Επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς της προσιτής κατοικίας, των χώρων διαμονής για εποχικό προσωπικό και των logistics βλέπει η AKTOR Group of Companies για τη μελλοντική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων. Ο όμιλος, που μπήκε σε φάση μετασχηματισμού, προσδοκά νέο γύρο εξαγορών μετά την ολοκλήρωση των συμφωνιών ύψους 2 δισ. ευρώ ως τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ενώ βάζει στα σκαριά μηχανισμό για τον συνεχή έλεγχο του κόστους των έργων.
Σε συνέχεια των ανακοινώσεων για το πλάνο μετασχηματισμού και τη νέα εταιρική ταυτότητα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Εξάρχου ενημέρωσε εχθές αναλυτικά εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας. «Σκοπός μας είναι οι μεταβολές του EBITDA να επέλθουν άμεσα, δηλαδή ήδη από το 2025, σε τρεις μήνες από σήμερα», επισήμανε.
Με τη δημιουργία δύο νέων πυλώνων, real estate και ΑΠΕ, εκτιμάται ότι το 2025 το EBITDA του ομίλου θα είναι 184 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 62 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από τις δύο νέες δραστηριότητες, βάζοντας τις βάσεις για ένα διαφοροποιημένο EBITDA που δεν θα εξαρτάται απολύτως από την κατασκευή.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Εξάρχου εκτίμησε ότι θα χρειαστεί ένας χρόνος ώστε προοδευτικά η AKTOR Group of Companies να έχει μετατραπεί πλήρως σε εταιρεία holding. «Πιστεύω ότι ως το τέλος του 2025 θα έχουμε απαλλάξει τη μητρική από οποιοδήποτε σύνδεση με liability της κατασκευής», σημείωσε, θέτοντας ως στόχο σε 3 με 4 χρόνια να μην έχει καθόλου έκθεση σε εγγυητικές των θυγατρικών της, αλλά εκείνες να τις «σηκώνουν» βάσει των δικών τους μεγεθών.
Για την υλοποίηση του ανακοινωθέντος πλάνου εξαγορών, ο τραπεζικός δανεισμός θα ανέλθει σε 1,4 δισ. ευρώ το 2025. Εντωμεταξύ, θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ, που θεωρείται εξασφαλισμένη, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα ολοκληρωθεί και η αποπληρωμή των δανείων για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Ναι στον ΒΟΑΚ, όχι στην Αττική Οδό
Στο κομμάτι των παραχωρήσεων, ο όμιλος μέσω της AKTOR ενδιαφέρεται πέρα από τα νέα έργα, να συμμετάσχει σε τουλάχιστον δύο παραχωρήσεις. Οι εν εξελίξει συζητήσεις δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε αποτέλεσμα, αλλά, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ο κ. Εξάρχου έδωσε ένα στίγμα, βγάζοντας εκτός κάδρου την Νέα Αττική Οδό, αλλά αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για τον ΒΟΑΚ, ανάδοχος του οποίου είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
«Συμμετείχαμε στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό, δώσαμε την προσφορά μας, δεν έχουμε λόγο να διεκδικήσουμε ποσοστό σε asset που ήδη έχουμε αποτιμήσει», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον για μία ώριμη παραχώρηση που δεν αφορά οδικό άξονα.
Εξαγορές και μετασκευές ακινήτων
Ως προς τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου των 56 ακινήτων που αποκτά η AKTOR Ακίνητα από την Prodea, αυτό περιλαμβάνει κυρίως επαγγελματικά ακίνητα, αλλά κι ένα μικρό μερίδιο κατοικιών. «Δεν φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε μεγάλα έργα. Έχω εκφράσει τις επιφυλάξεις μου ως προς τις αναπτύξεις φαραωνικών ακινήτων από την πλευρά τουλάχιστον του developer», είπε ο κ. Εξάρχου στους επενδυτές. Έκανε λόγο για ένα χαρτοφυλάκιο με διαλεγμένα έργα ένα προς ένα, που έχουν high end ενοικιαστές, και δίνουν άμεσο EBITDA ύψους 40 εκατ. ευρώ.
