ΓΔ: 2076.71 0.95% Τζίρος: 212.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Χρηματιστήριο Αθηνών κτήριο
Το κτήριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την ελληνική σημαία στον προαύλιο χώρο.

Σχεδόν 60% η αύξηση κερδών της ΕΧΑΕ, ανεβαίνει στα 0,24 ευρώ το μέρισμα

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 24,6% και προήλθε κατά 61,3% από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Μεγάλη αύξηση, κατά 23,5%, στις δαπάνες προσωπικού με τη διανομή και μπόνους.

Κατά 58,5% αυξήθηκαν το 2023 τα καθαρά κέρδη της ΕΧΑΕ, καθώς η θετική συγκυρία για το χρηματιστήριο συνετέλεσε στην αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 24,6%. Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη κρίση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ, ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2023 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών ανήλθε σε €47,1 εκ., έναντι €37,8 εκ. της χρήσης 2022, σημειώνοντας αύξηση 24,6%.

Ποσοστό 61,3% του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από τα δικαιώματα από τη συναλλακτική δραστηριότητα και τις μετασυναλλακτικές υπηρεσίες (κυρίως εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και 23,0% προέρχεται από νέες εισαγωγές και υπηρεσίες προς τις εισηγμένες εταιρείες, υπηρεσίες πληροφόρησης κ.α.

Τέλος, ποσοστό 15,7% προέρχεται από τις υπηρεσίες τεχνολογίας που περιλαμβάνουν ψηφιακές υπηρεσίες, υποδομές και τεχνολογικές λύσεις σε άλλες οργανωμένες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το σύνολο του κόστους διαμορφώθηκε σε €26,2 εκ. έναντι €24,0 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο ως αποτέλεσμα της αύξησης των αμοιβών προσωπικού κατά 23,4% (€15,3 εκ. το 2023 έναντι €12,4 εκ. το 2022), ενώ τα λοιπά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 6,1%, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και των αμοιβών συμβούλων.

Σημειώνεται ότι, τα έξοδα προσωπικού το 2023 περιλαμβάνουν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι πρόβλεψη για μεταβλητές αποδοχές του προσωπικού (σ.σ.: μπόνους), αναλογική με την ισχυρή οργανική επίδοση, καθώς και πρόβλεψη αποζημιώσεων λόγω αποχώρησης προσωπικού.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του 2023 διαμορφώθηκαν σε €19,0 εκ. έναντι €12,5 εκ. του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52,0%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒIΤ) το 2023 ανήλθαν στα €15,2 εκ., έναντι €8,7 εκ. το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 74,7%.

Τέλος, τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 58,5% και διαμορφώθηκαν στα €13,0 εκ. έναντι €8,2 εκ. το 2022. Με βάση την κατευθυντήρια γραμμή για τους Εναλλακτικούς Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης (ΕΔΜΑ) που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €0,221 έναντι €0,142 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στρατηγική με πέντε πυλώνες

Το 2023 ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών συνέχισε για δεύτερη χρονιά την υλοποίηση της στρατηγικής του, η οποία βασίζεται σε 5 πυλώνες:

  • Ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας 
  • Αύξηση εσόδων από υφιστάμενες υπηρεσίες και διερεύνηση νέων
  • Βέλτιστη εξυπηρέτηση των διεθνών πελατών του και
  • Βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου του Ομίλου, και
  • Ψηφιακή καινοτομία

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον πρώτο στρατηγικό πυλώνα στα πλαίσια του οποίου σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας και επενδυτικά roadshows για τις εταιρείες μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη και στην Αμερική. Παράλληλα, το 2023 εντατικοποιήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις για την εκπλήρωση των κριτηρίων που θέτουν οι οίκοι αξιολόγησης για την ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε watch list (λίστα παρακολούθησης) για την μετάταξη του στις Ανεπτυγμένες Αγορές.

Πρόταση Μερίσματος

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο, ενέκρινε την Ετήσια Χρηματοοικονομική Έκθεση για το 2023 και αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, τη διανομή μερίσματος €0,24 ανά μετοχή, αυξημένου κατά 60% σε σχέση με το μέρισμα χρήσης 2022. Οι ημερομηνίες αποκοπής και καταβολής του μερίσματος έχουν ανακοινωθεί στο από 17.01.2024 δημοσιευθέν χρηματοοικονομικό ημερολόγιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών είσοδος
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: «Τρέχουν» να συμμορφωθούν οι εισηγμένες χαμηλής διασποράς, απέδωσε η πίεση

Όλες προσέλαβαν market makers πλην της Ακρίτας, που μπαίνει σε επιτήρηση. Εταιρείες με διασπορά κάτω του 10% αν δεν ενισχύσουν το free float εντός του ορίου θα περάσουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Επιτήρηση για την Ακρίτας λόγω μη διορισμού διαπραγματευτών

Η Ακρίτας μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης από 3 Οκτωβρίου, καθώς δεν διόρισε ειδικούς διαπραγματευτές, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του ΧΑ, για να αποκαταστήσει την απαιτούμενη διασπορά.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες εισηγμένες προσέλαβαν market makers για να τονώσουν τις συναλλαγές

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου οι εισηγμένες με πρόβλημα διασποράς θα πρέπει να έχουν προσλάβει market makers για να ενισχύσουν τη ρευστότητα των μετοχών τους. Ποιες έχουν ολιγωρήσει και ποιες έχουν δρομολογήσει διαδικασίες ενίσχυσης του free float.
Χρηματιστήριο Αθηνών κτήριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί έπεσε η μετοχή της ΕΧΑΕ: Ποιο είναι το δίλημμα για τους επενδυτές

Έριξε τη μετοχή η διάψευση των προσδοκιών για υψηλή βελτιωμένη πρόταση. Το αντάλλαγμα παραμένει σε μετοχές και δημιουργεί προβληματισμό στους επενδυτές λόγω της κούρσας που έχει κάνει ο τίτλος της Εuronext τον τελευταίο χρόνο.