Η ενοποιημένη λειτουργική κερδοφορία (a-EBITDA) της Viohalco διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, αποτυπώνοντας τη μετατόπιση σε κατηγορίες προϊόντων με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, καθώς και τον αυστηρό έλεγχο κόστους, και ανήλθε σε 273 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 269 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματά της για το πρώτο εξάμηνο του 2024.
- Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο οποίος επηρεάστηκε κυρίως από το μείγμα πωλήσεων των διάφορων κλάδων, σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης αναιμικής ζήτησης στους ευρωπαϊκούς τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών, ανήλθε σε 3,3 δισ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 3,4 δισ. ευρώ).
- Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος αυξήθηκαν λόγω της οργανικής ανάπτυξης των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα και ανήλθαν σε 112 εκατ. ευρώ από 61 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, με το αποτέλεσμα μετάλλου να διαμορφώνεται ελαφρώς θετικό, έναντι αρνητικού το 2023.
- Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 55 εκατ. ευρώ και ανήλθε σε 1.928 εκατ. ευρώ, ως επακόλουθο της εποχικότητας του κεφαλαίου κίνησης, παρά την αποτελεσματική διαχείρισή του, ιδίως από τους κλάδους αλουμινίου, καλωδίων και σωλήνων χάλυβα, σε ένα περιβάλλον διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και αστάθειας των τιμών μετάλλων.
Κύρια επιχειρησιακά στοιχεία
- Συνεχιζόμενη αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα της Viohalco, χάρη στη ζήτηση για έργα με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, την επιτυχημένη υλοποίηση υφιστάμενων έργων και την ανάθεση νέων.
- Ο κλάδος αλουμινίου επικεντρώθηκε στη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και στις βελτιώσεις της παραγωγικότητας, με σκοπό την αποτελεσματική εξισορρόπηση της ζήτησης σε όλα τα τμήματα της αγοράς και τη μελλοντική ενίσχυση των επιδόσεων. Επιπλέον, δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης.
- Ο κλάδος χαλκού είχε ισχυρές επιδόσεις παρά την υποτονική ζήτηση, κυρίως λόγω των επιδόσεων της Sofia Med, θυγατρικής της ElvalHalcor. Δεδομένων των συνθηκών, η απώλεια όγκων περιορίστηκε στο ελάχιστο, ενώ η βελτιστοποίηση κόστους και η μείωση των τιμών ενέργειας βοήθησαν τον κλάδο να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία του.
- Οι επιδόσεις του κλάδου χάλυβα ήταν υποτονικές, λόγω της αναιμικής ζήτησης στον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό τομέα, των αυξημένων επιτοκίων και της αύξησης των εισαγωγών από χώρες χαμηλού κόστους.
- Ο τομέας ακινήτων κατέγραψε ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα με σημαντική αύξηση των εσόδων από μισθώματα, ως αποτέλεσμα της ενεργητικής διαχείρισης ακινήτων, των συμφωνιών με νέους μισθωτές και του αυξημένου κύκλου εργασιών από τα εμπορικά κέντρα.
- Διατηρήθηκαν οι πρωτοβουλίες για την προσαρμογή των χαρτοφυλακίων προϊόντων στις τρέχουσες συνθήκες, τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας και την αύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, οι εταιρίες της Viohalco επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και ευελιξία και κατέγραψαν εύρωστες επιδόσεις και αύξηση κερδών, παρά τις προκλήσεις του λειτουργικού τους περιβάλλοντος. Οι κλάδοι σωλήνων χάλυβα και καλωδίων αξιοποίησαν τη δυναμική του 2023, υλοποιώντας με επιτυχία υφιστάμενα έργα και διασφαλίζοντας νέες συμβάσεις. Παρά τις συνθήκες αναιμικής ζήτησης, ο κλάδος χαλκού κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας, πρωτίστως λόγω των επιδόσεων της Sofia Med.
Ο δε τομέας αλουμινίου κεφαλαιοποίησε τις προηγούμενες επενδύσεις του, με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, της αποδοτικότητας και του μείγματος προϊόντων, ενώ ο κλάδος χάλυβα συνέχισε να επηρεάζεται από την υποτονική ζήτηση της Ευρωπαϊκής κατασκευαστικής αγοράς. Τέλος, η αυξανόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας, βιώσιμα κτίρια στην Ελλάδα οδήγησε σε θετικές επιδόσεις τον τομέα ακινήτων της Viohalco. Κοιτώντας το μέλλον, είμαι αισιόδοξος για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των εταιρειών της Viohalco αξιοποιώντας τις μεγατάσεις βιωσιμότητας και εφαρμόζοντας στρατηγικές πρωτοβουλίες σε όλο το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό τους».
Επισκόπηση
Οι εταιρίες της Viohalco συνέχισαν να καταγράφουν ανθεκτικές επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, αξιοποιώντας το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο τους, τη στρατηγική ευελιξία και προσαρμοστικότητα και την ευθυγράμμισή τους με τις παγκόσμιες μεγατάσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς που διαμορφώθηκαν λόγω των σταθερά υψηλών επιτοκίων, του διεθνή ανταγωνισμού και της επιβράδυνσης του ευρωπαϊκού κατασκευαστικού τομέα.
