ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
businessdaily-Mytilineos-ETEp
Φωτο: Mytilineos

Χρηματοδότηση 400 εκατ. στη Mytilineos από ΕΤΕπ για «πράσινες» επενδύσεις

Η συμφωνία - ορόσημο θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική ικανότητα της Mytilineos να επιταχύνει την υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ηλιακής ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Χρηματοδοτεί με 400 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) την στρατηγική επενδύσεων της Mytilineos Energy & Metals, που θα επιταχύνει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε..

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η Mytilineos θα αναπτύξει ένα νέο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) έως το 2027, που θα προσθέσει περί τα 2,6GW παραγωγικής δυναμικότητας. Η αξία της επένδυσης εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα έργα θα υλοποιηθούν στην Ε.Ε.

Η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα υποστηρίξει νέες επενδύσεις σε περιοχές σύγκλισης όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας έτσι τη δέσμευση της Τράπεζας για ισότιμη ανάπτυξη και σύγκλιση των βιοτικών επιπέδων.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕπ και Head of Operations Jean-Christophe Laloux, και ο Χρήστος Γαβαλάς, Chief Treasury & IR Officer and Executive Board Member της Mytilineos, υπέγραψαν τη δανειακή σύμβαση που θα έχει διάρκεια 10 ετών, στην Αθήνα στις 21 Δεκεμβρίου 2023. Αυτή η νέα χρηματοδοτική συμφωνία αποτελεί μέρος του εξατομικευμένου πακέτου υποστήριξης της ΕΤΕπ για το RepowerEU, το πολλών δισεκατομμυρίων φιλόδοξο σχέδιο της Ε.Ε. για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, την επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης και την ενίσχυση της Ευρώπης για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

«Η αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κρίσιμη για την αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού και της δυνατότητας αποθήκευσης ενέργειας της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης», δήλωσε ο JeanChristophe Laloux, Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕΠ. «Για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων μείωσης των εκπομπών άνθρακα, το «πράσινο» και βιώσιμο μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να επιταχυνθεί με σημαντικά έργα όπως αυτά της MYTILINEOS, αυξάνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, υποδομών αποθήκευσης και πρόληψης σπατάλης πόρων».

«Αξιοποιώντας τη μακροχρόνια και πολύτιμη συνεργασία μας με την ΕΤΕπ, εξασφαλίσαμε τη σημαντική υποστήριξη της Τράπεζας με αυτήν τη συμφωνία-ορόσημο ύψους 400 εκατ. ευρώ που θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική ικανότητα της MYTILINEOS να επιταχύνει την υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ηλιακής ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αυτή η στρατηγική επένδυση προωθεί τη σαφή δέσμευσή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη και συμβάλλει στο φιλόδοξο σχέδιο της Ευρώπης για μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και επίτευξη ενός μέλλοντος ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050», δήλωσε ο Χρήστος Γαβαλάς, Chief Treasury & IR Officer and Executive Board Member της Mytilineos.

Πρόσθετα της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων και δυναμικότητας αποθήκευσης, η νέα χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του υφιστάμενου ηλεκτρικού δικτύου και θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας την αξιοπιστία και καλύπτοντας τη μελλοντική ζήτηση.

Τα συστήματα αναμένεται να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους τελικούς καταναλωτές, να διευκολύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας και να υποστηρίζουν την απόκριση ζήτησης, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση ζητημάτων που επιβραδύνουν την επίτευξη των ενωσιακών και εθνικών μακροπρόθεσμων στόχων για την ενέργεια και το κλίμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metlen Energy & Metals banner
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

METLEN: Νέα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Ιταλία

Η METLEN ανακοίνωσε νέες συμβάσεις και συνεργασίες σε έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε EPC για φωτοβολταϊκό 24,5 MW στην Ουαλία, στην Ιρλανδία προχωρά με φάσεις 65 MW στο Project Monvallet και στην Ιταλία υπέγραψε επταετή συμφωνία tolling για BESS 25 MW με στόχο λειτουργία το 2026.
Αποθήκευση Ενέργειας-μπαταρίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε μπαίνουν στην πρίζα οι πρώτες μπαταρίες, ποιες εταιρείες κάνουν την αρχή

Γιατί καθυστέρησαν οι μπαταρίες. Τα βασικά «αγκάθια» και τα πρώτα έργα που θα μπουν στο σύστημα από τον Μάρτιο, την ώρα που οι περικοπές ΑΠΕ σπάνε ρεκόρ και το κόστος ρεύματος παραμένει υψηλό.
Ευάγγελος Μυτιληναίος ομιλία
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Metlen: Deal με Όμιλο Τσάκου σε ΑΠΕ, οι μπαταρίες που μπαίνουν «πρίζα»

Οι μπαταρίες που ετοιμάζεται να βάλει στο σύστημα το προσεχές διάστημα η Metlen μετά και το mega deal με τον όμιλο Τσάκου για υβριδικό έργο ΑΠΕ που περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό πάρκο και σύστημα αποθήκευσης.
Metlen Capital Markets Day
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

METLEN: Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στο Ην. Βασίλειο με 6 νέα έργα

Έξι νέα συμβόλαια για ανάπτυξη ΑΠΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε η METLEN. Αφορούν πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα και ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας. Στα 110 εκατ. λίρες η αξία των συμβολαίων.