Έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παρουσιάσει σήμερα την Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας για τη Γερμανία.
Το κείμενο, το οποίο εκτείνεται σε περισσότερες από 40 σελίδες, αναμένεται προηγουμένως να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ την παρουσίαση της Στρατηγικής θα κάνουν, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, βασική ιδέα της Στρατηγικής είναι να ληφθούν υπ' όψιν όλες οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές για την ασφάλεια της Γερμανίας. Για πρώτη φορά, εκτός από τη στρατιωτική απειλή, καταγράφονται οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή σε κρίσιμες υποδομές, αλλά και η κλιματική αλλαγή.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο θα είχε ως αντικείμενο τον συντονισμό της διαδικασίας λήψης των σχετικών αποφάσεων.
Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) επέκρινε την απόφαση: «Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα κεντρικό σημείο πρόβλεψης και συντονισμού ενδεχόμενων αμυντικών αντιδράσεων σε απειλή», δήλωσε στο δίκτυο RND ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιόχαν Βάντεπουλ.
Κριτική όμως ασκείται από την αντιπολίτευση και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσαν τα κόμματα και τη Βουλή πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις τους για την Στρατηγική. «Είναι μεγάλη περιφρόνηση προς το Κοινοβούλιο, όταν η υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει τα ΜΜΕ χωρίς προηγουμένως να έχει συζητήσει με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων», τονίζει ο Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος της ΚΟ του CDU για θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Μίχαελ Ροτ.
Σύμφωνα πάντως με τον ιστότοπο t-online, το έγγραφο δεν αναμένεται να εμβαθύνει σε μεμονωμένες χώρες όπως η Κίνα, για την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει αυτοτελή στρατηγική.