Στην τέταρτη εξαγορά μέσα σε τρία χρόνια στον τομέα της διαχείρισης εγκαταστάσεων (Facility Management) προχώρησε το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) του Νίκου Καραμούζη. Πρόκειται για την εταιρεία Ιmagin που δραστηριοποιείται στον καθαρισμό κτηρίων. Ο κλάδος του Facility Management τα τελευταία χρόνια γνωρίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ο τζίρος του φθάνει πλέον το 1,5 δισ. ευρώ.
Το fund SMERC του Νίκου Καραμούζη διείδε πρώτο τη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς και απέκτησε σε τιμή ευκαιρίας το 2021 από τους Γάλλους της Engie που αποχώρησαν από την Ελλάδα την Εngie Hellas, η οποία μετονομάστηκε σε Cordia. Με τις κατάλληλες κεφαλαιακές ενέσεις η Cordia είναι σήμερα είναι leader στην τεχνική συντήρηση ακινήτων, παρέχει υπηρεσίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ενώ δραστηριοποιείται στον χώρο προμήθειας, εγκατάστασης και τεχνικής υποστήριξης σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Στις αρχές του 2022 μαζί με το family office της Μαριάννας Λάτση το SMERC συν-επένδυσε στην εταιρεία φύλαξης ESA Securities. H ΕSA Securities είναι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία φύλαξης. Στο τέλος του 2022 έγινε η τρίτη εξαγορά, της εταιρεία SKYMAR Services, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του καθαρισμού και τροφοδοσίας κτηρίων. Τώρα, μέσω της Cordia, το SMERC απέκτησε και την Imagin, η οποία και αυτή δραστηριοποιείται κυρίως στον καθαρισμό κτηρίων.
Εκτιμήσεις για τζίρο 125-130 εκατ. ευρώ το 2024
Χωρίς την Imagin ο τομέας Facility Management του SMERC έκανε τζίρο το 2023 στα 100 εκατ. ευρώ. Η Imagin είχε ένα τζίρο πέρσι της τάξης των 11 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά οι προβλέψεις και για τις τέσσερις εταιρείες το 2024 είναι ότι θα επιτύχουν ένα τζίρο της τάξης των 125-130 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος πλέον απασχολεί 4.000 εργαζόμενους.
Η στρατηγική του SMERC στον κλάδο είναι εμφανής καθώς οι επιμέρους εξαγορές είναι συμπληρωματικές με στόχο να προσφέρει στους πελάτες και τους τρεις πυλώνες του Facility Management. Δηλαδή, τεχνική συντήρηση, καθαριότητα και φύλαξη. Ο κλάδος Facility Management του SMERC επικεντρώνεται σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κτήρια γραφείων του ιδιωτικού τομέα αλλά και σε υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια κ.α) και δεν ασχολείται με κατοικίες.
Οι προοπτικές του κλάδου είναι ευοίωνες, καθώς εκτός από τον ιδιωτικό τομέα και τις υποδομές και το δημόσιο αργά αλλά σταθερά κάνει outsourcing αυτές τις δραστηριότητες. Η ωρίμανση της αγοράς αναμένεται σύμφωνα με τους ειδικούς να ανεβάσει τον ετήσιο τζίρο του κλάδου στα 2 δισ ευρώ. Η συγκεκριμένη αγορά ευνοεί και τις τάσεις συγκέντρωσης, αφού απαρτίζεται από εκατοντάδες μικρές εταιρείες.
Υπενθυμίζεται πως στον κλάδο του Facility Management έχει επενδύσει και ο όμιλος Μυτιληναίου με την εξαγορά της Unison. H Unison ξεκίνησε παρέχοντας υπηρεσίες καθαριότητας σε χώρους γραφείων, αλλά και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Στην πορεία, στο χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της προστέθηκαν υπηρεσίες συντήρησης κτηρίων, ανακαίνισης, ενεργειακής διαχείρισης κ.α. Ο ετήσιος τζίρος της φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ.