Την μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 20% την περίοδο 2021-2023 έχει θέσει ως στόχο η διοίκηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ, σε μια έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσής της στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ομίλου.
Μακροπρόθεσμα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, στόχος είναι η μείωση αυτή να προσεγγίσει ή ακόμα και να ξεπεράσει το 30%. Ήδη μάλιστα ο όμιλος έχει κατορθώσει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 13% από το 1990 έως το 2019, παρά την αλματώδη αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας στην πορεία αυτών των ετών.
Υπενθυμίζεται ότι η Τιτάν έχει δεσμευτεί για την επίτευξη των στόχων που απορρέουν από την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που υπεγράφη στο Παρίσι (COP21), η οποία προβλέπει την σταθεροποίηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδο κάτω των 2 βαθμών της κλίμακας Κελσίου. Επίσης, συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την υιοθέτηση στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και της δράσης για το κλίμα (UN Sustainable Development Goals και Climate Action Target).
Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιομάζας για την υποκατάσταση συμβατικών κι ενεργοβόρων καυσίμων. Ειδικότερα, από το 8,9% στο οποίο βρισκόταν η χρήση ΑΠΕ το 2017, αυξήθηκε σε 13,6% το 2019. Αντίστοιχα, η χρήση βιομάζας ενισχύθηκε από 2,8% ττο 2017 σε 4,3% πέρσι.
Αθροιστικά, σχεδόν το 18% των ενεργειακών αναγκών της παραγωγικής δραστηριότητας του ομίλου, καλύπτεται πλέον από εναλλακτικά καύσιμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ομίλου να μειωθεί το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Παράλληλα, η ετήσια θερμική ενεργειακή κατανάλωση μειώθηκε πέρσι σε 831 kcal ανά κιλό κλίνκερ, που αποτελεί την βασική πρώτη ύλη καύσης. Το 2017, το αντίστοιχο μέγεθος είχε ανέλθει σε 847 kcal/κιλό, ενώ το 2018 σε 836 kcal/κιλό.
Λαμβάνοντας ως έτος αναφοράς το 2003, ο όμιλος κατόρθωσε πέρσι να μειώσει κατά 96% τις εκπομπές σκόνης (πούδρα) από τις μονάδες του, ποσοστό που ισοδυναμεί με 56.600 τόνους. Αντίστοιχα, οι εκπομπές ρύπων θείου έχουν μειωθεί κατά 54% (συνολική μείωση 35.350 τόνοι), οι εκπομπές ρύπων οξειδίων του αζώτου έχουν μειωθεί κατά 57% (συνολική μείωση 241.555 τόνοι) και η μείωση της κατανάλωσης νερού αγγίζει το 49% σε σχέση με το 2003 (συνολική μείωση 29,4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού).
Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι η πρωτοβουλία μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα περιλαμβάνει και σειρά ερευνητικών προγραμμάτων, για την επίτευξη μακροπρόθεσμων λύσεων προς την κατεύθυνση αυτή. Μεταξύ άλλων, υλοποιούνται κινήσεις για την χρήση κλίνκερ χαμηλών ρύπων, την αξιοποίηση καινοτόμων συμπληρωματικών υλικών πρόσμιξης τσιμέντου, ακόμα και με χρήση νανοσωματιδίων. Επίσης, διερευνώνται λύσεις συγκέντρωσης, αποθήκευσης, ή επανάχρησης άνθρακα.