ΓΔ: 1367.78 1.98% Τζίρος: 148.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Πατάει γκάζι» η ΔΕΗ στις ανανεώσιμες με νέα μεγάλη εξαγορά στη Ρουμανία

Το νέο deal φτάνει τα 700 εκατ. και ενισχύει αποφασιστικά το διεθνές «πράσινο» αποτύπωμα της εταιρείας. Με ρευστότητα ύψους 4,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει νέες μεγάλες επενδύσεις το 2024 - 2026.

Σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσει στη ΔΕΗ η νέα εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία που ανακοινώθηκε χθες την στιγμή που η προηγούμενη μεγάλη κίνηση του ομίλου στη βαλκανική χώρα ήδη αποδίδει καρπούς.

Μαζί με την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το β’ τρίμηνο χθες, η ΔΕΗ παρουσίασε ένα νέο deal στη Ρουμανία ύψους 700 εκατ. ευρώ (Enterprise Value).

Πρόκειται για τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκει σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management, για την εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία  το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.

Στο conference call με αναλυτές χθες, τόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης όσο και απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, εξήγησε τη σημασία και το μέγεθος της συμφωνίας που ανακοινώθηκε νωρίτερα για την εξαγορά από τη Macquarie

Όπως τόνισε, η εξαγορά συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη στρατηγική της ΔΕΗ για ανάπτυξη ΑΠΕ. Η συμφωνία έχει καλή αποτίμηση, τα ΑΠΕ που αγοράζονται είναι πολύ καλά, σε εξαιρετική τοποθεσία, με ιδανικό αιολικό δυναμικό, και είναι περίπου 8-10 χρόνων, που θεωρούνται νέα για αιολικά. Με την εξαγορά των ΑΠΕ της Macquarie, η ΔΕΗ προσθέτει 1,4TWh στην παραγωγή της από ΑΠΕ.

Το νέο χαρτοφυλάκιο προσφέρει νέες ευκαιρίες, όπως και διαφοροποίηση του ρίσκου, για τη ΔΕΗ περιλαμβάνοντας έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6MW, και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.

«Η περιφερειακή στρατηγική μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύει στην παραγωγή ενέργειας σε ελκυστικές αγορές, με διαφοροποιημένο τεχνολογικά χαρτοφυλάκιο. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι μια ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένη αγορά, με συγκλίνουσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και, ως εκ τούτου, μπορεί να δημιουργηθεί αξία από συνέργειες στις συναλλαγές, την προμήθεια και τη διαφοροποίηση του ρίσκου», δήλωσε ο κ. Στάσσης.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει σε 5,3GW.

Η Διοίκηση της εταιρεία τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή δε σημαίνει ότι σταματάει η οργανική ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία και υπενθύμισε την ανακοίνωση προ ολίγων ημερών για την έναρξη κατασκευής νέου αιολικού πάρκου στη 140MW στη Ρουμανία. Αν και ενδιαφέρεται για «πράσινες ευκαιρίες» στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Ρουμανία έχει κερδίσει τον κ. Στάσση και την ομάδα του έως τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μεγάλο βήμα στο εξωτερικό το έκανε η ΔΕΗ τον Οκτώβριο του 2023 με την εξαγορά της ιταλικής Enel στη Ρουμανία, με τίμημα 1,24 δισ. ευρώ.

Τώρα, η Ρουμανία είναι που κάνει τη διαφορά στα αποτελέσματα του ομίλου. Συγκεκριμένα, από τα έσοδα των 4 δις ευρώ που παρουσίασε για το πρώτο εξάμηνο, το 25% προέρχεται από τη Ρουμανία ενώ περίπου το 20% από τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) (που διαμορφώνονται στα 927 εκατ ευρώ) προέρχονται από τη γειτονική χώρα.

Το πρόγραμμα νέων επενδύσεων

Με ρευστότητα που αγγίζει τα 4,7 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ ετοιμάζει το νέο της βήμα στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου για το 2024 -2026.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, η ΔΕΗ διαθέτει 2,6 δισ. ευρώ σε μετρητά και 2,1 δισ. ευρώ ακόμα σε διαθέσιμες γραμμές πίστωσης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το ποσό έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες καθώς στο α’ τρίμηνο της χρονιάς το ποσό ανερχόταν στα 5 δισ. ευρώ.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η Διοίκηση της εταιρείας, μετά και από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου είναι πολύ αισιόδοξη για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί στο Capital Markets Day του Ιανουαρίου.

Η ΔΕΗ σχεδιάζει στο τέλος του χρόνου, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, να επικαιροποιήσει τη στρατηγική της που παρουσίασε στους  αναλυτές στο Capital Markets Day τον Ιανουάριο του 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hydrogen-Hydrogono-Agogos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσεκτικά βήματα από την κυβέρνηση στην ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου

Τον Σεπτέμβριο το ρυθμιστικό πλαίσιο και οικονομική στήριξη με 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Όχι μαζικές επιδοτήσεις επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει ειδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτή την αγορά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ισχυρές επιδόσεις στο α’ εξάμηνο, «πιάνει» τα 1,8 δισ. EBITDA το 2024

Γ. Στάσσης: «Για το σύνολο του έτους, είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για προσαρμοσμένο EBITDA». Στο +57% τα EBITDA, υπερδιπλασιασμός επενδύσεων με έμφαση τις ΑΠΕ και μείωση CO2 παρουσίασε η εταιρία στο α’ εξάμηνο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανακοίνωσε εξαγορά για χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 629 MW στη Ρουμανία η ΔΕΗ

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, που αναμένεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου θα ανέλθει σε 5,3GW. 
businessdaily-Mavros-DEI-Economist
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαύρος (ΔΕΗ): Η ενεργειακή ασφάλεια συναρτάται με επενδύσεις σε ΑΠΕ

O αναπληρωτής CEO ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ αναφέρθηκε στα θέματα που επηρεάζουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στη στρατηγική του ομίλου ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κατάσταση «υπερθέρμανσης» ο κλάδος ενέργειας με μπαράζ εξαγορών

Δομικές αλλαγές συντελούνται στον κλάδο με μεγάλης εμβέλειας εξαγορές, συγχωνεύσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες. Το deal της Τέρνα Ενεργειακή, οι εξελίξεις σε ΔΕΠΑ Εμπορίας - ΕΛΠΕ και οι επόμενες μεγάλες κινήσεις.