Σαν σήμερα στις 30 Δεκεμβρίου το 1918 ο Ελευθέριος Βενιζέλος διατυπώνει με το περίφημο υπόμνημά του προς τη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης των Παρισίων τις ελληνικές διεκδικήσεις στη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τη Βόρειο Ήπειρο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο. Το 1934 μονογραφείται η σύμβαση για την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα.
39 Γεννήθηκε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Τίτος (Φλάβιος Σαβίνος Βεσπασιανός), που έμεινε στην ιστορία για την κατάληψη της Ιερουσαλήμ και την καταστροφή του Ναού του Σολομώντα.
1066 Η Σφαγή της Γρανάδας: Ένας μαινόμενος όχλος μουσουλμάνων καταλαμβάνει το βασιλικό παλάτι, σταυρώνει τον Εβραίο βεζίρη Joseph ibn Naghrela και σφαγιάζει το μεγαλύτερο μέρος του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης.
1691 Πέθανε ο Άγγλος χημικός και φιλόσοφος, Ρόμπερτ Μπόιλ.
1703 Καταστροφικός σεισμός στο Τόκιο προκαλεί το θάνατο 37.000 ατόμων.
1809 Οι αρχές της Βοστόνης απαγορεύουν τις μάσκες στις χοροεσπερίδες.
1822 Μάχη στην Άμφισσα και ανακατάληψη της πόλεως από τους Τούρκους.
1824 Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραδίδεται στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
1853 Η Αγορά του Γκάντσντεν: Οι Η.Π.Α. αγοράζουν γη από το Μεξικό για να διευκολυνθεί η κατασκευή σιδηροδρόμου στις Νοτιοδυτικές Πολιτείες.
1865 Γεννήθηκε ο βραβευμένος με Νόμπελ Άγγλος συγγραφέας, Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ («Το βιβλίο της Ζούγκλας», «Μόγλης»).
1867 Γεννήθηκε ο Αμερικανός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Σάιμον Γκουγκενχάιμ.
1871 Η Βικτόρια Γούντχαλ δημοσιεύει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς.
1903 600 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από μεγάλη φωτιά στο Θέατρο «Ιρακουά» του Σικάγου.
1906 Γεννιέται ο Σοβιετικός Ουκρανός διαστημικός μηχανικός και σχεδιαστής Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορολιόφ. Ο Κορολιόφ υπήρξε μεταξύ άλλων υπεύθυνος των πρώιμων σοβιετικών προγραμμάτων «Σπούτνικ» και «Βοστόκ». Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ από το 1958, τιμήθηκε επίσης με τον τίτλο του «Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας» (1956, 1961), με το Βραβείο Λένιν (1971), κ.α. διακρίσεις.
1906 Καθιερώνεται το σύνταγμα του Ιράν και η χώρα γίνεται συνταγματική μοναρχία.
1911 Η Επαναστατική Προσωρινή Βουλή της Κίνας επιλέγει τον δρ. Σουν Γιατ Σεν ως τον πρώτο πρόεδρο της χώρας.
1918 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διατυπώνει με το περίφημο υπόμνημά του προς τη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης των Παρισίων τις ελληνικές διεκδικήσεις στη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τη Βόρειο Ήπειρο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο.
1922 Συγκροτείται στη Μόσχα η Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).
1928 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός Μπο Ντίντλεϊ (πραγματικό όνομα Ίλας Όθα Μπέιτς).
1934 Μονογραφείται η σύμβαση για την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα.
1941 Το πρώτο πλοίο τύπου Λίμπερτι καθελκύεται στις ΗΠΑ. Θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναγέννηση της ελληνικής ναυτιλίας μεταπολεμικά.
1942 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν στο στρατόπεδο του «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη 35 κομμουνιστές, παλιούς εξόριστους από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.
1944 Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας, Ρομέν Ρολάν.
1947 Ο βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχαήλ αναγκάζεται να παραιτηθεί και η μοναρχία καταλύεται. Το πολίτευμα της χώρας γίνεται Λαϊκή Δημοκρατία.
1950 Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, εντεταγμένο στο 7ο Αμερικανικό Σύνταγμα Ιππικού, αναλαμβάνει την πρώτη πολεμική αποστολή στην Κορέα και εγκαθίσταται αμυντικώς στη ζωτική περιοχή Κιούμκο-Ρι, κοντά στη Σεούλ.
