Σαν σήμερα, το 47 π.Χ., γεννήθηκε ο Πτολεμαίος ΙΕ’ Φιλοπάτωρ Φιλομήτωρ Καίσαρ, Καισαρίων, ο τελευταίος της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο, γιος του Ιουλίου Καίσαρα και της Κλεοπάτρας
1611 Κατά τη διάρκεια αποστολής στη Βόρεια Αμερική, το πλήρωμα του Βρετανού εξερευνητή Χένρι Χάντσον στασιάζει και βάζει τον ίδιο, το γιο του και άλλα 7 μέλη του πληρώματος σε μία μικρή βάρκα στον κόλπο που σήμερα είναι γνωστός ως Κόλπος Χάντσον (Hudson Bay). Από τότε δεν τους ξαναείδε κανείς.
1763 Γεννήθηκε η Ζοζεφίνα ντε Μποαρνέ, αυτοκράτειρα της Γαλλίας, σύζυγος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη
1771 Ο Jose Candido Exposito γίνεται ο πρώτος ταυρομάχος στην ιστορία, που σκοτώνεται από ταύρο.
1775 Η πρώτη κωπηλατοδρομία μεταξύ των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Κέιμπριτζ διεξάγεται στον Τάμεση. Την παρακολουθούν 200.000 άτομα και σημειώνονται επτά πνιγμοί μεταξύ των θεατών.
1789 Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος 16ος εμφανίζεται μπροστά στους αντιπροσώπους των γενικών τάξεων και διατάσσει κάθε τάξη να συνεδριάσει χωριστά. Οι αντιπρόσωποι μένουν στις θέσεις τους. Ο εκπρόσωπος του βασιλιά επεμβαίνει: «Κύριοι, δεν ακούσατε τη διαταγή του βασιλιά;». Ο εκπρόσωπος της τρίτης τάξης, κόμης ντε Μιραμπό, απαντά: «Φύγετε! Πηγαίνετε να πείτε σ’ αυτόν που σας έστειλε πως είμαστε εδώ με την ψήφο του λαού και δε θα φύγουμε παρά μόνο με τη βία». Τρεις βδομάδες αργότερα, η πτώση της Βαστίλης θα επισημοποιούσε την Γαλλική αστική Επανάσταση.
1848 Η εργατιά του Παρισιού εξεγείρεται ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης (23-26/6/1848). Οι εργάτες στήνουν οδοφράγματα, στα οποία υψώνουν κόκκινες σημαίες με τα συνθήματα: «Ψωμί ή μολύβι», «Δικαίωμα εργασίας», «Ζήτω η κοινωνική δημοκρατία», κ.α. Στις οδομαχίες που ακολούθησαν 40-45.000 εργάτες συγκρούστηκαν με σχεδόν 250.000 στρατού και εθνοφρουράς και παρά την ηρωική τους στάση, η εξέγερση καταπνίγηκε στο αίμα. Σχεδόν 20-25.000 εργάτες συνελήφθησαν, ενώ 3.500 εξορίστηκαν σε απομακρυσμένες αποικίες της Γαλλίας. Στην ήττα των εργατών του Παρισιού συνέδραμε το γεγονός ότι η εξέγερση δεν γενικεύτηκε και στην υπόλοιπη χώρα, οι ταλαντεύσεις των μικροαστικών στρωμάτων και η παθητική στάση που επέδειξαν οι αγρότες.
1868 Ο Αμερικανός τυπογράφος και εκδότης, Κρίστοφερ Λάθαμ Σολς, λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη γραφομηχανή όπως τη γνωρίζουμε. Πέντε χρόνια αργότερα θα πουλήσει την εφεύρεσή του λόγω οικονομικών προβλημάτων στην εταιρεία Remington αντί 12.000 δολαρίων.
1894 Ιδρύεται στο Παρίσι από τον βαρόνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο συνέδριο και πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ είναι ο Δημήτριος Βικέλας.
1910 Γεννήθηκε ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, Ζαν Ανούιγ
1901 Πέθανε ο Ανδρέας Λασκαράτος, ποιητής και σατιρικός συγγραφέας από την Κεφαλονιά
1902 Το όνομα «Mercedes» υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler.