«Θα προχωρήσουμε και σε επιπλέον εξαγορές επίσης prime ακινήτων, τα οποία με ένα μικρό σχετικά capex μπορούν να μετασκευαστούν και να έρθουν σε επίπεδο λειτουργικότητας και ενεργειακής επάρκειας που μπορούμε να αυξήσουμε το EBITDA της εταιρείας», είπε ο επικεφαλής του ομίλου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξέφρασε για το κομμάτι του affordable housing, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για κοινωνική κατοικία, αλλά για προσιτή στέγη ως προς τα δεδομένα της περιοχής όπου αναπτύσσεται το εκάστοτε πρότζεκτ. Ακόμη, εστίασε στα αναγκαία «ξενοδοχεία» για εποχικό προσωπικό στον τομέα του τουρισμού, σε προορισμούς όπως πχ. η Μύκονος, ενώ στο κομμάτι των logistics σημείωσε ότι είναι στα υπό εξέταση πρότζεκτς, αλλά αποκλειστικά για υφιστάμενα έργα.
Μηχανισμός για πετυχημένα claims
Ο μετασχηματισμός του κλάδου της κατασκευής, μέσω και των σύγχρονων τεχνολογιών που επιτρέπουν τον συνεχή έλεγχο του cash flow, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε η AKTOR να επεκταθεί σε αγορές του εξωτερικού. Πρόκειται για ένα εγχείρημα τριετίας, που έχει ήδη ξεκινήσει, και αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει το επόμενο βήμα.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Εξάρχου αποτόλμησε μία πρόβλεψη ότι εφόσον ο πόλεμος έχει τελειώσει, η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι ο επόμενος σταθμός του ομίλου, με «σκαλοπάτι» τη γειτονική Ρουμανία, όπου πλέον έχει κατοχυρώσει την παρουσία του.
Προϋπόθεση για να γίνει αυτό, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Εξάρχου, αποτελεί η θωράκιση της κερδοφορίας για κάθε έργο του ομίλου, που θα επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης ενός σύγχρονου συστήματος λήψης αποφάσεων. Μέσα αυτού, θα προσδιορίζονται καλύτερα το κόστος, τα απαραίτητα υλικά, το εργατικό δυναμικό σε κάθε φάση του έργου, οδηγώντας σε καλύτερες προσφορές, και θα παρακολουθείται αποτελεσματικά το κόστος κατασκευής και το χρονοδιάγραμμα, με τις υπερβάσεις κόστους να γίνονται αντιληπτές κάποιους μήνες νωρίτερα.
Όλο αυτό θα συμβάλει στην επιτυχή διευθέτηση των claims του ομίλου για τις καθυστερήσεις που οφείλονται πχ. σε απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά, ελλιπείς μελέτες. «Για να διατηρηθεί η κερδοφορία στην κατασκευή, η εκάστοτε εταιρεία πρέπει να φροντίζει για την προστασία του P&L κάθε έργου διακριτά. Αυτή η προστασία περνάει αναγκαίως από κάποια διεκδίκηση», εξήγησε ο κ. Εξάρχου στους επενδυτές.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η εταιρεία να μπορεί να αποδείξει ανά πάσα στιγμή τη ζημιά που έχει πραγματικά υποστεί, μια διαδικασία που σήμερα είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και συχνά ανεπιτυχής. Με το νέο σύστημα, όμως, η επιθυμητή προστασία του P&L ανά έργο εκτιμάται πως θα είναι αποτελεσματική. «Τα claims στην κατασκευή δεν είναι από την εμπειρία μας one-off, αλλά επαναλαμβανόμενο έσοδο, το οποίο δεν είναι όμως γνωστό εκ των προτέρων», επισήμανε ο κ. Εξάρχου.