ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
cairo summit
φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ξεκίνησε η Διάσκεψη Ειρήνης στο Κάιρο - Συμμετέχει και ο Κ. Μητσοτάκης

Οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς.

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διάσκεψης του Καΐρου, στην προσπάθεια αποτροπής μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης. Η διάσκεψη που διεξάγεται σήμερα στην Αίγυπτο για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη, εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του. Η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες από αναφερόμενη διάσκεψη που οργανώθηκε βιαστικά.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι έχει προσκαλέσει τους ηγέτες να έρθουν σε μία συμφωνία, αναφορικά με έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών, όπως δήλωσε ο Σίσι. Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.

Η αναφερόμενη διάσκεψη πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει μία χερσαία εισβολή στη Γάζα, μετά από την επίθεση της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους. Περισσότεροι από 4.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την αντεπίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Egypt-Cairo-government-kivernisi
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Κάιρο η Χαμάς για να ενημερωθεί για τις συνομιλίες για την Γάζα

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο και για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα δεν έχουν αποφέρει ακόμη αποτελέσματα. H Xαμάς πάντως δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ μποϊκοτάρει τις συνομιλίες στην Αίγυπτο για εκεχειρία στη Γάζα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο για τις συνομιλίες, οι οποίες είχαν παρουσιασθεί ως ένα ενδεχομένως τελευταίο εμπόδιο πριν από μια συμφωνία με την οποία οι μάχες στην Λωρίδα της Γάζας θα σταματήσουν για έξι εβδομάδες.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινούν σήμερα διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για εκεχειρία στη Γάζα

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται να δώσει «επίσημη απάντηση» στην πρόταση που καταρτίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου από τις χώρες που μεσολαβούν —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— και ισραηλινούς διαπραγματευτές.
Rafah-Egypt-Palestine
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα, ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στη Γάζα

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα περάσματα που διαθέτει η χώρα προς τη Γάζα, αλλά οι ΗΠΑ κατάφεραν να πείσουν τις ισραηλινές αρχές να δώσουν την άδειά τους για την αποστολή βοήθειας μέσω της Αιγύπτου.
Rafah-Egypt-Palestine
ΔΙΕΘΝΗ

Η Αίγυπτος ανοίγει τη Ράφα για να περάσει η βοήθεια στη Γάζα

Ο ΟΗΕ υπολογίζει πως οι περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας - οι μισοί είναι παιδιά - βρίσκονται στο χείλος της «καταστροφής» επειδή το Ισραήλ τους αρνείται κάθε πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα.