ΓΔ: 2301.65 -0.57% Τζίρος: 39.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:56:41
Vrazilia
Shutterstock

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βραζιλία μειώθηκε και έπεσε στο 7,8%

Τον περασμένο μήνα, ο κεντροαριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε πως ο κατώτερος μισθός αυξάνεται στα 1.320 χεάις (περίπου 250 ευρώ).

Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε για μια ακόμη φορά στη Βραζιλία, στο 7,8% το τρίμηνο από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 2015, κατά δεδομένα που ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το βραζιλιάνικο ινστιτούτο στατιστικής (IBGE). Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη πτώση του δείκτη, που υπολογίζεται σε αλληλοεπικαλυπτόμενα τρίμηνα· ανερχόταν στο 7,9% την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου.

Το IBGE υπολογίζει πως την περίοδο αυτή 8,4 εκατ. άνθρωποι ζητούσαν εργασία στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αριθμός μειωμένος κατά 1,3 εκατ. σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα (–13,2%). «Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό ανέργων από το τρίμηνο Μαρτίου-Ιουνίου 2015», διευκρίνισε το ινστιτούτο. Την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς το ποσοστό της ανεργίας ανερχόταν στο 8,9%. «Οι προσλήψεις αυξήθηκαν σε πολλούς τομείς δραστηριότητας, η αγορά εργασίας επανέρχεται σε συμπεριφορά χαρακτηριστική της περιόδου προ της πανδημίας» του νέου κορονοϊού, εξήγησε η Αντριάνα Μπεριγκί του IBGE. Ωστόσο το μερίδιο του ανεπίσημου τομέα επίσης συνέχισε να αυξάνεται: το 39,1% του ενεργού πληθυσμού απασχολείται σε αυτόν, ή 38,9 εκατ. άνθρωποι, από 38,9% το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, επίδοση υψηλότερη της προσδοκώμενης. Το μέσο εισόδημα των βραζιλιάνων εργαζόμενων ανερχόταν σε 2.947 χεάις την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου (περί τα 555 ευρώ), αυξημένο κατά 4,6% σε ετήσια βάση. Όμως ο πληθωρισμός αυξήθηκε με οριακά υψηλότερο ρυθμό (+4,61% σε δώδεκα μήνες τον Αύγουστο). Τον περασμένο μήνα, ο κεντροαριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε πως ο κατώτερος μισθός αυξάνεται στα 1.320 χεάις (περίπου 250 ευρώ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάξιμος Χαρακόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Χαρακόπουλος: Οι φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ αύξησαν τους μισθούς

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε πως οι φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδήγησαν σε πραγματικές αυξήσεις μισθών και ευνόησαν οικογένειες και νέους, εκτιμώντας ότι η σταθερότητα θα επιτρέψει νέες, ισχυρότερες παρεμβάσεις.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες δράσεις της ΔΥΠΑ για το 2026: Ισχυρός σύμμαχος πολιτών και επιχειρήσεων

Η ΔΥΠΑ εφαρμόζει σύγχρονη στρατηγική απασχόλησης με έμφαση στις ίσες ευκαιρίες και τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, ενώ τα προγράμματα για το 2025 και 2026 θα δημιουργήσουν πάνω από 60.000 νέες θέσεις εργασίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο TikTok: Αυξήσεις στους μισθούς από σήμερα λόγω φοροελαφρύνσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε ανάρτησή του ότι οι μειώσεις φόρων φέρνουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, τονίζοντας ότι οι ελαφρύνσεις αφορούν οικογένειες, νέους και μεσαία τάξη. «Το είπαμε και το κάνουμε!».
Σωκράτης Φάμελλος χαμογελαστός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Αλλαγές στη νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία

Ο Σωκράτης Φάμελλος συναντήθηκε με τους Ανδρέα Στοϊμενίδη και Χάρη Κυπριανίδη, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγών στη νομοθεσία υγείας και ασφάλειας και δηλώνοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους εργαζόμενους.