικές εγγυήσεις στις ενεργειακές εταιρείες, προκειμένου αυτές να αντλήσουν δάνεια από τις τράπεζες ή ακόμη και να εξέλθουν στις αγορές, εκδίδοντας ομόλογα.

Μήνυμα στους κακοπληρωτές

Το μεγάλο ωστόσο ερώτημα, που προς το παρόν δεν έχει απάντηση, είναι τι θα συμβεί αν στην πορεία των προσεχών μηνών κάνει την εμφάνισή του στην αγορά ένα νέο κύμα κακοπληρωτών.

«Φτωχός άνθρωπος δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα αυτήν την περίοδο, αλλά δεν θέλουμε οι πονηροί να εκμεταλλευτούν την κρίση», επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αγορά ενέργειας και φυσικά η ΔΕΗ, δεν μπορούν να αντέξουν μια νέα γενιά στρατηγικών οφειλετών, επομένως σε μια τέτοια περίπτωση οι αποκοπές πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Στο ερώτημα ωστόσο, πόσο εύκολα διαχειρίσιμο θα είναι πολιτικά κάτι τέτοιο, απλές απαντήσεις δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση της Ισπανίας για παράδειγμα και συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στις εταιρείες κοινής ωφέλειας να κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό στους ασθενέστερους καταναλωτές εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών, στο πλαίσιο των μέτρων που στοχεύουν στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση του νέου κορονοϊού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Italgas: Στο 1 δισ. οι επενδύσεις στην Ελλάδα για δίκτυα φυσικού αερίου

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Π. Γκάλο, οι επενδύσεις που προγραμματίζονται θα επιτρέψουν τη διανομή ανανεώσιμων αερίων όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, με τον σχεδιασμό να προβλέπει την επέκταση του δικτύου διανομής στα 11.000 χλμ. το 2029.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα πλεονεκτήματα του Ομίλου Μυτιληναίος για ανθεκτικά μεγέθη στην κρίση

Τη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων, το ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής του Τομέας Μεταλλουργίας και τα αμυντικά χαρακτηριστικά του Τομέα Ενέργειας - Φυσικού Αερίου υπογραμμίζει ανάλυση στο seekingalpha.com.