Κεφαλαιοποιώντας τις εξαιρετικές επιδόσεις τους το 2023, οι κλάδοι σωλήνων χάλυβα και καλωδίων συνέχισαν να αξιοποιούν την ανταγωνιστική τους θέση για να κερδίσουν επιπλέον συμβάσεις και να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιο των ανεκτέλεστων παραγγελιών τους. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη εκτέλεση υφιστάμενων έργων και την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας, οδήγησε γι’ άλλη μια φορά στην ενίσχυση των επιδόσεων. Ο κλάδος αλουμινίου αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω των διακυμάνσεων της ζήτησης και της δυναμικής του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, οι οποίες οδήγησαν σε κάμψη, ιδίως κατά το πρώτο τρίμηνο και στον κλάδο foil της ElvalHalcor. Ωστόσο, ο κλάδος κατάφερε να βελτιστοποιήσει με επιτυχία την κατανομή της δυναμικότητάς του και να αυξήσει τους όγκους πωλήσεων σε άλλες αγορές.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, η κερδοφορία του κλάδου χαλκού παρέμεινε ισχυρή, καθώς υλοποιήθηκαν στοχευμένες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση νέων ευκαιριών, την εξασφάλιση μεριδίου αγοράς, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και του κόστους, παρά τη χαμηλή ζήτηση σε κύριες αγορές, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αγορά αντλιών θερμότητας και η ύδρευση και θέρμανση, που επηρέασαν αρνητικά τους όγκους.
Οι επιδόσεις του κλάδου χάλυβα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024 παρέμειναν υποτονικές, λόγω των δυσμενών συνθηκών της αγοράς και της ασθενούς ζήτησης από τον κατασκευαστικό τομέα, στοιχεία που αναμένεται να συνεχιστούν και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, υπήρξε ισχυρή ζήτηση για χάλυβα οπλισμού στην Ελλάδα και στην αγορά spot, ενώ οι πωλήσεις χονδροσύρματος και προϊόντων μορφοσίδηρου παρέμειναν σταθερές στα Βαλκάνια. Τέλος, μετά την επιτυχημένη εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Noval Property συνέχισε να ενισχύει το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, εστιάζοντας στην ανάπτυξη και την ενεργητική διαχείριση υψηλής ποιότητας, βιώσιμων κτιρίων στην Ελλάδα. Η οικονομική πληροφόρηση της Viohalco χωρίζεται σε δύο τομείς, με βάση τα διακριτά επιχειρηματικά χαρακτηριστικά τους και τους δείκτες επιδόσεων: Τον βιομηχανικό τομέα, ο οποίος περιέχει τους κλάδους αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, σωλήνων χάλυβα, χάλυβα, R&D&I και τεχνολογίας, καθώς και τον τομέα ακινήτων, ο οποίος περιλαμβάνει τις επενδύσεις της Viohalco σε ακίνητα, καθώς και σε εταιρίες που σχετίζονται με ακίνητη περιουσία.
Ο κύκλος εργασιών του βιομηχανικού τομέα ανήλθε σε 3.230 εκατ. ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία (a-EBITDA) του βιομηχανικού τομέα ανήλθε σε 263 εκατ. ευρώ. Ο βιομηχανικός τομέας της Viohalco αποτελείται από τους εξής κλάδους: αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, σωλήνων χάλυβα και χάλυβα.
Ο κλάδος αλουμινίου επηρεάστηκε από το υποτονικό πρώτο τρίμηνο, το οποίο ακολουθήθηκε από ένα ισχυρότερο δεύτερο τρίμηνο, ιδίως σε τομείς όπως το foil που επηρεάστηκε αρνητικά από τα τέλη του 2023. Ο κλάδος έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση και τη βελτιστοποίηση των πρόσφατων επενδύσεών του σε προϊόντα με ανθεκτικότερη ζήτηση, όπως τα κουτιά συσκευασίας ή με υψηλότερη προστιθέμενη αξία, όπως το foil για χρήση στις εύκαμπτες συσκευασίες και το foil με επίστρωση λάκας. Οι πρωτοβουλίες για βελτιστοποίηση του κόστους, βελτίωση της απόδοσης και του προϊοντικού μείγματος βοήθησαν τον κλάδο να διατηρήσει τους όγκους των πλατέων προϊόντων έλασης και σε μερικές περιπτώσεις να τους αυξήσει. Η κερδοφορία επηρεάστηκε κυρίως από το ασθενέστερο πρώτο τρίμηνο, αλλά βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, όπως και η ζήτηση.
Η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία του κλάδου χαλκού επέδειξε ανθεκτικότητα παρά την υποτονική ζήτηση, κυρίως λόγω των επιδόσεων της Sofia Med, θυγατρικής της ElvalHalcor. Μολονότι η αναιμική ζήτηση στον μεταποιητικό τομέα επηρέασε αρνητικά τους όγκους πωλήσεων (κυρίως για τους σωλήνες χαλκού και τα προϊόντα διέλασης κραμάτων χαλκού), η κερδοφορία του κλάδου ενισχύθηκε από τη μείωση του κόστους ενέργειας και τις αυξημένες τιμές κατεργασίας σε κύριες αγορές, αξιοποιώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του κλάδου χαλκού στην ανάπτυξη υψηλής προστιθέμενης αξίας, καινοτόμων προϊόντων και βιομηχανικών εφαρμογών.
Στον κλάδο καλωδίων, η αποτελεσματική εκτέλεση υποβρύχιων και χερσαίων έργων υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής ήταν οι κύριοι λόγοι της ανάπτυξης και των ισχυρών επιδόσεων. Παράλληλα, οι νέες αναθέσεις για υποθαλάσσια και χερσαία καλώδια ενίσχυσαν περαιτέρω τοχαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών του κλάδου που ανήλθε σε 2,82 δισ. ευρώ, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Η σταθερή ροή έργων ενισχύει τον καθοριστικό ρόλο της Hellenic Cables στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της ενεργειακής μετάβασης και τροφοδοτεί σχέδια για κεφαλαιουχικές δαπάνες, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αγορά τόσο των χερσαίων, όσο και των υποβρύχιων καλωδίων.
