Η Ισπανία θα αυξήσει την ανθρωπιστική της βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας με ένα πακέτο ύψους 1 εκατ. ευρώ και ετοιμάζεται να στείλει περισσότερη, δήλωσε σήμερα ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της χώρας σε συνέντευξη Τύπου. Η ολλανδική κυβέρνηση δεσμεύθηκε σήμερα να προσφέρει 10 εκατ. ευρώ σε επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, δηλώνοντας ότι ανησυχεί πολύ για το πόσο γρήγορα επιδεινώνεται η κατάσταση για τους ανθρώπους που ζουν εκεί
«Η βοήθεια πρέπει να φθάσει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και η Ισπανία είναι έτοιμη και διατεθειμένη να συμμετάσχει» στις ανθρωπιστικές προσπάθειες, δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, προσθέτοντας ότι περισσότερα πακέτα «θα έλθουν, διότι όλα καταδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερη (βοήθεια)».
Χθες, η ισραηλινή πρεσβεία στη Μαδρίτη δήλωσε ότι κάποιοι Ισπανοί αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, μετά τα σχόλια τριών υπουργών της αριστερής πτέρυγας που επέκριναν τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα, ωστόσο το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό με δήλωσή του.
Η Μαδρίτη επανέλαβε ότι καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ζητώντας παράλληλα την προστασία των αμάχων στη Γάζα και δήλωσε ότι κάθε εκπρόσωπος πολιτικού κόμματος είναι ελεύθερος να εκφράζει τις θέσεις του «σε μια δημοκρατία όπως αυτή της Ισπανίας».
Ερωτηθείς για τη διπλωματική διαμάχη, ο Αλμπάρες έκανε λόγο για «μεμονωμένο περιστατικό» στις διμερείς σχέσεις που διευθετήθηκε με τη δήλωση του υπουργείου του και την προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρεσβευτή, κατά την οποία χαρακτήρισε τις κατηγορίες της ισραηλινής πρεσβείας «μη φιλική κίνηση» προς τη Μαδρίτη.
Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα κεφάλαια διατίθενται ως απάντηση σε αίτημα των Ηνωμένων Εθνών και θα χρησιμοποιηθούν για βασικές ανάγκες, όπως νερό και παροχή ιατρικής φροντίδας. Επανέλαβε τη θέση της ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς αλλά ότι η απάντησή του αυτή θα πρέπει να είναι «ανάλογη» και εντός των διεθνών κανόνων του πολέμου.
«Άμαχοι ή εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν θα πρέπει ποτέ να είναι στόχος της βίας και η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να έχει απεριόριστη πρόσβαση», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός για το εξωτερικό εμπόριο και την ανάπτυξη Λίσε Σράινεμάχερ σε επιστολή της προς το Κοινοβούλιο.