ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Φώτο: Shutterstock

Η Νικαράγουα υποδέχτηκε τον νέο πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Φερνάντο Πονθ δήλωσε «βαθιά ευγνώμων για αυτή τη φανταστική υποδοχή», υποσχόμενος «θα κάνω το παν εντός των δυνάμεών μου για να αναπτυχθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Νικαράγουα».

Ο νέος πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νικαράγουα επέδωσε χθες Τρίτη τα διαπιστευτήριά του στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, τέσσερις μήνες αφού η Μανάγουα αρνήθηκε να τον δεχθεί αντιδρώντας σε επικρίσεις των Βρυξελλών, ανέφερε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη χώρα της κεντρικής Αμερικής σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Φερνάντο Πονθ δήλωσε «βαθιά ευγνώμων για αυτή τη φανταστική υποδοχή», υποσχόμενος «θα κάνω το παν εντός των δυνάμεών μου για να αναπτυχθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Νικαράγουα».

Τον Απρίλιο, ο Νικαραγουανός υπουργός Εξωτερικών Ντένις Μονκάδα αρνήθηκε να δεχθεί τον κ. Πονθ, σε αντίδραση στις δηλώσεις στις Βρυξέλλες για τη «συστηματική καταστολή» της αντιπολίτευσης στη χώρα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις την άνοιξη του 2018 με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, οι οποίες μεταμορφώθηκαν σε εξέγερση που καταπνίγηκε στο αίμα.

Καταγγέλλοντας την «ανάμιξη», την «προπέτεια» και την «θρασύτητα» της τοποθέτησης της ΕΕ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Νικαράγουας είχε ανακοινώσει πως «αναστέλλει» το έγγραφο με το οποίο αποδεχόταν τον διορισμό του κ. Πονθ.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η νικαραγουανή κυβέρνηση απέλασε την πρέσβη της ΕΕ Μπετίνα Μούσαϊτ και, σε αντίποινα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακήρυξε τη Νικαραγουανή πρέσβη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς Σόιλα Μίλερ.

Εκατοντάδες αντιπολιτευόμενοι φυλακίστηκαν στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησαν τις κινητοποιήσεις το 2018 εναντίον του Ντανιέλ Ορτέγα, που επέστρεψε στην εξουσία το 2007 και έκτοτε επανεκλέγεται σε εκλογικές διαδικασίες που οι αντίπαλοί του αμφισβητούν, ειδικά την τελευταία, του 2021, στις οποίες δεν είχε πρακτικά αντίπαλο, αφού όλοι οι σοβαροί υποψήφιοι είχαν είτε φυλακιστεί είτε εξοριστεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτερ Μάγκιαρ ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, θα συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών πόρων, θέτοντας προτεραιότητα στη διαφάνεια και την ενίσχυση δημοκρατικών θεσμών.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πίτερ Μαγιάρ συναντά την πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πίτερ Μαγιάρ, επισκέπτεται αύριο τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιδιώκοντας το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών πόρων μετά τη βαριά ήττα του Βίκτορ Ορμπάν.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία, καταδίκη της επίθεσης σε Τραμπ

Η Κάγια Κάλας δήλωσε πως η πολιτική βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία, εκφράζοντας ανακούφιση για την ασφάλεια όλων μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς σε δεξίωση στην Ουάσινγκτον. Ο δράστης συνελήφθη πριν μπει στην αίθουσα.
Κυριάκος Μητσοτάκης γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Γαλλία πιο κοντά από ποτέ σε όλους τους τομείς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, υπογράμμισε τη στενή στρατηγική και οικονομική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, τη διαχρονική φιλία και την ανάγκη για νέες επενδύσεις και συνεργασίες των δύο χωρών.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τις συμφωνίες Ελλάδας-Γαλλίας στο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της συμμαχίας τους και τη φιλική σχέση των δύο χωρών.