Tο πρώτο διεθνές φόρουμ αφιερωμένο στην αμυντική βιομηχανία, εγκαινίασε στο Κίεβο o Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την ελπίδα να πείσει τις εταιρείες του τομέα να εγκατασταθούν στη χώρα του και να τη βοηθήσουν να «δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο» για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022, η Ουκρανία εξαρτάται πολύ από τις παραδόσεις δυτικών όπλων. Λόγω της βραδύτητας της ουκρανικής αντεπίθεσης, που ξεκίνησε τον Ιούνιο, οι ουκρανικές αρχές φοβούνται ότι μειώνεται η επιθυμία των Δυτικών να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στο Κίεβο στον ίδιο βαθμό που το έπρατταν μέχρι τώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα συγκέντρωσε χθες Παρασκευή στο Κίεβο 252 εταιρείες του αμυντικού τομέα από 30 χώρες σε ένα φόρουμ με στόχο να τις πείσει να εγκατασταθούν στην εμπόλεμη χώρα. «Ενδιαφερόμαστε να μεταφέρουμε στην Ουκρανία την παραγωγή του απαραίτητου εξοπλισμού για την άμυνά μας (…) και των προηγμένων αμυντικών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι στρατιώτες μας τα οποία δίνουν στην Ουκρανία τα καλύτερα αποτελέσματα στο μέτωπο σήμερα», επεσήμανε ο Ζελένσκι.
Στόχος, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, «να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και ισχυρό οπλοστάσιο», την ώρα που η Ρωσία προσπαθεί επίσης να ενισχύσει τις ικανότητές της παραγωγής όπλων. Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «Συμμαχίας αμυντικών βιομηχανιών» στην οποία ήδη συμμετέχουν «δεκατρείς εταιρείες πρώτου πλάνου», όπως διαβεβαίωσε. Επίσης υποσχέθηκε ένα «ειδικό οικονομικό καθεστώς» για τις εταιρείες που θα δεχθούν να εγκατασταθούν στην Ουκρανία.
Όπως εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος, θα συσταθεί «ένα ειδικό ταμείο για την άμυνα» με στόχο την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως «από τα έσοδα από τις πωλήσεις κατεσχεμένων ρωσικών ενεργητικών». Το ζήτημα της εγκατάστασης στην Ουκρανία αμυντικών βιομηχανιών είχε συζητηθεί και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία. Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Άντριι Γερμάκ, αναφέρθηκε επίσης σε συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και της Ουάσινγκτον για την έναρξη «διαπραγματεύσεων» για το θέμα «στο άμεσο μέλλον».