Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 αναμένεται να ολοκληρώσει η Metlen (πρώην Mytilineos) την εισαγωγή της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ η διοίκηση κρατά το βλέμμα στραμμένο στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στις αγορές των Βαλκανίων και της Ιταλίας.
Σε παρουσίαση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε χθες, υψηλόβαθμα στελέχη μίλησαν για τη στρατηγική του ομίλου, την πορεία της αγοράς και για το επόμενα βήματα στο κομμάτι της λιανικής αγοράς ενέργειας.
Ο Chief Strategy και M&A Officer της Metlen Energy & Metals, Έλενος Καραΐνδρος, τόνισε ότι η εισαγωγή της μετοχής στην κεφαλαιαγορά του Λονδίνου στοχεύει στην διεύρυνση της μετοχικής βάσης και την καταγραφή υψηλότερων αξιών, όπως επίσης και στη συμπερίληψη της μετοχής στον δείκτη FTSE 100.
«Έχουμε έναν ορίζοντα, αν όλα πάνε καλά, το πρώτο εξάμηνο του 2025. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι αυτή τη στιγμή η δομή της συναλλαγής θα ακολουθήσει μια πεπατημένη αντίστοιχη με αυτή που έχετε δει με την Τρία Έψιλον και την Titan. Πρακτικά θα έχεις μια εταιρεία Listco (το όχημα μέσα από το οποίο θα γίνει η εισαγωγή στο χρηματιστήριο) η οποία θα συσταθεί και θα ξεκινήσει να κάνει ένα conditional listing στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Αθήνας. Όταν δοθεί η έγκριση υπό όρους από τις δύο αυτές κεφαλαιαγορές, τότε πρακτικά η Listco θα κάνει μια προσφορά για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Metlen SA με ένα ελάχιστο ποσοστό 90%», εξηγεί ο κ. Καραΐνδρος.
Αν υποθέσουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το 90%, τότε πυροδοτείται η υποχρεωτική άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς (squeeze-out) και σε δεύτερο χρόνο η Listco θα έχει το 100% της Metlen SA», ανέφερε ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας της Metlen λόγω της εισαγωγής της μετοχής στο Λονδίνο, παράγοντες της εταιρείας υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να σημειωθεί κάτι τέτοιο, αν και υπάρχει διάθεση για κινήσεις επέκτασης τόσο στο εξωτερικό όσο και στην εσωτερική αγορά.
Με 2,5 δισ. ευρώ ρευστότητα που αναμένεται να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, η Metlen είναι σε θέση ισχύος έχοντας αποκτήσει πρόσβαση σε ακόμα 10 δισ. ευρώ σε νέα χρηματοδότηση διεθνώς. Πόροι που μπορούν να υποστηρίξουν τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας.
«Η αγορά της Ιταλίας έχει ένα ενδιαφέρον για εμάς. Οι άλλες αγορές που μας ενδιαφέρουν είναι οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κροατία. Παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εμάς για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί έχουμε σημαντική παρουσία εκεί μέσω της M Renewables και δεύτερον έχουμε και παρουσία σε αυτές τις αγορές μέσω του φυσικού αερίου. Είναι αγορές που δεν θα πάμε για πρώτη φορά», υπογράμμισε ο Γιάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director of Energy.
Οι στόχοι για τη λιανική αγορά ενέργειας
Έγινε επίσης αναφορά στην ενεργειακή αγορά λιανικής στην Ελλάδα και στα περιθώρια για αλλαγές στα μερίδια αγορών που έχουν οι προμηθευτές. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει το 18% της αγοράς μέσα από την Protergia και φιλοδοξεί να το κάνει 30% μέχρι το 2026 με την βοήθεια πιθανόν μιας εξαγοράς.
«Για να φτάσεις εκεί πρέπει να δεις και ένα περαιτέρω consolidation. Το κομμάτι της λιανικής έχει καταντήσει να είναι για μεγάλα παιδιά», σύμφωνα με τον κ. Καραΐνδρο.
Εκτενής αναφορά έγινε επίσης στην ευρύτερη αγορά λιανικής όπου η ΔΕΗ κρατάει ακόμα το 70% των πελατών και στο ότι στην ουσία απλά ανακυκλώνεται το υπόλοιπο 30% ανάμεσα στους υπόλοιπους προμηθευτές. «Όταν άνοιξε η αγορά το 2010 και ξεκίνησαν οι ιδιώτες πάροχοι, σταδιακά οι ιδιώτες πήραν ένα κομμάτι της αγοράς, ένα 30% και το μοιραστήκαμε. Και είμαστε καιρό τώρα που μοιραζόμαστε όλοι αυτό το 30%», τονίζει ο κ. Καλαφατάς.
«Αυτό κάτι λέει και κάτι πρέπει να αλλάξει. Δεν υπάρχει καμία άλλη αγορά στην οποία η πρώην κρατική εταιρεία κατάφερε να μείνει για πάντα με αυτό το 70%. Αυτό δεν μας οδηγεί βέβαια με μαθηματική ακρίβεια στο αυτοδίκαιο ότι και εδώ θα γίνει. Όμως δεν μπορούμε να είμαστε το μόνο φωτεινό παράδειγμα της Ευρώπης με έναν incumbent με μερίδιο 70%, που σημαίνει ότι γίνεται. Εμείς θα πρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε ο ίδιος.