Στον κλάδο σωλήνων χάλυβα, ένα καλό πρώτο εξάμηνο 2024 ακολούθησε ένα ισχυρό 2023. Η Σωληνουργεία Κορίνθου συνέχισε να εστιάζει σε στοχευμένα έργα για υδρογονάνθρακες, αγωγούς δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και αγωγούς μεταφοράς υδρογόνου, παράλληλα με τη βελτιωμένη ανταγωνιστική της θέση στην παγκόσμια αγορά τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης. Η σημαντική ανάκαμψη της αγοράς φυσικού αερίου και η ανάθεση μιας σειράς σημαντικών έργων ενίσχυσαν το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών που ανήλθε σε 561 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024.
Το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι επιδόσεις του κλάδου χάλυβα παρέμειναν υποτονικές λόγω των δυσμενών συνθηκών της αγοράς και της χαμηλής ζήτησης, στοιχεία που αναμένεται να συνεχιστούν και το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Ενώ οι πωλήσεις λαμαρινών θερμής έλασης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ειδικών χαλύβων επηρεάστηκαν αρνητικά από την κάμψη του τομέα μηχανολογικών εφαρμογών και τον σημαντικό ανταγωνισμό τιμών, ωστόσο καταγράφηκε ισχυρή ζήτηση για χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος στην Ελλάδα και την αγορά spot, οδηγώντας σε αυξημένες πωλήσεις. Παράλληλα, οι όγκοι των πωλήσεων χονδροσύρματος και προϊόντων μορφοσίδηρου διατηρήθηκαν σταθεροί στα Βαλκάνια, που παραμένουν η πρωταρχική περιοχή δραστηριοποίησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, οι εταιρίες του κλάδου χάλυβα ξεκίνησαν επενδυτικά έργα, επικεντρωμένα κυρίως στην αποδοτική χρήση ενέργειας και νερού, καθώς και στη βέλτιστη διαχείριση πόρων.
Τομέας ακινήτων
Βασικά σημεία
Η Noval Property συνεχίζει να καταγράφει ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα, με αύξηση 15% περίπου των εσόδων από μισθώματα το πρώτο εξάμηνο του 2024 στα 15,9 εκατ. ευρώ, έναντι 13,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα αποτελέσματα αυτά είναι απόρροια της συνεχούς ενεργητικής διαχείρισης των υφιστάμενων ακινήτων, των συμβάσεων με νέους μισθωτές και των προσαρμογών μισθωμάτων, καθώς και της σημαντικής επισκεψιμότητας και του αυξημένου κύκλου εργασιών στα εμπορικά κέντρα της.
Μετά την επιτυχημένη εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιούνιο 2024, η Noval Property συνεχίζει να ενισχύει το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο μέσω της αναβάθμισης και της ανάπτυξης υφιστάμενων και νέων ακινήτων, με στόχο την αξιοποίηση της ισχυρής ζήτησης των μισθωτών για υψηλής ποιότητας, βιώσιμα κτίρια στην Ελλάδα. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Viohalco εφαρμόζει το μοντέλο του ιστορικού κόστους στις επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ ορισμένες θυγατρικές του τομέα ακινήτων (όπως η Noval Property) εφαρμόζουν το μοντέλο της εύλογης αξίας. Με βάση το μοντέλο εύλογης αξίας, τα κέρδη προ φόρων της Noval Property για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 23,7 εκατ. ευρώ (το ιστορικό κόστος των κερδών προ φόρων ανήλθε σε 6,5 εκατ. ευρώ). Στις 30 Ιουνίου 2024, η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων του δάνειου και της συμμετοχής σε κοινοπραξία, ανήλθε σε 609 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση της εταιρίας σε 494 εκατ. ευρώ.
Τέλος, τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης παραμένουν κομβικό σημείο για τη Viohalco και τις θυγατρικές της, με την υλοποίηση διάφορων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης. Η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία, οι υπεύθυνες προμήθειες και η υγεία και ασφάλεια στον χώρο εργασίας παραμένουν οι βασικοί τομείς στους οποίους επενδύθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι. Οι θυγατρικές της Viohalco συνεργάζονται στενά με τους πελάτες για να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα πληρούν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, όπως οι πιστοποιήσεις βιωσιμότητας και η μακροπρόθεσμη δέσμευση για ενέργειες απεξάρτησης από τον άνθρακα. Επιπλέον, η Viohalco προετοιμάζει την πρώτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (CSRD) από τις εταιρίες. Η έκθεση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο δέσμευσης των θυγατρικών για διαφάνεια, καθώς και περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη.
Προοπτικές
Το δυσχερές μακροοικονομικό περιβάλλον και οι δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, με αυξημένα επιτόκια και υποτονική ζήτηση στις κύριες αγορές φαίνεται να διατηρούνται βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, οι στρατηγικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης, της λειτουργικής αποδοτικότητας και τη βελτιστοποίηση του μείγματος προϊόντων, καθώς και οι επενδύσεις σε ελκυστικές νέες αγορές, καταδεικνύουν ότι οι εταιρίες της Viohalco βρίσκονται σε καλή θέση για να ανταπεξέλθουν στις συνεχείς προκλήσεις και να εξακολουθήσουν να παρέχουν αξία στα ενδιαφερόμενα μέρη. Το καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο της Viohalco και η δυναμική ευθυγράμμισή του με τις σημαντικότερες παγκόσμιες μεγατάσεις ζήτησης δημιουργούν αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάπτυξης, με σαφείς ευκαιρίες στους τομείς της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης, των μηδενικών καθαρών εκπομπών και της κυκλικής οικονομίας
Οικονομική ανασκόπηση
Βασικά ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη
Το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco μειώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 3,4 δισ. ευρώ). H μείωση αυτή προήλθε σχεδόν από όλους κλάδους, πλην του κλάδου καλωδίων, ο οποίος κατέγραψε αυξημένα έσοδα από τα έργα καλωδίων. Το ενοποιημένο a-EBITDA αυξήθηκε σε 272,6 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 268,7 εκατ. ευρώ), χάρη στην ανάπτυξη των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα, γεγονός που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιβράδυνση του κλάδου χάλυβα. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν σε 85,1 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 89,3 εκατ. ευρώ), κυρίως ως επακόλουθο της μέσης μείωσης του δανεισμού για την περίοδο.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος για την περίοδο ανήλθαν σε 112 εκατ. ευρώ, αυξημένα από 60,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, λόγω της οργανικής ανάπτυξης των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα, καθώς και του θετικού αποτελέσματος μετάλλου στον κλάδο χαλκού, που όμως περιορίστηκαν από τις επιδόσεις του κλάδου χάλυβα. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 68,9 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 36,5 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,266 ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 0,141 ευρώ).
