ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Γιέωργιος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ

Στάσσης: Η νέα Κομισιόν πρέπει να ωθήσει τις νέες διασυνδέσεις

Ο CEO της ΔΕΗ αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εταιρείας όταν ανέλαβε το 2019, της οποίες κατάφερε όμως να υπερπηδήσει και παραλλήλισε την αγορά του ηλεκτρισμού με ένα συναρπαστικό ταξίδι.

Στην τεράστια ώθηση της ΔΕΗ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και στην επένδυση στην Ρουμανία και στα Data Center, αναφέρθηκε ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Eurelectric και στο podcast Redefining Energy και τον Laurent Segalen.

Ο CEO της ΔΕΗ αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εταιρείας όταν ανέλαβε το 2019, της οποίες κατάφερε όμως να υπερπηδήσει και παραλλήλισε την αγορά του ηλεκτρισμού με ένα συναρπαστικό ταξίδι. Μιλώντας για την ΔΕΗ, είπε ότι ήταν η πρώτη που επένδυσε στις ΑΠΕ με την κατασκευή αιολικού πάρκου αλλά στην πορεία έχασε το τρένο, το οποίο εδώ και λίγο καιρό έχει ξαναβρεί.

Όπως τόνισε η Ελλάδα, ήταν καθαρά εισαγωγική χώρα στον ηλεκτρισμό, άρα είχε νόημα η ΔΕΗ να αποκτήσει φυσική παρουσία στις άλλες χώρες και το έκανε μόλις βελτιώθηκε η οικονομική της θέση.

Όπως είχε χαρακτηριστικά, «παλέψαμε και καταφέραμε να αποκτήσουμε τις δραστηριότητες της Εnel στη Ρουμανία έναντι πολύ καλής αποτίμησης». Στην Ρουμανία όπως είπε υπάρχει ζήτηση δρομολογούνται νέες ΑΠΕ 1,5 GW, και έως 1GW σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία. Ο κ. Στάσσης διευκρίνισε ότι ένα φωτοβολταϊκό στη Βρετανία δεν θα είχε νόημα γιατί δεν υπάρχουν συνέργειες δίχως τις διασυνδέσεις.

Η στρατηγική της ΔΕΗ

Για τη στρατηγική της ΔΕΗ η διοίκηση δήλωσε ότι στόχος είναι στις χώρες που δραστηριοποιείται να υπάρχει επέκταση και στην προμήθεια, κάτι που έχει να κάνει με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου.

Όπως επισήμανε, στο εξής θα υπάρχει μεταβλητότητα στις αγορές, για αυτό χρειάζεται και τεχνολογική διαφοροποίηση. Η Ρουμανία όπως ανάφερε έχει καλύτερο αιολικό δυναμικό κατά μέσο όρο, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει καλύτερο ηλιακό δυναμικό.

Αναφερόμενος στις διασυνδέσεις, ο κ. Στάσσης έφερε ως παράδειγμα τον πόλεμο στην Ουκρανία όπου η Ευρώπη τα κατάφερε να αντέξει μέσω των αντίστοιχων έργων. «Η νέα Κομισιόν πρέπει να ωθήσει τις νέες διασυνδέσεις. Υπάρχουν πολλές προσδοκίες και για τη Β. Αφρική».

Τέλος, χαρακτήρισε τη ψηφιοποίηση ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για καλύτερη διαχείριση. «Αναπτύσσουμε το δίκτυο οπτικών ινών, όπως και διεθνές καλώδιο με τη Σ. Αραβία και ακόμα παραπέρα. Προχωράμε με το νέο κέντρο δεδομένων στην Αθήνα και στην όλη προσπάθεια σημαντικός είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης. Κάναμε την πρώτη κίνηση και εξετάζουμε περισσότερη δραστηριότητα στο εξής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Νέες επενδύσεις ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία με καθαρή ενέργεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, έργο 80 εκατ. ευρώ που θα προσφέρει τηλεθέρμανση σε Κοζάνη, Εορδαία και Αμύνταιο έως το 2026, στηρίζοντας τη μεταλιγνιτική μετάβαση της περιοχής.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Νέες επενδύσεις ΔΕΗ σε καθαρή ενέργεια στη Δυτική Μακεδονία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως η ΔΕΗ δεν αποχωρεί από τη Δυτική Μακεδονία, εγκαινιάζοντας τη νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ στον ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης, που εγγυάται τη σταθερή κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της περιοχής.