ΓΔ: 2295.32 0.67% Τζίρος: 235.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03

Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου 2020 στην Αθήνα

Η ιαπωνική πρεσβεί, με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Japan Foundation και την υποστήριξη της Japan Tobacco International δίνουν την ευκαιρία στους Έλληνες να απολαύσουν κορυφαίες ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου.

Την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες ταινίες του ιαπωνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου θα έχουν οι Έλληνες σινεφίλ από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, η πρεσβεία της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Japan Foundation και με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Japan Tobacco International, διοργανώνει Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου με τίτλο «Yasujiro Ozu και Kenji Mizoguchi: Οι δύο κορυφαίοι του κλασικού ιαπωνικού κινηματογράφου», από τις 13 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Φέτος στο φεστιβάλ-αφιέρωμα στους σπουδαίους σκηνοθέτες, πρόκειται να προβληθούν τέσσερεις παγκοσμίως διακεκριμένες ταινίες. Το κινηματογραφικό φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Περιοδεύοντος Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών» του Japan Foundation.

Η αυλαία των προβολών ανοίγει την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, με την εμβληματική ταινία του Yasujiro Ozu Ταξίδι στο Τόκιο (1953), ενώ από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου πρόκειται να προβληθούν οι ταινίες Η γεύση του πράσινου τσαγιού και του ρυζιού (1952) του Yasujiro Ozu, Η Ζωή της Oharu (1954) και Οι Σταυρωμένοι Εραστές (1957) του Kenji Mizoguchi (οι ταινίες προβάλλονται στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους). Η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 3 ευρώ.

«Yasujiro Ozu και Kenji Mizoguchi: Οι δύο κορυφαίοι του κλασικού ιαπωνικού κινηματογράφου»

Yasujiro Ozu (1903-1963)  

O Yasujiro Ozu γεννήθηκε στο Τόκιο. Αφού εργάστηκε ως αναπληρωτής δάσκαλος δημοτικού σχολείου, το 1923 προσλαμβάνεται στα στούντιο Shochiku ως βοηθός φωτογράφου, ενώ το 1926 μεταβαίνει στο τμήμα σκηνοθεσίας και το 1927 κάνει το ντεμπούτο του με την ταινία Sword of Penitence. Το 1949 σκηνοθετεί την εμβληματική ταινία Late Spring, με την οποία γίνεται γνωστός, χρησιμοποιώντας ως στοιχεία του μοναδικού κινηματογραφικού του στυλ, ιδιαίτερες τεχνικές λήψεις, καθώς και τους δύο αγαπημένους του πρωταγωνιστές Chishū Ryū και Setsuko Hara, με τους οποίους συνεργάζεται επανειλημμένα. Το 1953, δουλεύει πάνω σ’ ένα παλιό σενάριο και κυκλοφορεί το κορυφαίο Tokyo Story. Το έργο, που πραγματεύεται τις οικογενειακές σχέσεις, είναι ένα αριστούργημα που θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Προπολεμικά και μεταπολεμικά, υπάρχουν 54 γνωστές ταινίες υψηλής κινηματογραφικής τέχνης για τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα στις οικογένειες και το γάμο.

Ο μοναδικός κόσμος της εικόνας που δημιούργησε ο Ozu, κινηματογραφώντας από χαμηλό ύψος και συνδέοντας τα πλάνα με μεγάλου μήκους cuts, εξακολουθεί να θεωρείται υψηλής αξίας στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό.

Kenji Mizoguchi (1898-1956)

Γεννήθηκε στο Τόκιο. To 1920 προσλαμβάνεται στην κινηματογραφική εταιρεία Nikkatsu. To 1923 σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία The Resurrection of Love και σχεδιάζει νέα κινηματογραφικά είδη, όπως σύγχρονο και αστυνομικό δράμα, ενώ στις ταινίες του 1924 που ξεχωρίζουν, οι κεντρικοί χαρακτήρες ερμηνεύονται από γυναίκες.

Τα μεταπολεμικά αριστουργήματα Tales of Moonlight and Rain (1953) και Sansho the Bailiff (1954), όπως και The life of Oharu (1952), συμμετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και ο Mizoguchi γίνεται διεθνώς γνωστός αποσπώντας διαδοχικά βραβεία. Προπολεμικά και μεταπολεμικά, ο Mizoguchi συνέχισε να περιγράφει στις ταινίες του πάθη γυναικών, ενώ συνεργάστηκε με την Kinuyo Tanaka σε πολλές από τις ταινίες του. Η μοναδική κινηματογραφική έκφραση του Mizoguchi με την τεχνική του μονοπλάνου που προσδίδει ρεαλισμό στα έργα του, επηρέασε σκηνοθέτες όπως τους Godard, Tarkovsky και Scorsese, και συνεχίζει να επιδρά σε σκηνοθέτες κινηματογραφικών ταινιών παγκοσμίως, ακόμη και σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκοτ Μπέσεντ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπέσεντ συναντά τους ηγέτες Ιαπωνίας και Ν. Κορέας πριν τη σύνοδο Τραμπ-Σι

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, θα ταξιδέψει τη Δευτέρα σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα για συναντήσεις ενόψει της συνόδου κορυφής Τραμπ-Σι στο Πεκίνο, ανακοινώνοντας επίσης επαφές με Ιάπωνες και Κινέζους αξιωματούχους.
Αρκούδα σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από επίθεση αρκούδας φέτος

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν την πρώτη φετινή θανατηφόρα επίθεση αρκούδας σε βάρος 55χρονης στη βόρεια Ιαπωνία, ενώ ερευνούν άλλα δύο ύποπτα περιστατικά θανάτου, τη στιγμή που το 2025 καταγράφηκαν ρεκόρ 13 θάνατοι.
Πλανήτης Γη στο διάστημα
ΔΙΕΘΝΗ

Ανακαλύφθηκε ατμόσφαιρα σε παγωμένο βράχο κοντά στον Πλούτωνα

Ιάπωνες αστρονόμοι βρήκαν ενδείξεις ατμόσφαιρας σε ένα μικρό παγωμένο σώμα πέρα από τον Πλούτωνα, αμφισβητώντας την πεποίθηση ότι τέτοια αντικείμενα δεν έχουν ατμόσφαιρα. Η ανακάλυψη ίσως επηρεάσει συζητήσεις για τον χαρακτηρισμό του Πλούτωνα.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Συναγερμός για τον εφοδιασμό μετά το μπλόκο στο Χορμούζ

Η Ιαπωνή πρωθυπουργός Σανάε Τακαΐτσι τόνισε τις σοβαρές επιπτώσεις στην Ασία-Ειρηνικό από τον αποκλεισμό του Χορμούζ λόγω του πολέμου κατά του Ιράν και δήλωσε πως Ιαπωνία και Αυστραλία θα δράσουν άμεσα για την ενεργειακή τους ασφάλεια.
Τόκιο νυχτερινή πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Τόκιο: Άνδρας με σφυρί τραυμάτισε παιδιά και επιτέθηκε σε αστυνομικούς

Άνδρας 44 ετών επιτέθηκε με σφυρί σε δύο εφήβους στο Τόκιο, τραυματίζοντας σοβαρά τον έναν στο πρόσωπο και ελαφρά τον άλλον. Στη συνέχεια ψέκασε αστυνομικούς με άγνωστη ουσία και διέφυγε, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.