Να υποστηρίξουν τον αγώνα του Ισραήλ κατά της τρομοκρατίας της Χαμάς και της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας κάλεσε τους Αμερικανούς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τηλεοπτικό του διάγγελμα τα ξημερώματα, προαναγγέλλοντας ότι θα υποβάλει επείγον αίτημα στο Κογκρέσο για αύξηση των κονδυλίων που διαθέτουν οι ΗΠΑ στις δύο χώρες.
Ο Μπάιντεν έκανε λόγο για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία», καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως τόνισε, μια μάχη μεταξύ των δημοκρατιών και των απολυταρχιών του κόσμου. Προσπάθησε να οικοδομήσει πολιτική υποστήριξη για τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για πολέμους στο εξωτερικό, σε μια περίοδο όπου η Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει χωρίς πρόεδρο και δεν είναι σε θέση να περάσει νομοθεσία.
Ο Μπάιντεν συνέκρινε τα γεγονότα αυτού του μήνα στο Ισραήλ με σχεδόν 20 μήνες πολέμου στην Ουκρανία. Κατηγόρησε τόσο τη Χαμάς όσο και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θέλουν να «εξολοθρεύσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία», αλλά σημείωσε ότι «αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές».
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η υποστήριξη και για τους δύο πολέμους, στο Ισραήλ και την Ουκρανία, είναι «ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής». Και προειδοποίησε, ευρύτερα, ότι οι αντίπαλοι και οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ «παρακολουθούν». Ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει ένα επείγον αίτημα για συμπληρωματική χρηματοδότηση για το Ισραήλ και την Ουκρανία, μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων εθνικής ασφάλειας, στο Κογκρέσο την Παρασκευή.
Ο Μπάιντεν έκανε λόγο για σταθερή στάση κατά του μίσους. Μίλησε ανοιχτά κατά της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού, που έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και αναγνώρισε τον φόβο των εβραϊκών οικογενειών «που ανησυχούν μήπως στοχοποιηθούν στο σχολείο επειδή φορούν σύμβολα της πίστης τους, ή περπατώντας στο δρόμο ή βγαίνοντας έξω για την καθημερινή τους ζωή».
Και τόνισε ότι συμπάσχει με τους μουσουλμάνους Αμερικανούς που είναι «εξοργισμένοι και λένε στον εαυτό τους ότι "αρχίζουν τα ίδια", με ισλαμοφοβία και δυσπιστία, όπως είδαμε και μετά την 11η Σεπτεμβρίου"». «Σε όλους εσάς που πονάτε, θέλω να ξέρετε ότι σας βλέπω. Θέλω να σας πω ότι είστε όλοι Αμερικανοί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους και επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στη χώρα. Είπε ότι ενώ ήταν εκεί, «είδε ανθρώπους που είναι δυνατοί, αποφασισμένοι, ανθεκτικοί και επίσης θυμωμένοι, σε σοκ και σε βαθύ, βαθύ πόνο».
Ο πρόεδρος ανανέωσε επίσης την υπόσχεσή του να μεταφέρει τους Αμερικανούς ομήρους πίσω στην Αμερική, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει υψηλότερη προτεραιότητα για μένα από την ασφάλεια των Αμερικανών που κρατούνται όμηροι».
Για το μεσανατολικό πρόβλημα, επανέλαβε την υποστήριξή του στη λύση των δύο κρατών, λέγοντας ότι «το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη». Παράλληλα, προσπάθησε να κάνει μια σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Είπε ότι η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό» και την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους «ως ανθρώπινες ασπίδες». Είπε ότι είναι «συντετριμμένος από την τραγική απώλεια της ζωής των Παλαιστινίων» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες στο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αξιοπρέπεια και την αυτοδιάθεση».