1957 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός, Νίκος Πορτοκάλογλου.
1961 Γεννήθηκε ο Καναδός πρωταθλητής των δρόμων ταχύτητας, Μπεν Τζόνσον.
1963 Πραγματοποιείται από τους Άγγλους η πρώτη διχοτόμηση της Κύπρου. Επιτυγχάνεται κατάπαυση του πυρός, ύστερα από σκληρές μάχες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Την «Πράσινη Γραμμή» στη Λευκωσία τη «χαράσσει» ο στρατηγός Γιαγκ, ο οποίος είναι εφοδιασμένος με πράσινη πένα. Την «Πράσινη Γραμμή» υπογράφουν ο πρόεδρος Μακάριος και ο (Τούρκος) αντιπρόεδρος Κουτσιούκ, με μάρτυρες τους Κληρίδη και Ντενκτάς.
1965 Ο Φερντινάντ Ε. Μάρκος εκλέγεται νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων.
1966 Εκδίδεται η απόφαση για τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Καταδικάζονται για θανατηφόρο σωματική κάκωση – συνεργία ο Σπύρος Γκοτζαμάνης (11 χρόνια), ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης (8,5 χρόνια) και για διατάραξη οικιακής ειρήνης άλλα 8 άτομα (ποινές κάτω του έτους).
1972 Μετά από δυο βδομάδες σκληρών βομβαρδισμών του Βορείου Βιετνάμ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Νίξον δέχεται την έναρξη συνομιλιών με την κυβέρνηση του Ανόι.
1974 Οι Beatles διαλύονται και τυπικά με δικαστική απόφαση.
1975 Λήγει η Δίκη του Πολυτεχνείου. Ιωαννίδης, Βαρνάβας και Ντερτιλής καταδικάζονται σε ισόβια. 17 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης ανάμεσά τους και ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος. 12 αθωώνονται.
1975 Το Μαλαγκάσι μετονομάζεται σε Μαδαγασκάρη.
1981 Για την αντιμετώπιση του νέφους στο κέντρο της Αθήνας αποφασίζεται η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου στην αγορά και η εναλλάξ κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά-ζυγά).
1991 Οι χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) αποφασίζουν να μη διατηρήσουν ενιαίο στρατό, αφήνοντας κάθε Δημοκρατία να έχει τον δικό της.
1993 Το Ισραήλ και το Βατικανό υπογράφουν ιστορική συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης.
1995 Πεθαίνει ο Γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης Χάινερ Μίλερ. Γιος κρατουμένου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Μετά την ένωση των δύο Γερμανιών, ο Μίλερ έστρεψε τα πυρά του εναντίον του «αόρατου τείχους» των διακρίσεων και της εκμετάλλευσης κατά του λαού της πρώην ΓΛΔ. Ενώ η κριτική που ασκούσε για τη ΓΛΔ αξιοποιήθηκε υπέρ το δέον, διεθνώς, όταν άρχισε να επικρίνει – και αυτοκριτικά μερικές φορές – την ενιαία Γερμανία, ξέσπασε η επίθεση εναντίον του και ο διεθνής διασυρμός του από τα ΜΜΕ, με την κατηγορία ότι σχετιζόταν με τη «Στάζι».
2006 Εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού, μετά την καταδίκη του από ιρακινό δικαστήριο, ο Σαντάμ Χουσεΐν.
2008 Το κυπριακό σκάφος Dignity της οργάνωσης “Ελευθερώστε τη Γάζα” με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα εμβολίζεται από σκάφος του ισραηλινού πολεμικού Ναυτικού σε διεθνή ύδατα.
2009 Πέθανε ο δημοσιογράφος, Νίκος Κακαουνάκης.
2010 Ισχυρή έκρηξη σημειώνεται στις 8:22 το πρωί έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, που βρίσκεται επί της οδού Λουίζης Ριανκούρ στους Αμπελόκηπους. Η έκρηξη προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στο Πρωτοδικείο καθώς και σε παρακείμενα κτίρια, ενώ πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο σημείο καταστρέφονται ολοσχερώς.