ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου 2020 στην Αθήνα

Η ιαπωνική πρεσβεί, με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Japan Foundation και την υποστήριξη της Japan Tobacco International δίνουν την ευκαιρία στους Έλληνες να απολαύσουν κορυφαίες ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου.

Την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες ταινίες του ιαπωνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου θα έχουν οι Έλληνες σινεφίλ από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, η πρεσβεία της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Japan Foundation και με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Japan Tobacco International, διοργανώνει Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου με τίτλο «Yasujiro Ozu και Kenji Mizoguchi: Οι δύο κορυφαίοι του κλασικού ιαπωνικού κινηματογράφου», από τις 13 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Φέτος στο φεστιβάλ-αφιέρωμα στους σπουδαίους σκηνοθέτες, πρόκειται να προβληθούν τέσσερεις παγκοσμίως διακεκριμένες ταινίες. Το κινηματογραφικό φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Περιοδεύοντος Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών» του Japan Foundation.

Η αυλαία των προβολών ανοίγει την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, με την εμβληματική ταινία του Yasujiro Ozu Ταξίδι στο Τόκιο (1953), ενώ από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου πρόκειται να προβληθούν οι ταινίες Η γεύση του πράσινου τσαγιού και του ρυζιού (1952) του Yasujiro Ozu, Η Ζωή της Oharu (1954) και Οι Σταυρωμένοι Εραστές (1957) του Kenji Mizoguchi (οι ταινίες προβάλλονται στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους). Η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 3 ευρώ.

«Yasujiro Ozu και Kenji Mizoguchi: Οι δύο κορυφαίοι του κλασικού ιαπωνικού κινηματογράφου»

Yasujiro Ozu (1903-1963)  

O Yasujiro Ozu γεννήθηκε στο Τόκιο. Αφού εργάστηκε ως αναπληρωτής δάσκαλος δημοτικού σχολείου, το 1923 προσλαμβάνεται στα στούντιο Shochiku ως βοηθός φωτογράφου, ενώ το 1926 μεταβαίνει στο τμήμα σκηνοθεσίας και το 1927 κάνει το ντεμπούτο του με την ταινία Sword of Penitence. Το 1949 σκηνοθετεί την εμβληματική ταινία Late Spring, με την οποία γίνεται γνωστός, χρησιμοποιώντας ως στοιχεία του μοναδικού κινηματογραφικού του στυλ, ιδιαίτερες τεχνικές λήψεις, καθώς και τους δύο αγαπημένους του πρωταγωνιστές Chishū Ryū και Setsuko Hara, με τους οποίους συνεργάζεται επανειλημμένα. Το 1953, δουλεύει πάνω σ’ ένα παλιό σενάριο και κυκλοφορεί το κορυφαίο Tokyo Story. Το έργο, που πραγματεύεται τις οικογενειακές σχέσεις, είναι ένα αριστούργημα που θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Προπολεμικά και μεταπολεμικά, υπάρχουν 54 γνωστές ταινίες υψηλής κινηματογραφικής τέχνης για τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα στις οικογένειες και το γάμο.

Ο μοναδικός κόσμος της εικόνας που δημιούργησε ο Ozu, κινηματογραφώντας από χαμηλό ύψος και συνδέοντας τα πλάνα με μεγάλου μήκους cuts, εξακολουθεί να θεωρείται υψηλής αξίας στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό.

Kenji Mizoguchi (1898-1956)

Γεννήθηκε στο Τόκιο. To 1920 προσλαμβάνεται στην κινηματογραφική εταιρεία Nikkatsu. To 1923 σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία The Resurrection of Love και σχεδιάζει νέα κινηματογραφικά είδη, όπως σύγχρονο και αστυνομικό δράμα, ενώ στις ταινίες του 1924 που ξεχωρίζουν, οι κεντρικοί χαρακτήρες ερμηνεύονται από γυναίκες.

Τα μεταπολεμικά αριστουργήματα Tales of Moonlight and Rain (1953) και Sansho the Bailiff (1954), όπως και The life of Oharu (1952), συμμετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και ο Mizoguchi γίνεται διεθνώς γνωστός αποσπώντας διαδοχικά βραβεία. Προπολεμικά και μεταπολεμικά, ο Mizoguchi συνέχισε να περιγράφει στις ταινίες του πάθη γυναικών, ενώ συνεργάστηκε με την Kinuyo Tanaka σε πολλές από τις ταινίες του. Η μοναδική κινηματογραφική έκφραση του Mizoguchi με την τεχνική του μονοπλάνου που προσδίδει ρεαλισμό στα έργα του, επηρέασε σκηνοθέτες όπως τους Godard, Tarkovsky και Scorsese, και συνεχίζει να επιδρά σε σκηνοθέτες κινηματογραφικών ταινιών παγκοσμίως, ακόμη και σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 2 Ιουλίου

Σαν σήμερα στις 2 Ιουλίου του 1893 μπαίνει ο θεμέλιος λίθος του Οθώνειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, μετέπειτα Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου. Πρόκειται για το νεοκλασσικό της οδού Πανεπιστημίου.