1908 Γεννήθηκε ο συγγραφέας, Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, («Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν»)
1910 Γεννήθηκε ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, Ζαν Ανούιγ
1911 Ο Γεώργιος Ε’ στέφεται, σε λαμπρή τελετή στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, βασιλιάς της Αγγλίας.
1912 Από κατάρρευση γέφυρας στο Νιαγάρα, σκοτώνονται 47 άνθρωποι.
1919 Η γερμανική Κυβέρνηση στη Βαϊμάρη εκδηλώνει την πρόθεσή της να υπογράψει τη Συνθήκη Ειρήνης.
1922 Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου καταδικάζεται σε τριετή φυλάκιση για τα όσα υποστήριξε στο «Δημοκρατικό Μανιφέστο». Συνήγορός του ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου.
1928 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Σπύρος Ζαγοραίος
1933 Τριακόσιες εργάτριες του 5ου εργοστασίου υφαντουργίας του Ρετσίνα στο Φάληρο κατεβαίνουν σε απεργία με αιτήματα την αύξηση των μισθών, το σταμάτημα των προστίμων και την εφαρμογή του 8ώρου. Τις επόμενες 5 μέρες η απεργία επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα υφαντουργία, ενώ έληξε μετά από 27 μέρες, με τις απεργούς να πετυχαίνουν αυξήσεις 10% στα μεροκάματα.
1942 Οι πρώτοι κρατούμενοι για τα κρεματόρια του Άουσβιτς επιλέγονται μεταξύ των Εβραίων των Παρισίων.
1944 Γερμανοί και ταγματασφαλίτες χτυπούν το σανατόριο του Ασβεστοχωρίου στη Θεσσαλονίκη. Οι φυματικοί και το προσωπικό του σανατορίου διεκδικούσαν τη βελτίωση του συσσιτίου και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και τη κατάπαυση της τρομοκρατίας. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός και των τραυματισμό πολλών, ενώ 300 φυματικοί πιάστηκαν και κλείστηκαν στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», απ’ όπου απελευθερώθηκαν μετά από τη λαϊκή κατακραυγή και κινητοποίηση.
1956 Ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ εκλέγεται πρόεδρος της Αιγύπτου.
1959 Μετά από εννέα χρόνια, αποφυλακίζεται από βρετανική φυλακή ο Κλάους Φους, Γερμανός επιστήμονας που με κατασκοπεία βοήθησε την Σοβιετική Ένωση να κατασκευάσει την πρώτη ατομική βόμβα και την πρώτη βόμβα υδρογόνου της.
1983 Η κυβέρνηση της Ο.Δ. Γερμανίας (Δυτικής) ανακοινώνει ότι θα δώσει χρηματικό «δώρο» ύψους 10.500 μάρκων σε όποιον ξένο εργάτη αποφασίσει να γυρίσει στην πατρίδα του.
1984 Αντικείμενα, που ανήκαν στον Τζον Λένον πωλούνται σε πλειστηριασμό προς 430.000 δολάρια.
1989 Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
1990 H Μολδαβία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.
1996 Πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός
2005 Πέθανε ο Μανώλης Αναγνωστάκης, από τους σημαντικότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Μαθητής, ακόμα, του Γυμνασίου, το 1942, εμφανίστηκε στο περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα», που εξέδιδαν ΕΑΜίτες και άλλοι προοδευτικοί λογοτέχνες του Πειραιά, και το 1944 στο ΕΠΟΝίτικο φοιτητικό περιοδικό «Ξεκίνημα», του οποίου ήταν αρχισυντάκτης. Μετά τη δημιουργία της ΕΠΟΝ, εντάχθηκε στην Οργάνωση της Θεσσαλονίκης και στο ΚΚΕ, ενώ με τη διάσπαση του ΚΚΕ, το 1968, εντάχθηκε στο «ΚΚΕ Εσωτερικού». Σπούδασε Ιατρική στο ΑΠΘ και το 1955 μετεκπαιδεύτηκε στη Βιέννη. Για τη δράση του συνελήφθη το 1948, βασανίστηκε, καταδικάστηκε για παράνομη δράση από έκτακτο στρατοδικείο σε θάνατο και φυλακίστηκε στο Επταπύργιο, έως το 1951. Μετά την αποφυλάκισή του εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη σαν ακτινολόγος, ενώ το 1978 μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα.