ΓΔ: 2058.02 -2.07% Τζίρος: 243.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Fyta
Shutterstock

Το 40% των φυτών της Γης ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση κάποια είδη σπάνιων φυτών, τα οποία αδυνατούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον που αλλάζει προς το χειρότερο.

Σχεδόν τέσσερα στα δέκα είδη φυτών της Γης (το 37%) θεωρούνται πολύ σπάνια και είναι κατ' εξοχήν ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και στον κίνδυνο να εξαφανιστούν στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Ο συνολικός αριθμός αυτών των σπάνιων ειδών στην ξηρά, τα οποία έχουν παρατηρηθεί λιγότερες από πέντε φορές οπουδήποτε στον πλανήτη μας, εκτιμάται σε περίπου 435.000.

Οι 35 ερευνητές από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια διαφόρων χωρών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να ταξινομήσουν όλα τα γνωστά φυτά της ξηράς, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα βάση δεδομένων πάνω στη βοτανική βιοποικιλότητα. Η επιστημονική δημοσίευση γίνεται ενόψει της διεθνούς Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP25) στη Μαδρίτη από 2 έως 13 Δεκεμβρίου.

«Όταν μιλάμε για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, είχαμε έως τώρα μια καλή προσέγγιση του συνολικού αριθμού των ειδών φυτών της ξηράς, αλλά δεν ξέραμε πόσα ακριβώς είναι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μπράιαν Ένκουιστ, καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

«Μερικά είδη υπάρχουν παντού, είναι σαν τα Στάρμπακς των φυτών. 'Αλλα όμως είναι πολύ σπάνια, όπως τα μικρά απομονωμένα καφέ. Σύμφωνα με την οικολογική και εξελικτική θεωρία, θα περιμέναμε πολλά είδη να είναι σπάνια, όμως ο πραγματικός αριθμός των 435.000 που βρήκαμε, είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Υπάρχουν πολλά περισσότερα σπάνια είδη από ό,τι περιμέναμε», πρόσθεσε.

Κατ' εξοχήν μέρη με σπάνια είδη φυτών είναι οι Βόρειες 'Ανδεις στη Νότια Αμερική, η Κόστα Ρίκα, η Νότια Αφρική, η Μαδαγασκάρη και η Νοτιοανατολική Ασία. Αυτές οι περιοχές παρέμειναν κλιματολογικά σταθερές, καθώς ο πλανήτης βγήκε από την τελευταία εποχή των πάγων, πράγμα που επέτρεψε στα σπάνια είδη να επιβιώσουν. Αυτό όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθόλου δεν αποτελεί εγγύηση ότι το μέλλον θα είναι εξίσου σταθερό από άποψη κλίματος, καθώς μάλιστα προβλέπεται ότι οι ίδιες αυτές περιοχές με αφθονία σπάνιων ειδών φυτών θα βιώσουν μια δυσανάλογα μεγάλη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής και ανθρώπινων παρεμβάσεων (επέκταση γεωργίας και πόλεων κ.α.).

«Αν τίποτε δεν αλλάξει, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μια σημαντική μείωση στη βιοποικιλότητα ιδίως των σπάνιων ειδών, επειδή οι μικροί αριθμοί τους τα καθιστούν πιο ευάλωτα σε εξαφάνιση», επεσήμανε ο Ένκουιστ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα στρατηγική της ΕΕ για τις πυρκαγιές με ενίσχυση μέσων και προσωπικού

Η Κομισιόν ανακοίνωσε νέα στρατηγική για τις δασικές πυρκαγιές, με έμφαση στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την αποκατάσταση, θέλοντας να προστατεύσει τα οικοσυστήματα μέσω ανθεκτικών τοπίων και ενισχυμένων οδηγιών για το Natura 2000.
Βιώσιμη Ανάπτυξη χέρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ώρα της Γης 2026: Σβήνουμε τα φώτα το Σάββατο 28/3, 20:30-21:30

Η «Ώρα της Γης» επιστρέφει το Σάββατο 28 Μαρτίου (20:30-21:30), καλώντας όλους να σβήσουν τα φώτα για μια ώρα, συμμετέχοντας σε δράσεις για το περιβάλλον, τονίζοντας την ανάγκη για προστασία φύσης και κλίματος.
Εκπομπή διοξειδίου άνθρακα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πακιστάν: Η πιο μολυσμένη χώρα του κόσμου για το 2025

Το Πακιστάν καταγράφηκε ως η πιο ρυπασμένη χώρα το 2025, με PM2.5 έως και 13 φορές πάνω από το όριο του ΠΟΥ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της IQAir. Μόνο 13 χώρες και εδάφη διατήρησαν PM2.5 κάτω από τα ανώτατα επίπεδα.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΠΘ: Επιφυλακή για έξαρση δασικών εντόμων λόγω κλιματικής κρίσης

Ο Δρ Δημ. Αβτζής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τονίζει την ανάγκη επαγρύπνησης και χρηματοδότησης για τη διαχείριση εντόμων στα δάση, που ενισχύονται από την κλιματική κρίση, με αναφορές σε νέα και εισβλητικά είδη στην Ελλάδα.