Αναστολή για 3 - 4 μήνες της πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος 220.000 επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, όπως και των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μέτρο που θα μπορούσε να επεκταθεί και στις 200.000 επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση αλλά προς το παρόν συνεχίζουν να λειτουργούν.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα όποια μέτρα θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό, χωρίς να επιβαρυνθεί η ΔΕΗ, διαφορετικά η επιχείρηση θα κινδύνευε να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ραγδαία επιδείνωση στα οικονομικά της.
«Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέσω της κεντρικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, τα όποια μέτρα για την ηλεκτρική ενέργεια θα πληρωθούν από την κυβέρνηση, όχι από τη ΔΕΗ», όπως ανέφερε χθες ο υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης, στέλνοντας το μήνυμα ότι έρχονται διευκολύνσεις και στο σκέλος της πληρωμής λογαριασμών.
Κοινός παρονομαστής στην αγορά ενέργειας, τόσο από πλευράς ΔΕΗ, όσο και από τους ιδιώτες παρόχους, είναι ο φόβος ότι μπορεί σύντομα να δημιουργηθεί μια νέα γενιά οφειλετών στο ρεύμα. Εταιρείες του κλάδου δέχονται τηλεφωνήματα από πελάτες τους που τους ζητούν διακανονισμό ή δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ φυσικά η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από την ΔΕΗ, όπου ούτως ή άλλως τα ληξιπρόθεσμα βρίσκονται στα 2,4 δισ. ευρώ.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η χθεσινή παρέμβαση Χατζηδάκη, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί το πάγωμα των πληρωμών στο ρεύμα με επιβάρυνση της ίδιας της ΔΕΗ, παρά η οποιαδήποτε απόφαση θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.
«Η ΔΕΗ έχει φύγει μεν από το γκρεμό, αλλά ανεβαίνει από τη σκάλα, όχι από το ασανσέρ, δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνει κάποιες κινήσεις που δεν έχει μετρήσει, διότι μπορεί να κατρακυλήσει πάλι προς τα κάτω, παρασύροντας όλο το ενεργειακό σύστημα και όλη την οικονομία», ανέφερε με νόημα ο υπουργός. Και έστειλε το μήνυμα ότι τυχόν απερίσκεπτα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα την ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών της επιχείρησης, προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις θα αποφασιστούν αφού πρώτα σταθμιστούν όλες οι παράμετροι ενώ το κόστος τους θα καλυφθεί από την κυβέρνηση.
Στο παιχνίδι βρίσκονται και οι ιδιώτες προμηθευτές που ελέγχουν το 30% της αγοράς και με τους οποίους είχαν χθες σειρά τηλεδιασκέψεων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Θωμάς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλ. Σδούκου, προκειμένου να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της δύσκολης συγκυρίας στην εισπραξιμότητα των οφειλών και στη ρευστότητα των εταιρειών.
Οι ιδιώτες πάροχοι θέτουν ήδη θέμα ρευστότητας και ζητούν να υπάρξει ευελιξία στις πληρωμές, δηλαδή να μην αναγκάζονται να καταβάλλουν στους διαχειριστές του δικτύου, (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ) τα τέλη χρήσης δικτύου, το ΕΤΜΕΑΡ και εν γένει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που κανονικά εισπράττουν από τους καταναλωτές και αποδίδουν στους παραπάνω. Δηλαδή να μην προπληρώνουν χρήματα τα οποία δεν έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους.
Η ανησυχία αφορά τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, όπως οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, η εστίαση, το εμπόριο, πλην φυσικά των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, του μόνου κλάδου όπου αυξάνεται ο τζίρος.