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την περίοδο ανήλθαν σε 204 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 130 εκατ. ευρώ), οι οποίες αποδίδονται κυρίως στις ακόλουθες επενδύσεις: Οι επενδύσεις του κλάδου αλουμινίου ανήλθαν σε 39 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως στα εξής:
- επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο διέλασης της Etem-Gestamp στη Βουλγαρία για την παραγωγή προϊόντων για την αυτοκινητοβιομηχανία,
- ποσό 5 εκατ. ευρώ στο θερμό έλαστρο και 2,5 εκατ. ευρώ στο ψυχρό έλαστρο του εργοστασίου έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor στα Οινόφυτα, και • λοιπές λειτουργικές βελτιώσεις 13,5 εκατ. ευρώ στα εργοστάσια αλουμινίου στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επενδύσεις του κλάδου χαλκού ανήλθαν σε 11 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του ελάστρου και στη βελτίωση του μείγματος προϊόντων, καθιστώντας δυνατή την παραγωγή προϊόντων σε νέα πλάτη και πάχη.
Όσον αφορά στον κλάδο καλωδίων, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 105 εκατ. ευρώ και συνδέονταν κυρίως με τα ακόλουθα: 49 εκατ. ευρώ κυρίως για την υλοποίηση της προγραμματισμένης επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου υποθαλάσσιων καλωδίων στην Κόρινθο,
- 23 εκατ. ευρώ για τις μονάδες χερσαίων καλωδίων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο της Θήβας εγκαθίστανται νέες γραμμές παραγωγής και νέος εξοπλισμός, ώστε να δημιουργηθεί μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής επίγειων και υπόγειων καλωδίων μέσης, υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Η ολοκλήρωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025. Παράλληλα, προχωρούν οι επενδύσεις στο εργοστάσιο του Ελεώνα, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο αριστείας παραγωγής καλωδίων χαμηλής τάσης μέχρι το τέλος του 2024.
- 3 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο στο Βουκουρέστι, Ρουμανία, και
- 29 εκατ. ευρώ για το οικόπεδο που προορίζεται για τη νέα παραγωγική μονάδα καλωδίων στις ΗΠΑ και τις σχετικές δαπάνες που απαιτούνται για την ανάπτυξη αυτής.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στον κλάδο σωλήνων χάλυβα ανήλθαν σε 17 εκατ. ευρώ και συνδέονται με τις στρατηγικές αναβαθμίσεις της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου στη Θίσβη. Ειδικότερα, σχετίζονται με το εκτεταμένο πρόγραμμα βελτιστοποίησης και αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου σωλήνων ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW) που έχει ήδη επιφέρει βελτιωμένες παραγωγικές επιδόσεις, καθώς και με μια σειρά αναβαθμίσεων της παραγωγικής δυναμικότητας στη μονάδα σωλήνων ελικοειδούς ραφής βυθιζόμενου τόξου (HSAW), οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του έτους.
Οι επενδύσεις του κλάδου χάλυβα ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως στην εγκατάσταση νέων φίλτρων στα χαλυβουργεία της Σιδενόρ στην Ελλάδα και λοιπές επενδύσεις λειτουργικών βελτιώσεων στα εργοστάσια χάλυβα. Οι επενδύσεις του τομέα ακινήτων ανήλθαν σε 13 εκατ. ευρώ και συνδέονταν με τις κατασκευαστικές εργασίες σε γραφειακά και οικιστικά ακίνητα στην Αθήνα. Οι επενδύσεις του κλάδου λοιπόν δραστηριοτήτων ανήλθαν σε 4 εκατ. ευρώ και συνδέονταν κυρίως με τις προσθήκες στον λιμένα της Θίσβης από τη ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β., θυγατρική της Viohalco και λοιπές επενδύσεις από τις υπόλοιπες θυγατρικές του κλάδου.
Το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 4%, κυρίως λόγω της αύξησης του κεφαλαίου κίνησης στον κλάδο χαλκού που οφείλεται στην τιμή μετάλλου, καθώς και στους κλάδους καλωδίων και σωλήνων χάλυβα λόγω της βαθμιαίας ανάπτυξης μεγάλων έργων. Από την άλλη, ο κλάδος αλουμινίου αντιστάθμισε την απόκλιση λόγω της σημαντικής βελτίωσης των ποσοτήτων των αποθεμάτων, της αυξημένης μέσης περιόδου πληρωμών προμηθευτών και της μέγιστης αξιοποίησης τηςπρακτορείας απαιτήσεων (factoring). Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 55 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 1.928 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της εποχικότητας του κεφαλαίου κίνησης, παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματική διαχείρισή του οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίου κίνησης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Επισκόπηση επιδόσεων ανά τομέα
Βιομηχανικός τομέας
Αλουμίνιο
Το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο κύκλος εργασιών του κλάδου αλουμινίου ανήλθε σε 969 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 1.015 εκατ. ευρώ), με κέρδη προ φόρων για την περίοδο ύψους 1,6 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: κέρδη προ φόρων 2,5 εκατ. ευρώ). Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές συγκρούσεις συνέχισαν να ασκούν πίεση στη ζήτηση και το κόστος παραγωγής. Επιπλέον, τα υψηλά επιτόκια και οι συνεχείς επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών καταναλωτή είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε αρκετούς τομείς, ιδίως το πρώτο εξάμηνο του 2024. Για τον κλάδο αλουμινίου της ElvalHalcor, το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ήταν πιο δυναμικό από το πρώτο, ιδίως για το foil αλουμινίου.
Η εταιρία αξιοποίησε τις προηγούμενες επενδύσεις της για να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητά της και κατέβαλε προσπάθειες να βελτιστοποιήσει την απόδοση, την αποδοτικότητα και το μείγμα προϊόντων. Ο όγκος πωλήσεων των πλατέων προϊόντων έλασης αυξήθηκε συνολικά κατά 5,8%, αλλά τα μεγέθη του a-EBITDA μειώθηκαν σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς επηρεάστηκαν κυρίως από την αναιμική κερδοφορία του τομέα foil. Η σταθεροποίηση των τιμών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) σε υψηλότερα επίπεδα μείωσε το αρνητικό λογιστικό αποτέλεσμα μετάλλου, γεφυρώνοντας εν μέρει το χάσμα στα μεγέθη του EBITDA. Ο στόχος για μείωση του καθαρού δανεισμού παρέμεινε, με περαιτέρω μείωση κατά 58 εκατ. ευρώ από τις 31 Δεκεμβρίου 2023, γεγονός που οδήγησε σε χαμηλότερο καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος.
Στην επίτευξη του στόχου αυτού συνέβαλαν το περιορισμένο επενδυτικό πρόγραμμα και η χρηστή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης. Η Elval, ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, εντάχθηκε στην πρωτοβουλία First Movers Coalition (FMC) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και δεσμεύτηκε ότι, έως το 2030, τουλάχιστον το 10% των ετήσιων αναγκών της σε πρωτόχυτο αλουμίνιο θα καλύπτεται από προϊόντα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε 3 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά τόνο αλουμινίου, δηλαδή 80% λιγότερες εκπομπές CO2 από τον παγκόσμιο μέσο όρο του κλάδου.
Αυτή η δέσμευση επιβεβαιώνει εκ νέου το σχέδιο αποφασιστικών δράσεων του οδικού χάρτη της Elval για μείωση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα έως το 2030 και για μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050. Παρά τις διακυμάνσεις και τις συνθήκες αναιμικής ζήτησης για foil αλουμινίου, η Symetal κατάφερε να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς που κατείχε, επενδύοντας σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως το λεπτό foil αλουμινίου για μεταποίηση και το foil με επίστρωση λάκας. Οι ενέργειες της Bridgnorth Aluminium για βελτίωση της αποδοτικότητας και η ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ζήτησης εκ μέρους των πελατών της, βοήθησαν την εταιρία να βελτιώσει τα αποτελέσματά της. Η αρχή του έτους χαρακτηρίστηκε από αρκετές προκλήσεις για το βιομηχανικό τμήμα του τομέα διέλασης της Etem, όσον αφορά στη ζήτηση και τις τιμές.
Η κοινοπραξία επικεντρώθηκε στη ανάληψη νέων έργων για την αυτοκινητοβιομηχανία με την Audi και την Porsche και στις προσπάθειες να καταστεί αποκλειστικά παραγωγός για την αυτοκινητοβιομηχανία, με διάθεση ποσοστού 90% της παραγωγής έως το τέλος του 2024. Επίσης, δύο μελλοντικά έργα ανατέθηκαν στην εταιρία, ένα για την Daimler για παραγωγή στο τέλος του 2025 και ένα για τη Volvo για τις αρχές του 2026. Ατενίζοντας το δεύτερο εξάμηνο του 2024, οι παγκόσμιες μεγατάσεις βιωσιμότητας, όπως η κλιματική ουδετερότητα, η καθαρή ενέργεια και η κυκλική οικονομία, θα συνεχίσουν να συνιστούν προκλήσεις για την παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου. Ο κλάδος εξακολουθεί να μεταστρέφει τις προκλήσεις της βιωσιμότητας σε ευκαιρίες, προάγοντας λύσεις ανακυκλώσιμων, ενεργειακά αποδοτικών και χαμηλού βάρους προϊόντων. Παράλληλα, διευρύνει τις δυνατότητες ανακύκλωσης προς όφελος του κλίματος, των πελατών και της κοινωνίας. Οι μειώσεις των επιτοκίων και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή θα παραμείνουν σημαντικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση.
Χαλκός
Το πρώτο εξάμηνο του 2024, στον κλάδο χαλκού, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 899 εκατ. ευρώ έναντι 958 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, έχοντας επηρεαστεί αρνητικά από τη μείωση των όγκων. Οι τιμές μετάλλων της περιόδου ήταν υψηλότερες έναντι του προηγούμενου έτους, ακολουθώντας την ανοδική πορεία του δεύτερου τριμήνου του 2024, με μέση τιμή χαλκού στα 8.409 ευρώ/τόνο έναντι 8.050 ευρώ/τόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό επηρέασε τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα μετάλλου που αντιστοιχούσαν σε κέρδη 17 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 έναντι ζημιών 6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 54 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 32 εκατ. ευρώ).
Η πτώση της ζήτησης και η μειωμένη βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρώπη, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, επηρέασαν αρνητικά τους όγκους πωλήσεων του κλάδου που σημείωσαν κάμψη κατά 4,3%. Οι πωλήσεις των σωλήνων χαλκού και των προϊόντων διέλασης κραμάτων χαλκού μειώθηκαν κατά 4,9% και 18,4%, αντίστοιχα, ενώ τα πλατέα προϊόντα έλασης και οι λάμες χαλκού της θυγατρικής Sofia Med κατέγραψαν πτώση 2,7% και 2,2%, αντίστοιχα.
