ΓΔ: 1393.49 -0.74% Τζίρος: 98.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Fyta
Shutterstock

Το 40% των φυτών της Γης ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση κάποια είδη σπάνιων φυτών, τα οποία αδυνατούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον που αλλάζει προς το χειρότερο.

Σχεδόν τέσσερα στα δέκα είδη φυτών της Γης (το 37%) θεωρούνται πολύ σπάνια και είναι κατ' εξοχήν ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και στον κίνδυνο να εξαφανιστούν στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Ο συνολικός αριθμός αυτών των σπάνιων ειδών στην ξηρά, τα οποία έχουν παρατηρηθεί λιγότερες από πέντε φορές οπουδήποτε στον πλανήτη μας, εκτιμάται σε περίπου 435.000.

Οι 35 ερευνητές από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια διαφόρων χωρών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να ταξινομήσουν όλα τα γνωστά φυτά της ξηράς, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα βάση δεδομένων πάνω στη βοτανική βιοποικιλότητα. Η επιστημονική δημοσίευση γίνεται ενόψει της διεθνούς Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP25) στη Μαδρίτη από 2 έως 13 Δεκεμβρίου.

«Όταν μιλάμε για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, είχαμε έως τώρα μια καλή προσέγγιση του συνολικού αριθμού των ειδών φυτών της ξηράς, αλλά δεν ξέραμε πόσα ακριβώς είναι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Μπράιαν Ένκουιστ, καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

«Μερικά είδη υπάρχουν παντού, είναι σαν τα Στάρμπακς των φυτών. 'Αλλα όμως είναι πολύ σπάνια, όπως τα μικρά απομονωμένα καφέ. Σύμφωνα με την οικολογική και εξελικτική θεωρία, θα περιμέναμε πολλά είδη να είναι σπάνια, όμως ο πραγματικός αριθμός των 435.000 που βρήκαμε, είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Υπάρχουν πολλά περισσότερα σπάνια είδη από ό,τι περιμέναμε», πρόσθεσε.

Κατ' εξοχήν μέρη με σπάνια είδη φυτών είναι οι Βόρειες 'Ανδεις στη Νότια Αμερική, η Κόστα Ρίκα, η Νότια Αφρική, η Μαδαγασκάρη και η Νοτιοανατολική Ασία. Αυτές οι περιοχές παρέμειναν κλιματολογικά σταθερές, καθώς ο πλανήτης βγήκε από την τελευταία εποχή των πάγων, πράγμα που επέτρεψε στα σπάνια είδη να επιβιώσουν. Αυτό όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθόλου δεν αποτελεί εγγύηση ότι το μέλλον θα είναι εξίσου σταθερό από άποψη κλίματος, καθώς μάλιστα προβλέπεται ότι οι ίδιες αυτές περιοχές με αφθονία σπάνιων ειδών φυτών θα βιώσουν μια δυσανάλογα μεγάλη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής και ανθρώπινων παρεμβάσεων (επέκταση γεωργίας και πόλεων κ.α.).

«Αν τίποτε δεν αλλάξει, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μια σημαντική μείωση στη βιοποικιλότητα ιδίως των σπάνιων ειδών, επειδή οι μικροί αριθμοί τους τα καθιστούν πιο ευάλωτα σε εξαφάνιση», επεσήμανε ο Ένκουιστ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Βράζει» η Μεσόγειος, ιστορικό υψηλό για την ημερήσια θερμοκρασία νερού

Τους 29 βαθμούς Κελσίου πλησίασε η μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της Μεσογείου σπάζοντας το ρεκόρ προ 20 ετών, μετά από ένα Ιούλιο που έπληξε την περιοχή με καύσωνες, ξηρασία και πυρκαγιές.
Fires, Foties, Pyrkagies
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Εκτοξεύτηκαν οι εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως λόγω των πυρκαγιών

Οι πυρκαγιές σε περιοχές με βλάστηση προκάλεσαν εκπομπές 8,6 δισ. τόνων CO2 σε παγκόσμια κλίμακα την περίοδο από τον Μάρτιο του 2023 ως τον Φεβρουάριο του 2024, ποσότητα 16% υψηλότερη του μέσου όρου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Σήμα κινδύνου» για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Ωκεανία

Οι θερμοκρασίες του νερού μέσα και γύρω από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας την τελευταία δεκαετία ήταν οι θερμότερες εδώ και 400 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
kalliergeies-klimatiki allagi
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής: 250.000 θάνατοι ετησίως μέχρι το 2050

Τα δεδομένα επιστημονικών ερευνών για τις προεκτάσεις της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος στον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πάνω από 3,5 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση όλο το χρόνο σε νερό

Ολες οι περιοχές του κόσμου γνώρισαν ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα που συνδέονται με το νερό τον περασμένο χρόνο και δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο πολύτιμο υγρό στοιχείο, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Εθνη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η περιβαλλοντική μόλυνση προκαλεί το 25% των θανάτων παγκοσμίως

Σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για το 12-18% του συνολικού αριθμού των θανάτων στις 53 χώρες της Ευρώπης, με την Ένωση να έχει θεσπίσει ευρύ φάσμα πολιτικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του περιβάλλοντος στην υγεία.