Διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψε το 2023 η εταιρεία Witside, που διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της με νέες λύσεις, και κοιτάει εκτός συνόρων για νέες συνεργασίες. Η δυναμική πορεία της εταιρείας να αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για προϊόντα ανάλυσης δεδομένων.
Όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Witiside Χρήστος Παπαδόπουλος, η εταιρεία στοχεύει στην ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της, την προσθήκη νέων λύσεων στο portofolio και την είσοδο σε νέες αγορές. Η εταιρεία κατευθύνεται επίσης στη μεγαλύτερη διείσδυση στον χώρο της ενέργειας και των τροφίμων.
Η εταιρεία έκλεισε το 2023 με θετικό πρόσημο αποτελώντας μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ψηφιακών τεχνολογιών στην Ελλάδα, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 27% ξεπερνώντας τα 4 εκατ. ευρώ έναντι του 2022, όπου και διαμορφώθηκαν κοντά στα 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 60%, από τα 488.000 ευρώ φτάνοντας τα 781.000 ευρώ. Το ύψος των επενδύσεων της εταιρείας το 2023 έφτασαν τα 250.000 ευρώ σε αναβαθμίσεις λογισμικού, ενώ σε ετήσια βάση δαπανώνται σε έρευνα και ανάπτυξη περί τα 600.000 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, η Witside συνέχισε να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία λύσεων analytics, υλοποιώντας σημαντικά έργα για λογαριασμό ορισμένων εκ των κορυφαίων εταιρειών και οργανισμών στην Ελλάδα όπως οι: Alpha Bank, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελληνικά Γαλακτοκομεία και ΚΡΙ-ΚΡΙ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε έργα που αξιοποιούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και σε λύσεις πρόβλεψης ζήτησης και αναπλήρωσης αποθεμάτων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκάλεσε το έργο AI-Patholab που αναλύει ιατρικές εικόνες για να εντοπίσει και να διαγνώσει περιπτώσεις καρκίνου στον προστάτη και το θυρεοειδή.
«Ο προβληματισμός για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης έχει γενικευτεί και ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που επενδύουν σε λύσεις ΑΙ για να βελτιώνουν διαδικασίες και αποτελέσματα, αυξάνονται», σημείωσε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη φετινή χρονιά καθώς «οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και εκτιμούμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ενισχυθούν στο προσεχές μέλλον».
Υψηλές βλέψεις για το 2024
«Οι στόχοι μας για τη φετινή χρονιά είναι αντίστοιχοι της πορείας που είχαμε το 2023» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η Witside εκτιμάται πως θα δει τα μεγέθη της να ενισχύονται περαιτέρω με τον κύκλο εργασιών να ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 1 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι τα EBITDA.
Η εταιρεία, ξεκίνησε το 2024 με σημαντικό αριθμό νέων συμβάσεων και στοχεύει να ενισχύσει το δυναμικό της και να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τη νέα χρονιά με την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα και την είσοδο σε νέες αγορές. «Υπάρχει χώρος να επεκταθούμε καθώς σήμερα μόλις το 30% των προβλέψεων στην αγορά είναι έγκυρες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν και υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική στη ζήτηση που καταγράφει ο ιδιωτικός τομέας, η εταιρεία έχει στραμμένες τις κεραίες της και προς λύσεις για το Δημόσιο.
Ήδη η Witside έχει παρουσία με αρκετά συμβόλαια σε Κύπρο, Μάλτα, στα Δυτ. Βαλκάνια και όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος «συζητάμε με κάποιες εταιρείες από την Πολωνία, και την Ρουμανία περισσότερο, και στην Μάλτα, ενώ είναι αρκετά ακόμα που βρισκόμαστε σε προκαταρκτικές συζητήσεις. Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε κάποιες νέες λύσεις που αναφέρονται κυρίως στα κομμάτια του ΑΙ και των Big Data».
Παράλληλα, σχεδιάζει την ανάπτυξη νέων προϊόντων στο χώρο του Trade Promo Optimization και του Data Lineage, με τον κ. Παπαδόπουλο να επισημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από τους υπάρχοντες πελάτες της εταιρείας για να επεκταθεί η συνεργασία τους και σε άλλους τομείς.
Διάγνωση καρκίνου
Ωστόσο, από τις λύσεις της Witside που ξεχωρίζουν και αναμένεται να απασχολήσουν την αγορά και ειδικότερα τον χώρο της Υγείας τα επόμενα χρόνια αποτελεί το έργο AI-Patholab που αναλύει ιατρικές εικόνες για να εντοπίσει και να διαγνώσει περιπτώσεις καρκίνου στον προστάτη και τον θυρεοειδή.
Η διάγνωση των καρκινικών κυττάρων, πραγματοποιείται ακόμη με τη χρήση μικροσκοπίων από ειδικούς ιατρούς. Αυτό έχει ως συνέπεια, το αποτέλεσμα των εξετάσεων και η ακολουθούμενη θεραπεία, να καθορίζονται από την αντίληψη κάποιου ειδικού. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει χαμηλή παραγωγικότητα από πλευράς των εργαστηρίων και η παροχή αρκετών προβληματικών αποτελεσμάτων με δραματικές επιπτώσεις στην ατομική δημόσια υγεία.
Με τη χρήση του ΑΙ και συγκεκριμένα προεκπαιδευμένων αλγορίθμων σε εκατομμύρια εικόνες, η λύση της Witside προσφέρει πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα, που φθάνουν στο 98,2%, με προσιτό κόστος κτήσης και λειτουργίας για τα εργαστήρια. Σε αυτή τη φάση το σύστημα χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση γιατρών και για την επανεξέταση αποτελεσμάτων.