Ωστόσο, ο κλάδος χαλκού κατέγραψε ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις, κυρίως χάρη στη Sofia Med, θυγατρικής της ElvalHalcor, η οποία διατήρησε ανθεκτική κερδοφορία στα προϊόντα έλασης χαλκού και κραμάτων. Η Sofia Med επωφελήθηκε από την ισχυρότερη ζήτηση σε βασικά τμήματα της αγοράς και την ανταγωνιστική της θέση αναπτύσσοντας υψηλής προστιθέμενης αξίας, καινοτόμα προϊόντα και βιομηχανικές εφαρμογές. Επιπλέον, η κερδοφορία του κλάδου ενισχύθηκε περαιτέρω από τη μείωση του κόστους ενέργειας. Τα ενοποιημένα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων, του αποτελέσματος μετάλλου και άλλων έκτακτων ποσών (a-EBITDA), που αποτυπώνουν καλύτερα τη λειτουργική κερδοφορία, παρέμειναν περίπου σταθερά σε ετήσια βάση στα 61 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 59 εκατ. ευρώ).
Οι συνθήκες της αγοράς δεν αναμένεται να μεταβληθούν εντός των επόμενων μηνών και η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει υποτονική. Καθώς οι μειώσεις δαπανών και οι πρωτοβουλίες βελτιστοποίησης της παραγωγής συνεχίζουν να αποφέρουν αυξανόμενα οφέλη στις περισσότερες θυγατρικές, οι προοπτικές για τον κλάδο παραμένουν θετικές, ενώ οι επιδόσεις αναμένεται να είναι ικανοποιητικές δεδομένων των συνθηκών. Καλώδια Ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο καλωδίων ανήλθε σε 532 εκατ. ευρώ (15,7% αύξηση σε ετήσια βάση), κυρίως χάρη στην ανάπτυξη του τομέα καλωδιακών έργων (αύξηση κύκλου εργασιών 70,5% σε ετήσια βάση).
Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 81 εκατ. ευρώ (αύξηση 38,2% του αναπροσαρμοσμένου EBITDA σε ετήσια βάση) με περιθώρια 14.2% έναντι 12.1% το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 49 εκατ.ευρώ. Η αυξημένη συμβολή του τομέα καλωδιακών έργων στον κύκλο εργασιών και τα συστηματικά υψηλά περιθώρια ήταν οι κύριοι λόγοι της βελτιωμένης κερδοφορίας.
Στον τομέα καλωδιακών έργων, η σταθερή ζήτηση βοήθησε την επιχειρηματική μονάδα να διατηρήσει τα ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους που πέτυχε το 2023. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, η Hellenic Cables συμμετείχε ενεργά σε πολλούς διαγωνισμούς και ανέλαβε αρκετά νέα έργα,τόσο σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, όσο και στην αγορά των διασυνδέσεων. Συνολικά, η Hellenic Cables εξασφάλισε νέες παραγγελίες αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ για έργα και συμβάσεις-πλαίσιο. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών του κλάδου ανήλθε σε 2,82 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ (από 2,5 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2023).
Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, παραδόθηκαν με επιτυχία αρκετά έργα, είτε εξ ολοκλήρου, είτε τμηματικά. Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση για τα έργα «με το κλειδί στο χέρι» της διασύνδεσης Λαύριο-Σέριφος/Σέριφος-Μήλος (φάση 4 της διασύνδεσης Κυκλάδων με συνολικό μήκος καλωδίων 170 χλμ.), ενώ άρχισε η παραγωγή για τις πρώτες παρτίδες των inter-array καλωδίων 66kV που θα παραδοθούν για τη φάση C του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Doggerbank στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, συνεχίστηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό η παραγωγή αρκετών άλλων έργων, όπως το OstWind 3 για την 50Hertz, η διασύνδεση Σουηδίας-Δανίας και το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hai Long στην Ταϊβάν, ενώ επίσης ολοκληρώθηκε η παραγωγή του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Revolution στις ΗΠΑ. Αντίστοιχα, ο κλάδος κατέγραψε συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες 104,7 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι οποίες κατανεμήθηκαν στην επέκταση του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο, στα εργοστάσια χερσαίων καλωδίων στη Θήβα και τον Ελεώνα Βοιωτίας και στη νέα παραγωγική μονάδα στη Βαλτιμόρη (Maryland) στις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο κλάδος καλωδίων θα συνεχίσει να εκτελεί το ιστορικά υψηλό χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών, το βασικό στοιχείο για τις δυναμικές μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές του κλάδου. Κοιτώντας μπροστά, ο κλάδος θα επιδιώξει να επεκτείνει όλες τις επιχειρηματικές μονάδες του και να επενδύσει επιλεκτικά στην υποσχόμενη αγορά των ΗΠΑ. Η αυξημένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και οι βελτιώσεις των κεντρικών δικτύων θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικές τάσεις τουλάχιστον της επόμενης δεκαετίας. Αυτές οι εξελίξεις έχουν ενισχύσει αισθητά τον καίριο στρατηγικό ρόλο του κλάδου καλωδίων στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας και, με τη σειρά τους, δίνουν άμεση ώθηση στο χαρτοφυλάκιο παραγγελιών του κλάδου και στα υφιστάμενα σχέδια επέκτασης της παραγωγικής δυναμικότητάς του.
