ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Δωδώνη

Παγωτά Δωδώνη: Η μεγάλη περιπέτεια της εξαγοράς από τη Βενέτης

Μέχρι και εταιρεία διαχείρισης δανείων αναγκάστηκε να ιδρύσει ο Π. Μονεμβασιώτης για να φτάσει, ύστερα από 32 μήνες προσπαθειών, στην εξαγορά της Παγωτά Δωδώνη.

Μετά από 32 μήνες συζητήσεων, διαπραγματεύσεων και παλινδρομήσεων, ο κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης κατόρθωσε να εξαγοράσει την εταιρεία Παγωτά Δωδώνη. Για να το πετύχει αυτό, εκτός των άλλων, δημιούργησε εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, η οποία απέκτησε τις δανειακές υποχρεώσεις της Παγωτά Δωδώνη, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Και τελικώς «έπεσε» η κρίσιμη υπογραφή! Αλλά κι από την άλλη πλευρά η εξαγορασθείσα εταιρεία αφού πέρασε «δια πυρός και σιδήρου», από την κορυφή στο ναδίρ των πωλήσεων και του δικτύου της –έχασε το 50% του τζίρου της μέσα σε λίγα χρόνια– βρήκε τον «λευκό ιππότη» στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη της εταιρείας Βενέτη. Για την ανάπτυξη της, ο νέος ιδιοκτήτης πρόκειται να επενδύσει περί τα 10 εκατ. ευρώ στην επόμενη διετία –μεταξύ των επενδύσεων είναι και η εξαγορά φάρμας, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα παγωτά παράγονται από φρέσκο γάλα. Και το νέο concept των καταστημάτων θα περιλαμβάνει την gelateria, είδη γαλακτοπωλείου και είδη ζαχαροπλαστικής.

Χθες, ο κ. Μονεμβασιώτης με ένα εξαιρετικά παραστατικό τρόπο περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν από την στιγμή που η εταιρεία βρήκε σε διαγωνισμό – ν λειτουργία φυσικά– μέχρι την ημέρα της υπογραφής που αφορούσε στη μεταβίβαση της. Υπενθυμίζεται ότι στον αρχικό διαγωνισμό πλειοδότης ήταν η εταιρεία ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ και στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο κ. Μονεμβασιώτης.

Μετά από αρκετό διάστημα, η ΕΛΓΕΚΑ υπαναχώρησε και βρέθηκε στην θέση του πλειοδότη ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Βενέτης. Από εκεί και μετά αρχίζει μία περιπέτεια «επιχειρηματικής τρέλας». Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Μονεμβασιώτης αναγκάστηκε να δημιουργήσει εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων για να αποκτήσει τα δάνεια της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη –προφανώς «κουρεμένα», σε τι ποσοστό ο ίδιος αρνήθηκε να αναφέρει επικαλούμενος ρήτρα εμπιστευτικότητας– επιβεβαιώνει όχι μόνο την επιμονή του για να αποκτήσει την εταιρεία, αλλά και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετώπισε, όπως ο ίδιος ανέφερε. Οι μετοχές της εταιρείας ανήκαν σε κυπριακή εταιρεία από την οποία και μεταβιβάστηκαν.

Παράλληλα, ο ως τώρα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη, κ. Χαράλαμπος Σαββίνος, ο οποίος από τη θέση του επικεφαλής επί σειρά ετών έζησε την άνοδο και την πτώση, αλλά και την επιβίωση της εν τέλει, τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ των άλλων, ότι η εταιρεία ήταν χωρίς ουσιαστικό ιδιοκτήτη για χρόνια. Κι η περιπέτειά της ξεκίνησε από την πώληση της από την Global Finance στην ΝΒGI, το fund της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο και υπερχρέωσε την εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρθηκε, η εξαγορά προέκυψε μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με πέντε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν αναλάβει τη διαχείριση της εταιρείας. Η εξαγορασθείσα εταιρεία διαθέτει δίκτυο 40 καταστημάτων franchise, ψυγεία πώλησης συσκευασμένου παγωτού σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και αρτοποιεία, καθώς και συνεργασίες horeca σε πάνω από 1.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα. 

Οι πωλήσεις της στη διάρκεια του 2023 ανήλθαν στα 6.988.995 ευρώ έναντι 5.941.079 ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 18%. Τα αποτελέσματα προ φόρων το 2023 ήταν ζημιές 3.332.059 ευρώ έναντι ζημιών ύψους 2.206.915 ευρώ το 2022. Απασχολεί 50 υπαλλήλους. Το εργοστάσιο βρίσκεται στην Παλλήνη όπου θα συνεχιστεί σε πρώτη φάση η παραγωγή του παγωτού. Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Σαββίνο, οι πωλήσεις της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη αναμένεται να ανέλθουν στα 7,7 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Dodoni-Pagota
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην ιδιοκτησία της εταιρείας Βενέτη περνάνε τα Παγωτά Δωδώνη

Η εταιρεία Βενέτη εξαγόρασε τα χρέη της Παγωτά Δωδώνη προς τις τράπεζες ύψους περίπου 40 εκατ. «Είμαστε εδώ για να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή στο ελληνικό παγωτό» τόνισε ο CEO της Βενέτη Π. Μονεμβασιώτης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα ύψη οι πωλήσεις της ΕΨΑ, θα ψάξει για αγοραστή το fund SMERemediumCap

Στα 14 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2023 οι πωλήσεις, προοπτικές για άνοδο στα 30 εκατ. ευρώ. Ο Ν. Καραμούζης τονίζει ότι θα αναζητηθεί αγοραστής για να δημιουργηθεί μεγαλύτερο και πιο ανταγωνιστικό σχήμα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε διεθνή πορεία η Green Beverages με έμφαση στην αγορά της Αμερικής

Παρουσία σε περισσότερες από 38 χώρες για την εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση Χήτος και Green Cola. Συνεργασίες με τοπικούς εμφιαλωτές. Το ένα τέταρτο του τζίρου προέρχεται από το εξωτερικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διεργασίες για δημιουργία ισχυρού ομίλου στα νερά και τα αναψυκτικά

Πώς ερμηνεύει η αγορά τις επενδυτικές κινήσεις Θεοδωρόπουλου, Ταμβακάκη και Καραμούζη στις εταιρείες Ελληνικοί Χυμοί, ΕΨΑ και Μεντεκίδης. Πιθανότερο σενάριο η δημιουργία ενός ενιαίου και ισχυρού σχήματος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρι Κρι: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία με «όπλο» την ιδιωτική ετικέτα

Πενταπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας από το 2021 έχει επιτύχει η γαλακτοβιομηχανία χάρη στη στροφή στην παραγωγή γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας που της έδωσε την πρώτη θέση στην αγορά.