Την ώρα που η ανάγκη για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας γίνεται όλο και πιο μεγάλη σε όλο τον κόσμο, η κρητική διατροφή φαίνεται πως έχει την απάντηση.
Βασισμένη στον μινωικό πολιτισμό, που άκμασε πριν χιλιάδες χρόνια, η κρητική διατροφή βρίσκεται στην αιχμή του διεθνούς ενδιαφέροντος για τη μεσογειακή διατροφή και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει επιλέξει μεταξύ άλλων κρητικές εταιρείες για συνεργάτες της, ώστε να προσφέρει στους καταναλωτές τα προϊόντα τους μέσα από τα σούπερ μάρκετ της.
Αμάρι Πρότυπος Γαλακτοκομική
Το αντίπαλον δέος της φέτας θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η μυζήθρα Αμαρίου, καθώς εκτός από την πλούσια γεύση της, έχει πολύ λιγότερες θερμίδες, κάτι που πλέον είναι ζητούμενο για ένα γαλακτοκομικό προϊόν.
Το συγκεκριμένο προϊόν μαζί με άλλα παράγεται από την Amari (Αμάρι Πρότυπος Γαλακτοκομική), όπου ίδρυσε το 2018, ο Κωστής Ζομπανάκης όταν αποφάσισε να αγοράσει ένα μικρό τυροκομείο, το Τυροκομείο Καλογέρου στο Αμάρι του Ρεθύμνου.
Στην Amari παράγονται εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα από γάλα αιγοπροβάτων ελευθέρας βοσκής στις κοιλάδες και τους λόφους του Αμαρίου.
Μάλιστα, εδώ και ένα περίπου μήνα, συνεργάζεται με την ΑΒ Βασιλόπουλος και την προμηθεύει με μυζήθρα, γραβιέρα και ανθότυρο. Η μυζήθρα προσφέρεται και σε πλαστικό κύπελλο και αποτελεί από τους πιο επιτυχημένους κωδικούς για την εταιρεία, που ήδη είναι σε συζητήσεις για εξαγωγές σε Αγγλία και Ιταλία.
Το τυροκομείο της εταιρείας μπορεί να επεξεργαστεί σε καθημερινή βάση έως και 10 τόνους γάλα ενώ εκτιμάται πως φέτος θα καταγράψει τζίρο κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Όπως εξηγεί, η Amari θα είχε ήδη περάσει στην κερδοφορία εάν το 2022 δεν είχαν αυξηθεί μέσα σε λίγες ημέρες οι τιμές του γάλακτος κατά 50%, αλλάζοντας την κατάσταση.
Krivek
Δραστηριοποιούμενη στην παραγωγή και τυποποίηση κρέατος και θαλασσινών, καθώς και στην εμπορία και διανομή τροφίμων σε Ελλάδα και εξωτερικό η Krivek, στη Χερσόνησο Ηρακλείου, έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη, καθώς στοχεύει για το 2024 σε κύκλο εργασιών 50 εκατ. ευρώ, από αυτά τα 40 εκατ. πρόκειται να προέλθουν από την Horeca, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ από τη μικρή λιανική. Από την ΑΒ Βασιλόπουλος χαρακτηρίζεται ως «στρατηγικός συνεργάτης», καθώς οι πωλήσεις της μέσα απ’ το δίκτυο της αλυσίδας ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ.
Έχοντας πάνω από 40 χρόνια παρουσία στην ελληνική αγορά, η Krivek έχει στο «τιμόνι» της τον πληθωρικό κ. Γιάννη Φασουλά που ξεκίνησε από ένα κρεοπωλείο 27 τ.μ. το 1985, και έχει φτάσει να έχει μια εταιρεία με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Ηράκλειο, Χανιά, Κω και Ρόδο, ενώ λειτουργεί πλέον με δύο παραγωγικές μονάδες αλλά και μονάδα αποθήκευσης κατάψυξης, συνολικού εμβαδού 7.000 τ.μ. Με βασική δραστηριότητα την παραγωγή κρέατος, η Krivek απασχολεί πάνω από 140 εξειδικευμένους εργαζόμενους, ενώ διαθέτει χώρους παραγωγής της τάξης των 2.400 τ.μ. και μπορεί να επεξεργάζεται περισσότερους από 17 τόνους κρέατος την ημέρα.
Ωστόσο ο κ. Γ. Φασουλάς δεν έμεινε εκεί, επεκτάθηκε και στον κλάδο των ψαριών και των αλιευμάτων Vira τα οποία είναι από τα ανερχόμενα brand του ομίλου. Μάλιστα στον κλάδο των αλιευμάτων προχώρησε πρόσφατα σε επένδυση 5,2 εκατ. ευρώ.
Φυσικά, με τόσο μεγάλη δραστηριότητα δεν λείπουν και οι «μνηστήρες», όπως αποκάλυψε σε δημοσιογράφους ο κ. Γ. Φασουλάς -«κάποιο fund» τους «πλησίασε» αλλά ήταν αρνητικός.
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανωγείων
Από την «αγκαλιά» του Ψηλορείτη, τα ιστορικά Ανώγεια, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανωγείων παράγει με παραδοσιακό τρόπο τυροκομικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, με πλεονέκτημα την μοναδική τους γεύση, που οφείλουν στον παραδοσιακό τρόπο εκτροφής περίπου 110.000 αιγοπροβάτων.
«Στα Ανώγεια παράγουμε τυροκομικά προϊόντα, τα οποία χαρακτηρίζονται για την αυθεντικότητά τους και τη μηδενική ανθρώπινη παρέμβαση στο στάδιο της βοσκής. Δεν αποκαλούμε τους εαυτούς μας κτηνοτρόφους, καθώς σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, εμείς δεν έχουμε έγκλειστα ζώα τα έχουμε ελεύθερα στη φύση, όπως ελεύθεροι είμαστε και εμείς», τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Στεφανής Χαιρέτης, σε δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν την περιοχή.
Στον ιστορικό αυτό τόπο, με την άγρια ομορφιά, ένα χωριό που κάηκε δύο φορές επί τουρκοκρατίας και μια φορά από τους Γερμανούς, ένα φτωχό μέρος που έχει αντέξει στη διάρκεια του χρόνου και έχει βγάλει μεγάλες προσωπικότητες στις τέχνες και στα γράμματα, όπως ο Νίκος Ξυλούρης. Σε αυτά τα μέρη όπως είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ο βοσκός παράγει πολιτισμό, καθώς δεν παρεμβαίνει στη φύση, ενώ τα ζώα βόσκουν ελεύθερα ακόμα μέχρι και στην κορυφή του Ψηλορείτη. Οι ξερολιθιές, τα μιτάτα είναι εναρμονισμένα, κομμάτι από το φυσικό περιβάλλον, μοναδική παρέμβαση όλα αυτά τα χρόνια είναι οι δρόμοι, όπως είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η μετακίνηση.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με εμπειρία 50 ετών, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανωγείων δραστηριοποιείται στην επεξεργασία γάλακτος και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως η γραβιέρα Κρήτης και το ανθότυρο ξηρό. Η αποκλειστική συνεργασία του Συνεταιρισμού με την ΑΒ Βασιλόπουλος ξεκίνησε τον Μάιο του 2024 και αφορά στην πανελλαδική διάθεση της Γραβιέρας Κρήτης Π.Ο.Π. «Τα Ανώγεια» και το τοπικό Ανθότυρο Ξηρό «Τα Ανώγεια».