Η ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα (καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης και καλώδια τηλεπικοινωνιών) παραμένει ισχυρή, ενώ ώθηση στις παραγγελίες δίνει η ανάθεση μακροπρόθεσμων συμβάσεων-πλαισίου. Όλα τα παραπάνω στοιχεία διαμορφώνουν θετικές προοπτικές για τον κλάδο τόσο για το υπόλοιπο του 2024, όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σωλήνες χάλυβα Στη συνέχεια ενός δυναμικού 2023, το 2024 ξεκίνησε με ένα εύρωστο χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ, το οποίο συνέβαλε στο κερδοφόρο πρώτο εξάμηνο.
Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 249 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, αλλά με αυξημένη κερδοφορία (ως προς το a-EBITDA) 41 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 47,8% έναντι του προηγούμενου έτους. Αυτή η μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στην εκτέλεση έργων με σημαντικά υψηλότερα περιθώρια σε σύγκριση με το μείγμα προϊόντων το πρώτο εξάμηνο του 2023, γεγονός που οδήγησε τα μέσα περιθώρια για το εξάμηνο σε επίπεδα ρεκόρ 16.1%.
Η ικανότητα εξασφάλισης ενεργειακών έργων υψηλών προδιαγραφών με υγιή περιθώρια κέρδους καταδεικνύει τη θέση της Σωληνουργεία Κορίνθου ως κατασκευαστή σωλήνων «πρώτης κλάσης». Η αγορά μεταφοράς φυσικού αερίου διατήρησε τη δυναμική της και το 2024, με σταθερά υψηλότερες τιμές ενέργειας, παράλληλα με τις παγκόσμιες δράσεις για ενεργειακή ασφάλεια. Η αύξηση της ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα πολλά έργα αγωγών, που είχαν προηγουμένως ανασταλεί, να επανέλθουν σε τροχιά υλοποίησης. Σε αυτό το θετικό εμπορικό περιβάλλον, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα εδραίωσε την ηγετική του θέση στις νέες τεχνολογίες μεταφοράς αερίου, όπως είναι οι αγωγοί υψηλής πίεσης για το υδρογόνο και οι αγωγοί δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS).
Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επικεντρώθηκε στην επιτυχημένη εκτέλεση εξαιρετικά απαιτητικών έργων, όπως ο αγωγός για το υπεράκτιο κοίτασμα αερίου Tamar στο Ισραήλ για τη Chevron, ένα έργο υποθαλάσσιων αγωγών στην Αυστραλία, ένα έργο CCS στις ΗΠΑ και αρκετά άλλα έργα. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους, οι γραμμές παραγωγής του κλάδου σωλήνων χάλυβα αναμένεται να διατηρήσουν υψηλό ποσοστό αξιοποίησης της δυναμικότητας, με την παραγωγή σωλήνων χάλυβα για αρκετά έργα που ανατέθηκαν στο παρελθόν. Ταυτόχρονα, η Σωληνουργεία Κορίνθου εξασφάλισε σημαντικά νέα έργα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2024 να ανέλθει σε 561 εκατ. ευρώ και νέες παραγγελίες ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 17,1 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των στρατηγικών αναβαθμίσεων της παραγωγικής δυναμικότητας στο εργοστάσιο της Θίσβης. Ο κλάδος σωλήνων χάλυβα αξιοποιεί την ενισχυμένη θέση του και συνεχίζει να αυξάνει την κερδοφορία του, βασισμένος στην υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητάς του και στις νέες επενδύσεις για βελτίωση της παραγωγικότητας και αύξηση της δυναμικότητας έως το τέλος του έτους.
Κοιτώντας μπροστά, η Σωληνουργεία Κορίνθου αναμένει ότι ο τομέας του φυσικού αερίου θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε βασικό μεταβατικό καύσιμο, ενώ βραχυπρόθεσμα θα ακολουθήσουν έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και μεσοπρόθεσμα έργα υποδομών μεταφοράς υδρογόνου. Η βελτίωση των συνθηκών αγοράς συνοδεύεται από την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ανεκτέλεστων παραγγελιών, στηρίζοντας τις θετικές προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Χάλυβας
Ο κύκλος εργασιών του κλάδου χάλυβα ανήλθε σε 540 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, έναντι 573 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, με ζημιές προ φόρου ύψους 21,7 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: ζημίες 5,1 εκατ. ευρώ). Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, ο ευρωπαϊκός κατασκευαστικός τομέας (ο κύριος τομέας που χρησιμοποιεί χάλυβα) κατέγραψε περαιτέρω επιβράδυνση μετά την ύφεση του 2023.
Η αύξηση των τιμών των δομικών υλικών, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, το υψηλό κόστος ενέργειας, η αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα και τα υψηλά επιτόκια ήταν παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την οικοδομική δραστηριότητα για έβδομο συναπτό τρίμηνο. Όσον αφορά στον χάλυβα οπλισμού, ενώ η ζήτηση παραμένει δυναμική στην ελληνική αγορά, παρατηρήθηκαν αδυναμίες σε άλλες βαλκανικές αγορές, πέραν της Βουλγαρίας, όπου η ζήτηση παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα. Αυτή η εξασθένηση ακολούθησε την περαιτέρω πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες για έκτο συναπτό τρίμηνο, πρωτίστως λόγω των υψηλών επιτοκίων επί των στεγαστικών δανείων, ενώ τα δημόσια έργα υποδομών δεν επαρκούν για να διατηρήσουν τη ζήτηση στον τομέα.
Στη διάρκεια της περιόδου αυξήθηκαν οι όγκοι πωλήσεων ράβδων οπλισμού σκυροδέματος στην αγορά spot του Ισραήλ, λόγω των νέων εμπορικών κανονισμών εξαιτίας των οποίων αποσύρθηκαν οι Τούρκοι παραγωγοί από τη χώρα. Όσον αφορά στο χονδρόσυρμα και τα προϊόντα μορφοσίδηρου, τα Βαλκάνια παραμένουν η κύρια περιοχή δραστηριοποίησης. Οι πωλήσεις στη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη ήταν μέτριες, λόγω της γενικότερης χαμηλής ζήτησης σε όλο τον κατασκευαστικό τομέα και των χαμηλών τιμών που προσφέρουν τόσο Ευρωπαίοι, όσο και μη Ευρωπαίοι παραγωγοί.
Σε σχέση με τα προϊόντα μορφοσίδηρου, στο επίκεντρο παραμένουν η περιοχή των Βαλκανίων και η Κεντρική Ευρώπη, με ευκαιρίες πωλήσεων να εμφανίζονται ξανά στο Ισραήλ. Η ζήτηση για τις λαμαρίνες θερμής έλασης επιδεινώθηκε και αυτή κατά τη διάρκεια της περιόδου και αντιμετώπισε έντονη πίεση τιμών, κυρίως λόγω των εισαγωγών χαμηλού κόστους από ασιατικές χώρες. Ωστόσο, οι όγκοι πωλήσεων επέδειξαν σταθερότητα το πρώτο τετράμηνο και στη συνέχεια ακολούθησαν τη γενική τάση. Οι πωλήσεις ειδικών χαλύβων επηρεάστηκαν αρνητικά από τις σχετικά υποτονικές επιδόσεις του ευρωπαϊκού τομέα μηχανολογικών εφαρμογών. Τα spreads επιδεινώθηκαν σημαντικά από το τέταρτο τρίμηνο του 2023, όταν κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κάμψη της ζήτησης. Ωστόσο, τα επίπεδα πωλήσεων διατηρήθηκαν σταθερά στη Ρουμανία και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, οι εταιρίες του κλάδου χάλυβα δρομολόγησαν έργα που εστίαζαν πρωτίστως στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης πόρων σε επίπεδο παραγωγικής διαδικασίας. Στο εργοστάσιο της Σιδενόρ, η εγκατάσταση του νέου συστήματος ελέγχου των ατμοσφαιρικών εκπομπών βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αρχίσει να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2024. Στη Stomana Industry, ολοκληρώθηκαν επίσης προγραμματισμένα έργα ενεργειακής αποδοτικότητας και διαχείρισης νερού, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση.
Η Dojran Steel ολοκλήρωσε ένα έργο ανάκτησης νερού σε σχέση με τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του εργοστασίου, όπου πλέον το νερό χρησιμοποιείται για την άρδευση των χώρων πρασίνου της Dojran Steel. Το περιβάλλον στις αγορές χάλυβα αναμένεται να παραμείνει δυσμενές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και πρώτων υλών, της υποτονικής ζήτησης και των αυξημένων επιτοκίων. Ωστόσο, οι εταιρίες του κλάδου χάλυβα θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην αποτελεσματική προσαρμογή στις τρέχουσες διακυμάνσεις των αγορών, ενισχύοντας περισσότερο την ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργική αποδοτικότητά τους το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Τομέας ακινήτων
Ο κύκλος εργασιών για τον τομέα ακινήτων ανήλθε σε 23 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 (πρώτο εξάμηνο 2023: 17 εκατ. ευρώ), ενώ τα κέρδη προ φόρου ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023: 5,1 εκατ. ευρώ). Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Viohalco εφαρμόζει το μοντέλο του ιστορικού κόστους στις επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ ορισμένες θυγατρικές του τομέα ακινήτων (όπως η Noval Property) εφαρμόζουν το μοντέλο της εύλογης αξίας. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Noval Property περιλαμβάνει κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, εμπορικά πάρκα, logistics, οικιστικά, τουριστικά και βιομηχανικά ακίνητα, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 343.000 τ.μ., καθώς και ορισμένα ακίνητα που προορίζονται για ανάπτυξη.
Η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου επενδύσεων της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένων του δάνειου και της συμμετοχής σε κοινοπραξία, ανήλθε σε 609 εκατ. ευρώ, ποσοστό που εκφράζει αύξηση 7% από την εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου στις 31 Δεκεμβρίου 2023 (571 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα από μισθώματα για το πρώτο εξάμηνο του 2024 κατέγραψαν αύξηση περίπου 15% σε 15,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 (13,8 εκατ. ευρώ), ενώ τα κέρδη προ φόρων, με βάση το μοντέλο της εύλογης αξίας, ανήλθαν σε 23,7 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Noval Property συνέχισε την ενεργητική διαχείριση των ακινήτων εισοδήματος που κατέχει, καθώς και το πρόγραμμα αναβάθμισης και ανάπτυξης ορισμένων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της. Στη διάρκεια της περιόδου, παραδόθηκε στον μισθωτή το νέο κέντρο logistics στη Μάνδρα, ενώ έχει ήδη μισθωθεί το 30% περίπου της οικιστικής χρήσης του ακινήτου μικτών χρήσεων επί της οδού Αρδηττού 40-42 στην Αθήνα, στο οποίο είναι σε εξέλιξη εργασίες ανακατασκευής. Επιπλέον, η The Grid S.A., συμφερόντων Noval Property και Brook Lane Capital, υπέγραψε συμφωνία μίσθωσης με την EY Ελλάδος των γραφειακών χώρων των δύο από τα τέσσερα κτήρια του συγκροτήματος “The Grid” στο Μαρούσι.
Μετά την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής του μετατρέψιμου δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ύψους 52,7 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2024, η Noval Property συνεχίζει να υλοποιεί την επενδυτική της στρατηγική, όχι μόνο σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο ιδίων ακινήτων και τα έργα που είναι ήδη σε εξέλιξη, αλλά και σε σχέση με την απόκτηση νέων ακινήτων, εστιάζοντας στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της με σύγχρονα, υψηλής ποιότητας και περιβαλλοντικά βιώσιμα ακίνητα.